Nesmrtonosno oružje

Na Enforce Tacu, odnosno delu sajma u Nirnbergu koji pokriva vojno-policijsko naoružanje i opremu, priličan broj štandova je svake godine posvećen upravo nesmrtonosnom/manje smrtonosnom oružju. Naime, policijski posao je odavno postao “transparentan”, odnosno naširoko podložan kritici javnosti. Pogotovo na gore pomenutom Zapadu postoje čitavi pokreti koji se trude da ograniče ovlašćenja policije, da podriju ili preispitaju njihov autoritet. U takvim društvima, gde je moć medija ogromna, a njihova glad za senzacijama još veća, policija često ima preterano vezane ruke. Zbog toga je i upotreba smrtonosne sile od strane pripadnika snaga reda pod strogom paskom pomenutih “čuvara građanskih sloboda”. Zahvaljujući tome je praktično iznedrena cela jedna industrija koja se bavi osmišljavanjem oružja i opreme koja treba da pomogne policiji da svoj posao odrade što bezbednije po njih ali i po one koje treba da privedu.

2. JPX Jet Defender je dvocevna verzija pi¹tolja-lansera..jpg
JPX Jet Defender je dvocevna verzija pištolja-lansera

Jedan od takvih proizvođača je i Nonlethal Tehnologies iz SAD. Kompanija postoji skoro dve i po decenije ali je tek zadnjih petnaestak godina, otkako je otvorila svoje pogone u Pensilvaniji, počela da radi sa punom parom. Pored klasičnih pirotehničkih hemijskih ručnih bombi i granata za bacače na bazi CS-a, kompanija proizvodi još čitav niz proizvoda. Tu su i raspršivači CS i OC agensa u obliku mlaza kao i pene. Ovo poslednje rešenje, mislimo na OC penu, je izuzetno efikasno po pitanju dometa i “slamanja volje” kod agresivnih pojedinaca i grupa, što ga čini odličnim izborom za kontrolu uličnih nemira. Kompanija nudi i jednostavne adaptere za pumparice koji služe za ispaljivanje višenamenske hemijske ručne bombe MPG-N-110-CS. U pitanju je sredstvo sa najvećim kapacitetom na tržištu i sa zanimljivo rešenim upaljačem. Ukoliko se koristi kao ručna bomba, koristi se usporenje od 2 sekunde, a ako se ispaljuje sa puške, onda usporivač gori 5 sekundi. I jedna informacija iz prve ruke. Dejstvo CS praha kojim su punjene je izuzetno neprijatno bez obzira na nekoliko meseci direktne izloženosti svim mogućim i nemogućim atmosferskim uticajima koji su se dogodili na poligonu za obuku…

4. GARD bi vrlo lako mogao da dosegne popularnost amerièkog Tejzera..png
GARD bi vrlo lako mogao da dosegne popularnost američkog Tejzera

