Rastislav LAZIĆ

Spas na vidiku

Hiljadama godina ljudi su se orijentisali prema suncu i zvezdama, ali po oblačnom vremenu bili su primorani da prekinu putovanje, ili da se oslone na prepoznavanje krupnih delova reljefa i prepuste sreći. Kada je u 3. veku pre nove ere u Kini konstruisan prvi kompas, vremenske prilike više nisu bile presudne za navigaciju, a vremenom su se odvažili i na plovidbu po „debelom moru“.

Bruntonov" najprodavaniji model Truarc 20, foto: "Brunton"
Bruntonov“ najprodavaniji model Truarc 20, foto: „Brunton“

Kompas je navigacioni instrument za orijentaciju – pronalaženje pravaca na Zemlji. Čine ga magnetna igla koja se slobodno kreće – rotira oko ose i usmerava prema magnetnom polu Zemlje.
Za vreme vladavine cara Hoang Tia vojnici u ratnom pohodu su se orijentisali uz pomoć kolica sa velikom iglom koja je pokazivala četiri glavne strane sveta, a sprava se zvala „čin-nan“.
Kanadski geolog i rudarski inženjer D.V. Branton 1894. godine, kanadski geolog i rudarski inženjer, naručio je od iskusnog časovničara iz Denvera (Kolorado), da po njegovoj zamisli unapravi prvi džepni putni kompas. Precizni instrument postao je svetski poznat i pružio je mogućnost planinarima, avanturistima, naučnicima, ribarima i vojnicema da pođu naputovanja neopterećeni glomaznom opremom, kakvi su komapsi bili do tada.

Švajcarski armijski kompas Recta DP6, foto: "Recta"
Švajcarski armijski kompas Recta DP6, foto: „Recta“

U 20. i 21. veku među proizvođačina klasičnih kompasa sa magnetnom iglom nastalo je „sveto trojstvo“ koje čine „Silva“, „Recta“ i „Brunton“.
Precizni uređaji kompanije „Brunton“ iz Vajominga koriste se kao geodezijski instrumenti širom sveta. Od profesionalnih, do jednostavnih alata za mapiranje, koriste ih istraživači različitih profila jer su robusni, laki za upotrebu i veoma pouzdani.

Kompaktan kompas za orijentiring - Silva ARC Jet OMC, foto: "Silva
Kompaktan kompas za orijentiring – Silva ARC Jet OMC, foto: „Silva

Jedan od najpopularnijih modela je Truarc 20 sa nemagnetnim kućištem, gumenom zaštitom i tricijumskim oznakma za upotrebu pri oskudnom svetlu. Težak samo 100 grama, veličine 2,5x6x10 cm, osim magnetne orijentacije može da meri uglove/nagib, a sa preciznom skalom dopušta rad sa kartama svih vrsta. Ima ugrađeno ogledalo, nišan, malu lupu i lenjir.
Brunton kompasi su obavezni deo opreme raznih ekspedicija, ali se nalaze i u navigacionim kompletima nekih vazduhoplovnih formacija.

Truarc 20 može da meri uglove/nagib, a ima ugrađeno ogledalo, lenjir, lupu... foto: "Brunton"
Truarc 20 može da meri uglove/nagib, a ima ugrađeno ogledalo, lenjir, lupu… foto: „Brunton“

Jer na nepoznatom terenu, po bilo kakvom vremenu, na otvorenom ili u zemljinoj utrobi uz pomoć kompasa spas je na vidiku. Cena široko rasprostranjenog modela Truarc 20 je oko 70 dolara.

Rastislav LAZIĆ
foto: arhiva „Kalibra“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još