Dragan Šaponjić

Šokiraj agresora

Signalna oprema se često nađe na začelju prioriteta kod korisnika sa manje terenskog iskustva. Ipak, jednostavna naprava poput pištaljke može da znači razliku između života i smrti, jer sve dok neko može da vas čuje postoji šansa za spas. Glasan, signalni zvižduk osmišljen je da upozori bilo koga u okolini da ste u nevolji i da vam treba pomoć.
Kompanije „Rigtee“, “Nopel” i “SHvivik” imaju u ponudi jednostavnu, dvostruku pištaljku izrađenu od aluminijumske legure. Duge samo 55-60 mm i teška nekoliko grama ove spravice generišu zvuk jačine preko 120 Db što je blisko nivou buke koju stvara mlazni motor.
Zvuk je intenzivan, prostire se ravnomerno u svim pravcima i ne zahteva nikakav dodatni trud u privlačenju pažnje. Može da se koristi u prirodi ili urbanom okružnju. Zvižduk za preživljavanje u nuždi pogodan je za aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, ribolov, kampovanje, vožnja čamcem, lov, a takođe i za spasioce, obuku pasa za kućne ljubimce, ili za ličnu bezbednost žena i deca.
Većina ljudi je uslovljena da kada čuje prodoran zvuk zaustavi trenutne aktivnosti i osmotri okolinu. Moćan i prodoran zvuk od 120 decibela može da iznenadi i šokira agresora (napadača), uplaši ga i da vam vremena za beg.
Sa cenom od pet do sedam dolara, upotpunjene lančićem ili vrpcom i karabinkom za kačenje nije problem opremiti svakog člana grupe (naročito decu) i smanjiti šansu da neko zaluta.

Dragan Šaponjić
foto: “Rigtee”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još