Posebno zanimljiv proizvod su specijalne ručne bombe koje nemaju klasične fragmente od teških metala već tvrde gumene kuglice. Sredstvo je prvenstveno namenjeno za upotrebu u zatvorima za suzbijanje masovnih tuča i pobuna. Telo je od gume, loptastog je oblika i sa izraženim delom za uvrtanje upaljača. Upaljač je klasični za ručne bombe, sa kratkom pirotehničkom odgodom. Potrebno je naglasiti da je upaljački sklop sa detonatorom jedini deo koji je izrađen od metala. Na ovaj način se smanjuje ili potpuno isključuje mogućnost stvaranja letalnih fragmenata. Ideja je krajnje jednostavna. Bomba se pripremi za dejstvo kao klasična i baci na cilj. Posle približno 1,5 sekunde, aktivira se punjenje koje će odbaciti upaljački mehanizam čime se smanjenje mogućnost za opasnom fragmentacijom. Ali sa ovim se ujedno aktivira i polusekundno usporivačko punjenje. Njegovim sagorevanjem će se aktivirati osnovno eksplozivno punjenje. Zanimljivo je da je eksplozivno punjenje upravo ono koje se koristi i kod “fleš-beng” ili šok bombi. Osim što se dobija slabiji udarni talas (čitaj, manja šansa da nego smrtno strada), dobijaju se i izuzetno jak prasak i bljesak, koji su u stanju da izazovu dezorijentaciju kod mete. Ipak, pomenuti udarni talas je dovoljno jak da sa velikom brzinom rasprši gumene kuglice prečnika 7,65 ili 15,24 mm. Svaka pojedinačna kuglica nosi dovoljno energije da izazove vrlo bolan udar, ali zbog prirode materijala nije u stanju da napravi klasične rane. Pored ovoga, prostor unutar tela ručne bombe može biti dodatno ispunjen sa mikropulverizovanim OC ili CS agensom, što ovo sredstvo čini dodatno efikasnim. Zaista jako dobro osmišljen dizajn te ne treba da čudi zašto je omiljeno sredstvo u arsenalu zatvorskih čuvara širom SAD ali i izraelskih vojnika, sudeći po fotografijama koje se mogu naći po internetu.

1. Nekoliko primeraka specijalnih ruènih bombi sa gumenim fragmentima, i razlièitim iritantima..png
Nekoliko primeraka specijalnih ručnih bombi sa gumenim fragmentima, i različitim iritantima

Naredni proizvođač nesmrtonosnog oružja, Piekson (Piexon) nam dolazi iz Švajcarske. Iako je u pitanju relativno mlada kompanija, sa manje od deceniju i po iskustva, ipak je napravila značajan kvalitativni korak u odnosu na konkuranciju. Njihovi “konji za trku” su JPX, JPX4 i JPX6. U pitanju su pištolji-lanseri iritanta pod službenim nazivom Pieksol400kS, što je fensi naziv za verziju OC-a. Pomenuti iritant ima snagu od 400.000 Skovila, dok je industrijski standard duplo manji, a u razvoju je još jači od 500.000 Skovila. Samo oružje je izrađeno od kvalitetne plastike i ima 2 odnosno 4 cevi, u zavisnosti koji je model u pitanju. Iako postoje određene razlike, praktično, način rada svih modela je isti. Iz cevi prečnika 14 i dužine 109 milimetara se ispaljuje pomenuti iritant pod dejstvom barutnih gasova. Princip rada najviše podseća na sovjetsku specijalnu prigušenu municiju SP4 za pištolje PSS. Pojednostavljeno, barutni gasovi deluju na klip koji potiskuje OC punjenje. Kako je kraj patrone-kanistera sužen, tako se dobija koncentrisan i jak mlaz, koji ima krajnji domet 7 metara Priznaćete da ovo nije baš malo za ovu vrstu oružja. Proizvođač tvrdi da je sredstvo najefikasnije na daljinama od 1,5 do 4,5 metara za direktnu odbranu. Ispod pomenute daljine od 1,5 metara mlaz ima preveliku brzinu, odnosno kinetičku energiju, pa je moguće da izazove mehaničko oštećenje oka. Sa druge strane, na daljinama preko 4,5 metra, koncentracija mlaza ne mora biti dovoljna za trenutno onesposobljavanje napadača. Ipak, ukoliko je napadač ili posebno napadači, udaljeni pomenutih 7 metara, moguće je ispaliti jednu ili dvije patrone i na taj način napraviti oblak agensa koji ih može navesti da se predomisle. U svakom slučaju, ukoliko dođe do odbrane života, uvereni smo da se niko neće baviti premeravanje distance. Inače, svi pištolji-lanseri su izrađeni od vrlo kvalitetne plastike, male su mase i poseduju klasične otvorene nišane. Modeli JPX4 i 6 imaju mogućnost montiranja baterijskih lampi i lasera, baš kao i savremeni pištolji koji koriste bojevu municiju. Sudeći po povratnim informacijama od strane službenih i civilnih korisnika, može se steći utisak da je u pitanju efikasno sredstvo za samoodbranu, ukoliko ne možete ili ne želite da koristite klasično ručno vatreno oružje.

