Drvo daje dušu

Osvedočena strast ovdašnje populacije prema vatrenom oružju, najčešće nije praćena adekvatnom logistikom – mogućnost nabavke i izrade sastavnih delova oružja – pa smo često u prilici da sa žaljenjem konstatujemo, kako kvalitetni i vizuelno dopadljivi primerci nisu u funkcionalnom stanju.
Deluje začuđujuće, ali u zemlji takve oružarske tradicije, kao što je naša, retko viđamo kvalitetne kundake na lovačkim i sportskim puškama. Zato i ne čudi, da naši lovci i strelci ne mogu da izvuku maksimum iz svog oružja, upravo zbog tog nedostatka. Za razliku od SAD i razvijenih zemalja Zapadne Evrope, gde je u ponudi obilje visokokvalitetnih i funkcionalnih drvenih i sintetičkih kundaka raznih oblika i gabarita, u našim uslovima je izbor veoma sužen.


Zato smo se prijatno iznenadili, kada smo posetili mladog majstora Slobodana Radivojčevića iz Užica, koji se sa velikom posvećenošću bavi izradom interesantnih kundaka od kvalitetnog drveta.
– Trudim se da svojim mušterijama ponudim kundak od najkvalitetnijeg drveta (orahovo drvo od korena ili dna stabla), kao i da dimenzije i izgled kundaka prilagodim fizičkim potrebama i estetskim željama svakog korisnika. Zatim, finom obradom, graviranjem i politurom izrađujem kundak vrhunskog kvaliteta. Fabrički, serijski kundaci zadovoljavaju osnovne potrebe, ali telesna konstitucija i način hvata se razlikuju, od strelca do strelca – objašnjava Radivojčević.
Zapazili smo da koristi orahovinu izuzetnog kvaliteta i svojstava, koja je “sazrevala” potrebni period, a ukazao nam je i na finese kod površinske obrade:
– Preporučujem polituru šerlahom, jer obezbeđuje dugotrajniji i jednak mat sjaj drveta, uz to ističe prave linije i boju prirodnog drveta. Pored toga, sigurnije i dugotrajnije se kundak štiti od vlage i potencijalnih oštećenja. Lakiranjem se sakriva prirodna boja drveta i kundaku daje “lažan” izgled. Uostalom, svi vrhunski kundaci širom sveta su izrađeni upravo na ovaj način…


Pored kundaka, Radivojčević je poznat i po izradi korica za sve vrste pištolja i druga oružja, kao i za noževe, uz graviranje motiva po želji naručioca. U više kundaka je ugrađivao i zlatne žice, gravirao lovačke motive i oni su se vizuelnim efektom doslovno svrstali u svojevrsna umetnička dela, na zadovoljstvo vlasnika.
Ipak, ono što nas je najviše zaintrigiralo razgledajući njegovu radionicu i primerke kundaka na kojima trenutno radi, bila je atraktivna prerada klasične lovačke – u rafiniranu pušku. Od dobro poznate i pouzdane dvocevne orozare TOZ 63, Radivojčević je napravio dvokuglaru položenih cevi, koja na prvi pogled pleni elegancijom. Preradom dve cevi sa mitraljeza M 53, uz male izmene dizajna u delu branika obarača, kombinacijom sa kundakom visoke estetike – nastala je puška u kalibru 8×57 IRS, kojom bi se svaki korisnik ponosio.


O Slobodanovoj posvećenosti ovoj zanatskoj disciplini, svedoči i podatak da je uz stručnu pomoć supruge, veb dizajnera, izradio i sopstveni veb sajt  želeći da svoja korisna iskustva, podeli sa drugim zaljubljenicima u ovaj primenjeni oblik zanatsko – estetskog rada. Smatrajući da naše područje raspolaže izuzetnim potencijalom za oružarstvo, mladi majstor želi da i u kriznim vremenima, zajednički, trajno oplemenimo ovu delatnost i izdignemo je na viši nivo.
teks i foto M. Milanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još