Oštar i koristan

Džepni nož ili multi-alat koji proizvodi Viktorinoks (i od 2005. Venger). Termin „švajcarski vojnički nož” su smislili američki vojnici posle Drugog svjetskog rata. Švajcarski vojnički nož je široko poznat po veoma oštrom sečivu, kao i po raznim alatima, kao što su odvijač, otvarač za konzerve… Ovi dodaci su smešteni u dršci noža. Drška je obično crvene boje i karakteriše je Viktorinoksov ili Vengerov krst, ili, za potrebe švajcarskih oružanih snaga, grb Švajcarske.


Nastao u Ibahu u Švajcarskoj, švajcarski vojnički nož je prvi put proizveden 1891. godine nakon što je preduzeće, Karla Elzenera, koje će kasnije postati Viktorniks, dobilo ugovor za proizvodnju Modell 1890 noža za potrebe švajcarske armije od prethodnog nemačkog proivođača.


Standardni nož se sastoji od: većeg sečiva dužine 70 mm, manjeg sečiva dužine 40 mm, većeg odvijača – za vijke sa glavom do 6 mm koji može poslužiti i kao otvarač za pivske flaše kao i za blankiranje žica, manjeg odvijača – za vijke do 3 mm, a služi i kao otvarač za konzerve, vadičepa za flaše sa plutanim čepom, metalnog šiljka dužine 35 mm za obeležavanje i bušenje rupa. Neke verzije noža imaju: čačkalicu, pincetu, testeru, turpiju, lupu i klešta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još