Noževi Boba Doziera

Sve noževe Boba Dozijera odlikuje jednostavan, minimalistički dizajn i skoro potpuna posvećenost upotrebljivosti noža. Svi noževi Boba Doziera su relativno manje veličine od modela iste namene ostalih proizvođača, ali jednako efikasni. Filozofija ovakvog dizajna noževa je da će mnogo više posla da završi nešto manji nož, koji možete stalno da nosite sa sobom, nego veliki, koji ostavite negde, jer je neudoban za nošenje.

Već na prvi pogled je jasno da je Bob Loveless ostvario značajan uticaj na Doziera. U skoro svakom detalju na Dozierovim noževima, vidi se da su im ideje slične. Ono po čemu je Dozier nadaleko čuven je preciznost izrade noževa. Verovatno nijedan drugi proizvođač nije u stanju da ostvari nivo preciznosti brušenja sečiva koji postiže Bob Dozier, koji je niz godina posvetio usavršavanju mašina za brušenje sečiva i koje i danas prodaje. Ovako precizno izbrušena sečiva nemaju uticaj na upotrebljivost noža, ali ih je lepo videti. Drugi proizvođači imaju bolju završnu obradu, jer na noževima Boba Doziera uvek postoje risovi i tragovi obrade – ali je pravilnost i paralelnost ovih tragova obrade na celoj površini sečiva, jednostavno zapanjujuća.


Bob Dozier svoje noževe radi od vrhunskih čelika, uvek obrađenih i krio tretmanom, posle klasičnog kaljenja i otpuštanja. Drške su od drveta, roga ili mikarte, a većina noževa, sem nekolicine iz Classic serije imaju Full Tang konstrukciju. Sečiva su brušena ravno ili na deračima na kružnom tocilu velikog prečnika. Bob Dozier je napravio samo nekoliko serija noževa koji su konveksno oštreni i može se reći da ne preferira ovakav način brušenja sečiva. Iz jednostavnog razloga, što na ovako brušenim sečivima ne može da postigne svoju, nadaleko čuvenu preciznost u obradi.

K-2 General Utility. Kada bismo izdvajali nož koji bi sublimirao sve karakteristike rada Boba Doziera, onda bi to bio K-2 General Utility. Ovaj nož se pravi od D2 čelika, sa sečivom dužine 88 mm, sa kratkom, zatupastom i zaobljenom drškom, blago savijenom, koja omogućava izvrstan hvat i kontrolu sečiva i u najgorim uslovima. Sečivo je kombinacija droppoint i trailpoint oblika, sa grbom na zadnjem delu, brušeno skoro celom širinom, na točku velikog prečnika, tako da ima samo blago izraženu konkavnost. Težište ovog noža je samo nekoliko milimetara iza mesta predviđenog za kažiprst na dršci, što takođe pomaže preciznosti i spretnosti u radu. Nož ovoga tipa je izuzetno lako nositi, a obaviće skoro sve poslove, izuzev najgrubljih u divljini (za koje se nosi sekira).
KS3 Profesional Guides Knife takođe veoma dobro ilustruje Dozierovu filozofiju. Radi se o nožu namenjenom kamperskim i lovačkim vodičima, koji često spremaju hranu i deru divljač koju su ulovili gosti na terenu. Upravo zbog toga dužina sečiva je nešto veća, ali i dalje prilično kratka u odnosu na ostale noževe na tržištu, napravljene za ovu namenu. Sečivo je dužine 11,9 cm, klip point oblika, brušeno skoro do samih leđa, uz vrlo tanku vertikalnu površinu, koja predstavlja odlično mesto za pokazivanje preciznosti u brušenju noževa. Drška je, slično prethodnom modelu kratka i zaobljena, sa povećanjem obima prema kraju, koji odlično legne u udubljenje na dlanu i omogućava prenošenje velikih sila na samo sečivo, bez osećaja bola i nedostatka komfora.
K-DP je Dozierova interpretacija Lovelessovog drop pointas. Za razliku od originala, u Dozierovoj varijanti nema dodatni branik, a konstrukcija je full tang oblika. Sečivo je dugačko 10 cm, drška se završava ukoso odsečenom ravnom površinom, kao na Loveless originalima.

Pored lovačkih, Bob Dozier pravi i vrhunske borbene noževe, sa uglavnom istom filozofijom. Pre svega, drška mora da bude udobna i da omogućava niz sigurnih hvatova. Branik, ukoliko postoji, mora da bude minimalna smetnja prilikom korišćenja noža. Upravo ovakav prilaz je obezbedio veliku popularnost Dozierovih noževa u specijalnim jedinicama.
KM5 Bodygard je borbeni nož koji možda najbolje pokazuje Dozijerovu filozofiju. To je nož namenjen svakodnevnom skrivenom nošenju, sa sečivom dužine 87mm, Sečivo naizgled drop point oblika, oštreno je kao dvoseklica, s tim što je gornji leđni deo sečiva oštren pod većim uglom. Kratko sečivo i mala drška obezbeđuju agentu slabu uočljivost, što je jedan od bitnih zahteva koji se postavlja pred civilni borbeni nož.


MK1 Ranger je model koji se po veličini nalazi na suprotnoj strani, sa velikim clip point sečivom od 15 cm. Ne zaboravimo, ovo je model namenjen specijalnim jedinicama i teškom terenu, koji bi kod drugih proizvođača imao dužinu sečiva od bar 20 cm. I kod ovog noža drška je do maksimuma zaobljena, sa potpuno glatkim prelazima, ali i integralnim branikom, koji je na ovom modelu potpuno obložen materijalom drške.
Bob Dozier ne pravi jeftine noževe. Najjeftiniji modeli koštaju preko 200 dolara u SAD ili 250 evra u Evropi, ali vrede svaku paru.
R.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još