Pištolj – ako znate da ga koristite

Samo je mašta granica kada razmatrate moguće okolnosti “preživljavanja” u kojima je oružje uslov opstanka. Jedan od ključnih faktora koji utiču na efikasnost upotrebe vatrenog oružja jeste odabrati oružje sa odgovarajućim efikasnim dometom.
Klasifikacija prema dometu kod oružja za preživljavanje ipak se razlikuje od uobičajenih vojnih kriterijuma. Tako se kao veliki domet posmatra udaljenost od 200 ili više metara, srednja udaljenost je između 50 i 200 metara. Blizak domet je prostor između 10 i 50 metara, neposredna blizina do 10 metara i “lična zona” na dohat vaših ekstremiteta.
Za početak, moramo biti svesni da udaljenost nije konstanta, nepromenljiva vrednost jer i strelac i meta mogu da se kreću. Ali, šta ako nemate takvu mogućnost? Situacija u kojoj ste povređeni, nalazite se na mestu koje fizički ne možete da napustite (npr. ostrvce usred nabujale reke ili ste potražili zaklon u pećini koja je dom medvedu), automobil vam je zaglavljen u snežnim smetovima ili vas je neka stihija jednostavno zatekla u kući sa porodicom…

Moderni pištolji poput ZEV obrade Glocka pružaju odlične performanse u svim situacijama
Moderni pištolji poput ZEV obrade Glocka pružaju odlične performanse u svim situacijama

Pretnja može biti bilo šta, od divljih životinja koje traže hranu, agresivnih pasa lutalica do napada pojedinca ili grupe kriminalaca, a okolnosti su takve da odstupnica jednostavno ne postoji. Kakav izbor imamo?
Neposredna blizina obično predstavlja neželjen razvoj događaja, jer je malo verovatno da ćete u prirodi svom plenu prićI tako blizu. Oružje izbora za takvu situaciju je snažan pištolj ili revolver po mogućstvu većeg kapaciteta. Jer, ukoliko niste dobro uvežban operativac morate računati na efekat stresa koji dovodi do promašaja.
Izbor oružja je ogroman, a na vama je da uvežbate osnovne tehnike brzog potezanja i obavezno prepunjavanje i otklanjanje zastoja. Ovakvo oružje bi trebalo opremiti uočljivim i preglednim nišanima, a ukoliko je reč o oružju koje stoji u kući montiranje taktičke svetiljke takođe može biti dobro rešenje.
U slučaju noćnog incidenta, vi možete da se krećete poznatim prostorom i u potpunom mraku sve dok ne uočite konkretnu opasnost. Tada iskoristite svetiljku da identifikujete cilj i eventualno ga odvratite od napada, jer i čovek i životinja zastanu kada ih u potpunom mraku iznenada osvetlite.

Tekst i slika: D. Šaponjić
Foto: IWI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još