Moćno skrojen metak

Pomenuli smo dve svetske kuće „Smith & Wesson“ i „Ruger“ kao proizvođače ručnih topova. Cilj nam je bio da predstavimo tipično revolverske novoprojektovane kalibre i oružja skrojena oko njih

U svetu je u ekspanziji lov kratkocevnim vatrenim oružjem, samostrelom, kompaund i dugim long bou lukovima, pa čak i kopljem.

Za nas to ne važi, ne zato što za tu vrstu lova nema interesovanja, već zato što kao i uvek, u svemu zakonski i organizaciono kasnimo za razvijenim zemljama. Upravo takva vrsta lova vraća lovca u sferu viteškog lova u kome se mora prikrasti blizu divljači, precizno pucati, baciti koplje ili odapeti strelu.

To je pozitivna viteška suprotnost višemetnom poluautomatskom oružju, ugrađenim laserskim meračima daljine, balističkim kompjuterima, IC uređajima integrisanim u lovačke optičke nišane. U sukobu viteškog lova, lovačke časti i veštine, protiv savremene lovačke tehnologije uvek pobeđuju ovi poslednji. Nije nam dozvoljeno ni nošenje revolvera i pištolja velikog kalibra, kako bismo u lovu na visoku divljač uputili hitac ranjenoj divljači. Iako je populacija medveda, vukova, šakala i hordi divljih pasa lutalica u porastu, ne sme nam ni na pamet pasti da na planinarenje, kampovanje ili pecanje u divljini ponesemo revolver ili pištolj velikog kalibra. U svetu ljudi koji odlaze u divljinu, a gledamo i na stranim kanalima, u cilju zaštite obavezno nose svoje ogromne Smith & Wessone, Rugere…

Žestok i jak
Kad ne možemo njima da lovimo ili da ih nosimo u naše lepe planine, možemo barem da ih detaljnije upoznamo. Zato ovaj tekst posvećujemo ogromnim, energetski najpotentnijim kalibrima i serijski proizvedenim revolverima firme „Smith & Wesson“ i „Ruger“. Rade na tom polju oružja i brazilski „Taurus“ i američki „Thompson Center“, ali oni su za neku drugu priču. Biće ovde dosta matematike, fizike, ali ogromnu moć ovih revolvera je nemoguće opisati bez prikaza brzina i energija njihovih zrna.

Opis počinjemo trenutno najjačim ručnim vatrenim oružjem na Planeti, koje serijski proizvodi „Smith & Wesson“ – revolver S&W 500. Kako bismo objasnili koliki je energetski i zaustavni potencijal ovog metka, reći ćemo da je vrlo sličan starom američkom puščanom kalibru .50-70, punjenim crnim barutom koji je bio namenjen komercijalnom lovu na bizone. I iz podataka za energiju na ustima cevi vidimo da je u rangu puščanih današnjih kalibara 8x57IS i .30-06 Sprg. Za 15 do 40% je jači od konkurenta iz svoje kuće, kalibra .460 SW Magnum. Za one vlasnike koji vole više da pucaju, firme „Winchester“ i „Grizzly Katridge Company“, rade i sa manjim početnim brzinama (430 m/s). Municiju u kalibru .500 SW Mag, proizvode firme: „Cor Bon“, „Federal“, „Buffalo Bore“, „Horandy“, „Mag Tech“, „Winchester“.

Oprez prilikom pucanja
Vraćamo se opisu revolvera SW 500. Ovaj ogromni metak je zahtevao novi ram oznake X i naziva Extra Large Frame (ekstra veliki ram). Ram je rađen od nerđajućeg čelika kovanjem, apsolutno ne livenjem, što neki nazovi stručnjaci tvrde za današnje S&W ramove. Revolver 500 SW radi se u četiri podmodela u redovnoj SW proizvodnji i u dva podmodela u prestižnom „Smith & Wesson Performance Centeru“ – odseku za ručno dorađena i ručno upasovana oružja. Raspon dužina cevi je 4, 6,5, 7,5, 8,38 i 10,5 inča (od 10,2 do 26,7 cm), Masa ovih revolvera se kreće od 1.600 do 2.300 grama. U svim verzijama cilindar prima pet metaka, otvara se u levu stranu, a okreće u smeru suprotnom od smera kazaljke na časovniku. Revolver ima solidno Double Action (DA) i izvrsno Single Action (SA) okidanje. U standardnom, nedorađenom okidanju S&W revolverima, samo može da konkuriše francuski Manurhin (čita se Manire). Bravljenje cilindra, odnosno njegovog nosećeg krana je znatno pojačano na dva mesta, sa jakim zabravljujućim sklopovima. Sve cevi bez obzira na dužinu, imaju ugrađene kompenzatore trzaja, čak i kompakt verzija sa cevi dužine 4 inča. Različite konstrukcije i dimenzije kompenzatora na ustima cevi, imaju zadatak smanjenja ekstremno jakog trzaja i odskoka cevi u vis. Veoma je opasno staviti prst blizu spoja cilindra i cevi, jer podsećamo, radi se o pritiscima od 410 Mpa (4100 bar). Ovako neoprezno pucanje može da dovede do gubitka palca šake slabije ruke, pri dvoručnom hvatu. I pored ogromnog trzaja i gromoglasnog pucnja, pravi je doživlja pucati Smithom 500. Hogue Sorbothane anatomska mekana obloga rukohvata, znatno olakšava ovaj streljački avanturizam. Oni koji su dosta pucali Smithom 500, tvrde da se zaista može lako pogoditi željeni cilj. Mehanički nišani, sa ili bez optičkog vlakna su odlični, a za lov i duže cevi, preporučuje se i ugradnja kolimatora ili optičkog nišana. Autor teksta je u dve godine za redom na sajmu IWA, pitao različite službene osobe, domaćine na štandu S&W, o poređenju zaštite od napada grizli medveda, kalibara .500 SW Mag, i .460 SW Mag. Odgovor je kod svih i uvek bio isti: . 500 SW Mag je apsolutno efikasniji! Nema razloga da im ne verujemo da je kalibar .500 SW Mag najbolji i najefikasniji „ustavljač“ svih opasnih svetskih primeraka divljači.

