Jeftina, praktična alatka, foto: “Smith”

Višenamenski džepni oštrač

Oštar nož je znatno bezbedniji od tupog. Zahteva manje snage za rad, lakše se kontroliše u materijalu i mogu se izvoditi precizniji potezi.
Čak i posekotine lakše zaceljuju ako tkivo nije razderano nepravilnom ivicom, što je naročito važno prilikom povređivanja na terenu. Jedan od prioriteta na terenu je održavanje oštrine sečiva na upotrebljivom nivou.

Jeftina, praktična alatka, foto: “Smith”
Jeftina, praktična alatka, foto: “Smith‘s”

Od džepnog oštrača se očekuje da bude lagan, trajan, jednostavan za upotrebu i univerzalan. Zaljubljenici u sečiva preferiraju posebno kamenje različite granulacije, abrazivne folije na staklenoj podlozi ili dijamantske paste. Sve je to lepo ali kada na izlet nosite preklopni nož, malo je verovatno da ćete odvojiti pola ranca za “šest kilograma” japanskog kamenja za oštrenje.

“Smithov” oštrač na delu, foto: “Smith‘s”
“Smithov” oštrač na delu, foto: “Smith‘s”

Nož na terenu treba oštriti redovno jer je daleko lakše i praktičnije prevući sečivo par puta preko oštrača tokom rada, nego satima “guliti” debelo zatupljenu oštricu da biste je doveli na upotrebljiv nivo.
U takvim situacijama, mali priručni oštrači (na koje uglavnom gledamo sa prezirom) i te kako imaju smisla. U laganom ergonomski oblikovanom kućištu smešteni su preklopni štapić sa dijamantskim abrazivom pogodan za grube popravke i nazubljena sečiva, srednje fini :V” usek sa volfram-karbidom i keramički oštrač za finiširanje.

Upotrebljiva alatka, dostupna na svakoj benzinskoj pumpi u SAD
Upotrebljiva alatka, dostupna na svakoj benzinskoj pumpi u SAD, foto: “Smith‘s”

Unapred podešeni uglovi oštrenja daju zagarantovane rezultate. Otvor na kućištu omogućava da se provučenim gajtanom ili lančićem oštrač dodatno osigura od gubljenja.
Smith‘s Pocket Pal PP-1 košta samo sedam dolara. Ovaj jeftin deo opreme ne treba zanemariti.

Dragan Šaponjić
foto: “Smith”

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još