Semper Fidelity

Cold Steel Leatherneck SF je modernizovana verzija legendarnog KaBar noža, koga su proslavili marinici iz USMC, od ratišta Pacifika pa do današnjih dana. Na to upućuje i njegovo ime, jer je “leatherneck” (kožni vrat), kolokvijalni naziv za marince koji su na početku formiranja jedinice nosili kožnu zaštitu za vrat.
“SF” ne govori o naučnoj fantastici, radi se latinskoj frazi “semper fidelity” (večna odanost), što je moto koji se nalazi na grbu korpusa mornaričke pešadije. Osnovna izmena u odnosu na original ogleda se u izboru drugačijih materijala i blage promene geometrije. Prva serija SF modela imala je ravno brušena sečiva celom visinom, ali “Cold Steel” je kasnije sklopio ugovor sa dve latino-američke formacije koje su tražile izmene.

Dobre radne osobine
Dobre radne osobine

Tako je nastao Leatherneck tanto koji koriste neke formacije u Boliviji kao i SF sa uobičajenim profilom sečiva, konkavno brušen do pola visine, ali bez klasičnog fullera – udubljenja prisutnog kod originalnog modela KaBar Mk.2. Usadnik nije punog profila, ali je masivniji u odnosu na original, a na kraju drške prepoznatljivog oblika je masivan čelični deo koji dopušta da se kraj drške koristi umesto laganog čekića.
Drška je zadržala isti oblik ali sada je materijal udoban, griv-ex polimer sa teksturom koja obezbeđuje siguran hvat mokrim i/ili masnim rukama. Sečivo od D2 čelika dugo 178 mm dobilo je crni nereflektujući zaštitni premaz i praktičnu secure-ex futrolu.

Završetak drške Leathernecka može da posluži kao čekić
Završetak drške Leathernecka može da posluži kao čekić

Dobro odmerene dimenzije (ukupna dužina 305 mm), kvalitetan materijal i ergonomska rešenja dokazana u praksi doprineli su da SF postane odličan terenski nož univerzalne namene. Ne očekujte da njime obarate debela stabla (iako, uz dovoljno strpljenja i upornosti…) ali većinu uobičajenih poslova obaviće s lakoćom. Termička obrada dala je otporan vrh koji lako probija tanji lim i bez deformacije i oštećenja kopa u suvom drvetu, a oštrina će ostati na istom nivou i posle sečenja mesa za roštilj, šiljenja ražnjića i pripreme potpale.

Univerzalno primenjiv
Univerzalno primenjiv

Leđa sečiva su dovoljno snažna da bez oštećenja razbiju staru goveđu butnu kost, a ukoliko vam zatreba ukucavanje eksera u drvo – slobodno raspalite metalnim ojačanjem na dnu drške. Tehnika uzdužnog cepanja komada drveta sečivom po kome se udara (batoning) predstavlja prilično rižičan zahvat, jer okaljen čelik lako pukne pri takvom dinamičkom opterećenju, te se batoning koristi samo u slučaju nužde ili ako imate nož čije sečivo je oblikovano poput naoštrenog pajsera.
Uz sve to, SF je dobro balansiran, spretan, svestrano upotrebljiv i zašto ne reći – nož klasične lepote.

Tekst i foto: Dragan Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još