Metak sa centralnim paljenjem

Centerfire cartridge, sjedinjeni metak sa metalnom čaurom i kapislom na sredini dna. Većina modernog oružja koristi ovakvu municiju.
Do sredine 19. veka puške sprednjače punjene su posebnim zrnom i barutnim punjenjem (pakovanim u fišeke) i opaljivane tabanom. Pojava pušaka ostraguša sredinom 19. veka omogućila je upotrebu sjedinjenih metaka – sa zrnom, barutnim punjenjem i kapislom objedinjenim u čauri metka. Meci prvih masovno korišćenih ostraguša (Drajze i Šaspo) koristili su čaure od kartona, sa kapislom unutar čaure, na dnu zrna, koja se opaljivala dugačkom udarnom iglom. Samuel Pauli prvi je došao na ideju da kartonskim čaurama doda mesingano dno, sa kapislom na dnu. Prvi meci sa metalnom čaurom i ivičnim paljenjem proizvedeni su u SAD 1860. i upotrebljeni u Američkom građanskom ratu (1861-1865), na američkim puškama Henri i Remington. Nešto kasnije proizvedene su čaure sa kapislom u sredini dna, kakve su i danas.
Prve efikasne metke sa metalnom čaurom i kapislom u sredini dna konstruisali su britanski pukovnik Edvard Bokser (1866) i američki pukovnik Hiram Berdan (1868). Bokserovi meci sa mesinganom čaurom i posebnim nakovnjem za kapislu i gvozdenim obručem na ivici dna lako su bubrili i zaglavljivali se u barutnoj komori, a sastavljani su ručno, pa su zastoji bili česti. Berdan je konstruisao jaču mesinganu čauru iz jednog dela, sa nakovnjem za kapislu koji je bio deo čaure. Proizvodnju ovakvih metaka u Evropi započeli su braća Mauzer u Nemačkoj nekoliko godina kasnije, i ubrzo je municija sa centralnim paljenjem tipa Bokser/Berdan postala standardna kod svog streljačkog oružja. Sva municija revolvera i sporometnih pušaka imala je naglašenu ivicu koja je držala metak na mestu u barutnoj komori, ali je posle uvođenja pušaka sa magacinom uvedena čaura bez ivice, a metak je na mestu držao sužen vrat čaure (koji je izumeo Švajcarac Edvard Rubin). Oblik zrna u mecima evoluirao je od okruglog, preko valjkastog sa zaobljenim vrhom do modernog sa šiljastim vrhom (takozvani špicer), koje je uvedeno kod nemačke puške Mauzer model 1898.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još