3. Osim ¹to se lako montira, Alternativa ne ometa upotrebu mehanièkih ni¹ana kao ni baterijskih lampi..jpg
Osim što se lako montira, Alternativa ne ometa upotrebu mehaničkih nišana kao ni baterijskih lampi

Ipak, nije sve baš sjajno i bajno kada su u pitanju Pieksonovi proizvodi u pitanju. Cena je, blago rečeno, švajcarska. Na primer, u Americi, osnovna konfiguracija JPX4 košta preko 400 dolara, dok pakovanje sa 4 bojeve i 4 vežbovne patrone košta oko 90 dolara. Upravo visoka cena predstavlja i najveću prepreku široj upotrebi.
Naredna nesmrtonosna alternativa se upravo tako i zove, Alternativa. Naime, grupa bivših američkih policajaca, vojnika, ljekara i biznismena je došla na ideju da napravi nešto kompletno drugačije. U pitanju je izuzetno jednostavan sistem, da se čovek prosto zapita kako njemu tako nešto nije palo na pamet. Naime, na postojeći pištolj, kojim je naoružan svaki policajac, jednostavno se postavi plastični dodatak sa metalnom kuglom na vrhu. Pomenuta kugla je pozicionirana neposredno ispred cevi pištolja i predstavlja ključni element. Urađena je od odgovarajuće legure (sastav se verovatno čuva kao tajna) i njena uloga je da “završi posao”, odnosno da pacifikuje napadača. Kako u stvari radi ovaj sistem? Policajac koji dođe na lice mesta prvo vrši procenu situacije. Ukoliko je situacija ozbiljna i zahteva upotrebu vatrenog oružja (i potezanje pištolja se smatra upotrebom), izvlači pištolj i ukoliko vremen dozvoljava, na prednji deo navlake jednostavno zakači Alternativu. Glasnim upozorenjem da do znanja da je u pitanju nesmrtonosno oružje i gađa izgrednika u grudi. Zrno koje izlazi iz cevi ulazi u šupljinu u metalnoj kugli i tu se čvrsto ugnezdi. Pošto zrno ima veliku kinetičku energiju, predaje je kugli, koja se odvaja od četiri plastična držača i kreće prema meti. Sama kugla ima oko 5x manju brzinu od zrna, ali ima veliku masu pa tako ima dovoljnu količinu kinetičke energije da obori i najkrupnijeg i najotpornijeg izgrednika. Ipak, zahvaljujući prečniku i brzini, kugla nema dovoljno snage da probije ljudsku kožu. Testovi koji su rađeni na balističkom gelu pokazuju da ni u tom slučaju ne dolazi do penetracije. Ipak, pogodak nije ni malo naivan pošto su slomljena rebra potpuno normalna posledica. Zanimljivo je da po samom opaljenju plastični nosač otpada i ne narušava funkciju pištolja. To znači da će navlaka slobodno otići u zadnji položaj, pokupiti novi metak i ubaciti ga u cev i da je oružje spremno za dejstvo. Istina, ovaj put sa bojevim metkom. Ipak, dežurni kritičari (izgleda da je u pitanju omiljeni američki hobi), su odmah našli nekoliko mana. Na primer, oružje se ne može nositi u futroli sa montiranom Alternativom. Druga mana je da promašaj znači i potrebu montiranja drugog primerka ili dejstvovanje sa bojevim metkom. A treća je tek posebna priča. Zamislite, oni tvrde da su policajci obučeni da pucaju tzv. “double tap”, odnosno dva vezana hica. Na taj način se neko od njih može zeznuti i ispaliti pored neletalnog projektila i onaj klasični te usmrtiti počinioca… Nama se čini da pojedini kritičari ne razumeju da je upotreba ovog sistema humani pokušaj da se ne oduzme život, iako su stvoreni svi legalni, pa i moralni uslovi da do toga dođe. A ako do smrtnog ishoda i dođe, ne može se reći da nije ništa pokušano, pa makar i po cenu sopstvene bezbednosti. Ali eto, neki ljudi jednostavno nemaju pametnija posla do praznog moralisanja i peglanja krivih Drina.

