Zajednički ledeni poduhvat

Cilj pokazne vežbe bio je da se demonstrira na koji način je organizovan i uređen sistem bezbednosti u skijaškom centru Kopaonik. Da se proveri rad pojedinačnih elemenata sistema bezbednosti i njihov rad u združenim intervencijama

Združenom vežbom koja je 4. decembra održana na Kopaoniku upravljao je i koordinirao Štab, koji su činili predstavnici timova, učesnika akcije Žandarmerija, Gorska služba spasavanja, JP Skijališta Srbije i Klinički centar Srbije. Plan vežbe, odnosno scenarijo je bio podeljen u nekoliko segmenata: teroristi zauzimaju polaznu tačku žičare, štićen VIP doživljava infarkt na skijaškoj stazi, pregovaranje sa teroristima, upad žandarmerije i lišavanje slobode terorista, zbrinjavanje ranjenog teroriste, pad skijaša sa žičare, pokušaj ekipe održavanja da osposobi žičaru, evakuacija skijaša sa žičare, evakuacija povređenog radnika sa stuba i pretraga za izgubljenim skijašima.

Munjevita reakcija GSS

Teroristi zauzimaju polaz žičare. Naoružana grupa zauzela je polaz žičare na Pančićevom vrhu. Zaustavljaju žicu i za taoce uzimaju radnike koji tu rade. U trenutku zaustavljanja žičare u korpama su skijaši, koji takođe postaju taoci. Dok teroristička grupa zauzima polaz žičare, na stazi je štićen VIP. Obezbeđenje dobija obaveštenje o upadu terorista, štićena osoba saznaje za taj događaj i usled velikog emocionalnog uzbuđenja doživljava infarkt na stazi. Pripadnici obezbeđenja pružaju VIP prvu pomoć i pozivaju Gorsku službu spasavanja. Odmah po prijemu poziva, vođa smene GSS upućuje najbližeg spacioca na mesto povrede, Kako je prijavljeno da se radi o infarktu, na lice mesta stiže i spasilac GSS na sankama.
Ekipa GSS zatiče povređenog, kome je usled infarkta, došlo do zastoja rada srca i disanja. Spasioci započinju neophodnu kardio-pulmonalnu reanimaciju. Po uspostavljanju srčane radnje i disanja, povređeni se priprema za transport specijalnim nosilom za evakuaciju na snegu, spasilačkim čamcem, kojim upravlja spasilac. Obezbeđenje sve vreme prati transport VIP do ambulante Kliničkog centra Srbije.

Žandarmerija rešava talačku krizu

Pregovarački tim Žandarmerije započinje pregovore sa teroristima u polazi žičare Pančićev vrh. U kriznim situacijama, u kojima je moguće ostvariti kontakt sa drugom stranom, pregovaranje može biti uspešno i da ima prednost u odnosu na druge policijske mere, a to su komunikativna sredstva i primena naučnih sredstava. Uprkos naporima da se talačka kriza okonča pregovorima, teroristi otvaraju vatru na grupu za upad. Upadni timovi Žandarmerije zauzimaju polaznu kućicu žičare i lišavaju slobode teroriste. Prilikom upada dolazi do ranjavanja jednog teroriste. Pripadnici Žandarmerije pružaju prvu pomoć i šalje se signal i poziv GSS.
Vođa smene GSS obavešten je da je talačka situacija na polazu žičare Pančićev vrh rešena zarobljavanjem terorista i da je tom prilikom jedan od njih teže ranjen. Vođa smene upućuje na mesto povređivanja spasioca GSS sa rejona Karaman greben i spacioca na motornim sankama. Ekipa GSS na terenu konstatuje da je prilikom ranjavanja najverovatnije došlo do presecenja femoralne arterije, jer ranjeni terorista obilato krvari iz nadkolenice. Pokušava se da se zaustavi krvarenje formacijskim sredstvima, a spasilac na motornim sankama odlazi po hirurga Kliničkog centra Srbije. Lekar povređenom plasira braunilu preko koje dobija nadoknadu volumena krvi i sprečava se hipovolemijski šok. Posle zaustavljanja krvarenja, povređeni se spasilačkim ”žčamcem” i motornim sankama transportuje do ambulante KCS.

Spasioci na zadatku

Dok je upadni tim Žandarmerije oslobađao polaznu kućicu, jedan od skijaša usled straha ispao je iz korpe i zadobio povredu kičme. Odmah je upuće ponovo poziv Gorskoj službi spasavanja. Odmah po prijemu poziva o padu skijaša iz korpe, vođa smene GSS šalje dva spasioca na mesto nesreće.
Spasioci lociraju povređenog i odmah utvrđuju stepen povreda. Konstatuju da je kod skijaša prilikom pada, došlo do povrede slabinskog dela kičme. Spasilac na motornim sankama dovozi kičma-trans, specijalnu vakumsku nosiljku, pomoću koje se obavlja imobilizacija povređenog. Ekipa GSS obaveštava direktora skijališta da je neophodno transportovati povređenog tabačem i pakuje povređenog u nosilo, a potom ga sporovodi do ambulante KCS, gde ga dočekuje spremna ekipa lekara.
Posle uspešno izvedene akcije lišavanja slobodode terorista, na polaz žičare dolaze dve ekipe za održavanje i pokušavaju da osposobe žičaru za rad. Ekipe za održavanje utvrđuju da je zbog oštećenja koje su napravili teroristi, nemoguće žičaru osposobiti u kraćem vemenskom periodu i tome obaveštavaju direktora skijališta.