2. najnoviji model PIEXON JPX6.jpg
Najnoviji model PIEXON JPX6

Ako je svojevremeno američki Tejzer pokazao kako elektrošokeri treba da imaju mogućnost upotrebe i na distanci, onda je ruski GARD definitivno pokazao da se sistem može dodatno unaprijediti. Novi uređaj je razvila ruska kompanija Rtech-No za potrebe policijskih snaga ali i civila. Uređaj je prilično kompaktan, dok je masa svega 600 grama za napunjenu jedinicu. Ovo se može smatrati dobrim rezultatom. Ono što GARD izdiže iznad njegovog američkog uzora je mogućnost da dejstvuje čak pet puta bez potrebe za punjenjem. Okvir sa “municijom” se nalazi ispred okidača, što je i logično sa obzirom na dimenzije punjenja. Trenutno postoje četiri, odnosno pet različitih tipova patrona. Prva dva tipa su klasični električni sa oznakom CDC1 i CDC2 (Charge Delivery Cartridge) i razlikuju se po dometu. Prvi imaju domet od 3 metra dok CDC2 ima domet od celih 10 metara. Oba modela mogu da se dobiju sa standardnom dužinom elektroda ali i sa nešto dužim. Ovakav duži tip elektroda je razvijen zbog ruskih iskustava sa debelom zimskom odećom. Osim električnih, razvijene su i flešbeng patrone, sa CS iritantom, kao i patrone sa čeličnim projektilom koji služi za razbijanje stakla. Sam sistem je prilično širok, gotovo 4 centimetra u zoni spremnika, ali to je nešto što se nije moglo izbeći. U zoni rukohvata je situacija nešto bolja pa GARD dobro leži u ruci. A da bi bili u stanju pogoditi napadača, konstruktori su pored mehaničkih nišana ogradili i laserski obeleživač cilja. Inače, ovo zanimljivo oružje je dizajnirano tako da po opaljenju šalje visokonaponski impuls od 50.000 V i snage 3W u naredne 3 sekunde. Ukoliko pre istoka tog vremena skinete prst sa okidača, prekida se i strujni krug. Ukoliko postoji potreba, moguće je i zabraviti okidač te sistem onda povremeno šalje strujni impuls. Ovo je jedna od osobina koja može biti od koristi policajcima koji pokušavaju da vežu agresivnog izgrednika. Osim ovoga, GARD je moguće koristiti i kao klasičan kontaktni šoker. Za ovo, kao i za opaljenje patrona je zadužena litijum-polimerska baterija koja je smeštena u pištoljskom rukohvatu i garantuje najmanje 150 opaljenja pre nego što treba da se napuni. Proizvođač je razmišljao i o brojnim drugim pratećim detaljima. Na primer, isporučuje se upakovan u kutiji na dva nivoa, gde su spakovani oružje, baterija, rezervni “okvir” (ako uopšte postoji potreba za njim), punjač za baterije, još jedna baterija sa ugrađenom HD kamerom kao i elektronskom narukvicom. Ova narukvica omogućava samo licu koje je nosi da koristi GARD. Za nošenje je predviđena kvalitetna futrola od tvrde plastike, a za skadištenje/punjenje je napravljen metalni ormar koji može da primi 12 komada oružja. Očigledno je da je ovo prvenstveno predviđeno za službenu upotrebu u policiji ili kojekakvim službama obezbeđenja, sa obzirom na vrlo restriktivne odredbe ruskog zakona koji zabranjuje nošenje ručnog vatrenog oružja.
N. Trifunović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još