Uspešne evakuacije povređenih

Odmah po dobijanju informacije direktor skijališta obaveštava šefa smene GSS da je neophodno izvršiti evakuaciju skijaša sa žičare. Postupa se po proceduri evakuacije. Vođa smene GSS preuzima koordinaciju nad evakuacijom žičare Pančićev vrh. Raspoređuju se spasioci po rejonima, a za deo smene GSS organizuje transport do polaznih stubova za evakuaciju žičare. Transport spasilaca se izvodi helikopterom MUP Srbije, a spuštanje niz uže odrađuju dvojica spasilaca GSS i dva pripadnika Žandarmerije. Odrađuje se evakuacija skijaša sa žičare.
– Spasioci GSS Srbije i pripadnici Žandarmerije opremaju se na zemlji spasilačkom opremom i spremaju instalaciju za evakuaciju skijaša – objašnjava nam jedan od rukovodilaca GSS Vladimir Kaćurić. – Oprema se izvlači na platformu stuba i ukačinju se na sajlu, preko koje se kreću između korpi žičare. Procedura evakuacije žičare u GSS definisana je po najvišim bezbednosnm standardima i tako se obezbeđuje da spasilac i skijaši u svakom trenutku budu osigurani i nekoliko nezavisnih tačaka. Spasilac koji pristupa korpi, spušta se u visinu skijaša, ukačinje jednog po jednog na uže pomoću specijalnog nosila i pomoću vitla spušta do tla gde će ih prihvatiti spasioci i redari – naglašava Kaćurić. Vežba na Kopaoniku nastavlja se nesmanjenom žestinom, a pripdanici GSS visokim zvanicama i mnogobrojnim gostima imaju šta da pokažu. Na red je došla evakuacija povređenog radnika sa stuba. Na platformi stuba 1 žičare Pančićev vrh dolazi do povređiovanja jednog od radnika, koji je osposobljavao žičaru i tom prilikom zadobio je otvoreni prelom podkolenice i razderotinu šake. Ekipa GSS odmah po dobijanju obaveštenja o povređivanju radnika, dolazi na platformu stuba. Povređenog zbrinjavaju i pakuju u spasilačko nosilo za spasavanje u vertikalnim uslovima, jer težina povreda zahteva evakuaciju sistemom horizontalno – vertikalni transport. Priprema se instalacija za evakuaciju – kosa tirolska traverza, pomoću koje se povređeni u nosilima spušta do tla, a zatim se transportuje do ambulante KCS.

Pretraga između Karaman grebena i Krsta

Kako se vest o teroristima i njihovom zauzimanju polazne žičare brzo proširila po stazama, veliki broj skijaša je pod strahom i stresom skrenuo sa staze u šumu. Mobilnim telefonom nadležne službe obavestili su da su se izgubili da ne umeju da se vrate. Primljen je poziv o gubljenju grupe između Karaman grebena i Krsta, a jedna ekipa spasilaca GSS raspoređuje se u češalj za pretragu šume. Ekipa detaljno pretražuje naznačeni teren, kako bi eliminisala mogućnost nenalaženja izgubljenih skijaša, koji ne mogu da se jave podatke o svojoj poziciji i stanju.
U drugoj zoni pretrage, češljanje terena odrađuje se pomoću specijalno obučenog spasilačkog psa. Po nailasku na jednu ili više osoba, pas lavežom obaveštava svog vodiča o pronalasku i čeka da vodič dođe. Pronađeni skijaši se dovode do ivice šume odakle se upućuju samostalno da se vrate u smeštaj ili u slučaju potrebe transportuju se do zdravstvene ustanove.
– Spasilački psi, kao deo spasilačkog tima, čine neodvojivi deo potražnog lanca u kom svaka karika ima zasebnu i tačno određenu svrhu, Upotreba spasilačkih pasa u pretragama je nezamenjiva. Svojim istančanim čulima, koji su 40 puta izraženiji nego kod čoveka, jedan pas za isto vreme prečešlja teren, kao grupa od 25-30 ljudi. Vrednost odškolovanog spasilačkog psa izuzetno je visoka, a od neprocenjive je važnosti u svakoj potražnoj akciji – zaključuje Vladimir Kaćurić.

Siguran sistem bezbednosti

Združenoj vežbi “Kopaonik 2013.”, prisustvovali su čelni ljudi timova koji su savrešeno i profesionalno izvršili zadatke. Posle obavljenog posla zajednički je konstatovano da će bezbednost gostiju na našoj najposećenijoj planini u toku predstojeće zimske sezone biti na najvišem mogućem nivou. Rad pripadnika na terenu pomno su pratili predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, komandant Žandarmerije Milenko Božović, načelnik Gorske službe spasavanja Milan Ivković, v.d. Generalnog direktora JP Skijališta Srbije Dejan Ljevnajić i direktor Urgentnog centra KCS ass.dr. Zlatibor Lončar.

V. Kaćurić
I. Žalac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još