I pored toga moramo da vidimo šta to donosi kalibar .460 SW Mag? Ovaj metak je produžena verzija metka .454 Casull. Nastao je 2005, kao plod saradnje „Hornadya“ i S&W. Prečnik zrna iznosi 11,5 mm, prečnik čaure je 12,1 mm, dužina čaure 46 mm, a ukupna dužina metka je 58,2 mm. Vidimo da je ovaj metak za 1 mm duži od .500 SW. Maksimalni pritisak u čauri je 450 Mpa, što je za 40 Mpa (nije zanemarivo to je oko 400 bara) više nego kod magnuma .500 SW. Sa najlakšim zrnom od 13 g i cevi dužine 8,375 inča (213 mm) postignuta je enormna početna brzina od 700 m/s. To je kao kod pušaka kalibra 9,3x74R! Za to zrno E0-3190 J. Zrno mase 19 g ima V0-630 m/s i E0-3832 J. Teže zrno je 23 g ima E0-580 m/s, a energija raste na 3.912 J, što je opet energija puške kalibra .30-06 Springfield. Najteže zrno mase 26 g ima manju brzinu E0-465 m/s i energiju od 2.770 J. Iz ovih podataka zaključujemo da je metak .460 SW Magnum trenutno najbrži svetski revolversko-pištoljski metak. I to ga stavlja među najbolje kalibre za lov oružjem kratke cevi. Znači, nije najjači već je najbrži, a time i najpogodniji za lov na nešto većim daljinama. Još jedna ogromna prednost ovog metka je što se iz oružja kalibra .460 S&W Mag, može bezbedno pucati municijom kalibra .454 Casull i .45 Colt. To je veoma važno, jer iz istog revolvera pucate tri energetski potpuno različita metka. Za pucanje na strelištu je odličan izbor stari mekani .45 Colt (isto je .45 Long Colt), za lov manje divljači i zaštitu od evropskih predatora koristite .454 Casull, a za one najkrupnije dajemo pun gas metkom .460 S&W Mag.

Odličan izbor!
Fabrika „Smith & Wesson“ je i za ovaj kalibar proizvela skoro identičan SA/DA revolver u sedam podmodela u redovnoj proizvodnji i „Performance Center“ odeljku. Ovde je raspon cevi od 5 do 14 inča (127 mm do 356 mm). Ovaj najduži SW 460 XVR sa cevi od 14 inča ima veliku gasnu kočnicu, gornju i donju Picatinny šinu i Harrisove bipod nožice.

Masa ovih velikih revolvera moćnog X rama se kreće od 1.250 do 2.500 g. Kapacitet cilindra je i ovde 5 metaka. Za lov je možda bolji izbor S&W kalibra .460, dok je 500 bolji, kao zaštitnik od medveda i drugih opasnih životinja. Naročito u Africi od lavova, leoparda, hijena i Aziji od tigrova.

„Ručni topovi“
Kako nam neko ne bi rekao da smo pristrasni i da naginjemo „Smith & Wessonu“, za kraj predstavljamo „Rugerove“ teškaše. Oni su rađeni u kalibrima .480 Ruger, .454 Casull i naravno popularnom .44 Rem. Magnum. „Rugerov“ metak .480 Ruger nastao je 2003, kao plod saradnje firmi „Hornady“ i „Ruger“. Za uzor je polsužio metak .475 Linebaught. Ovde je prečnik zrna 12,1 mm, prečnik čaure 12,8 mm, dužina čaure 32,6 mm, a ukupna dužina metka iznosi 41,9. Kapisla je large pistol i pritisci dosežu do 330 MPa (48.000 psi). Iz cevi dužine 7,5 inča (190,5 mm) zrno mase 21 g, ima početnu brzinu od 410 m/s i energiju 1783 J.

„Ruger“ je sve ove teške kalibre spakovao u revolvere Super Red Hawk, koji imaju duge jake ramove. Njihovi cilindri primaju po 6 metaka, okreću se u smeru suprotnom kazaljke na satu. Jaka prednja (na kranu) i zadnja brava blokiraju nosač cilindra. Ovde cevi mogu da budu duge od 2,5 inča (63,5 mm) do 9,5 inča (241 mm), što daje masu oružja od 1.250 do 1.650 g. Rugeri čiji se ramovi rade livenjem pod pritiskom pouzdana su, dugovečna i solidna oružja, koja su kvalitetom i cenom izborila mesto pri vrhu oružarske piramide. Za one koji nešto rade u prirodi i divljini i ne mogu da nose veliko oružje, Ruger Super Red Hawk Alaskan sa cevi dugom 2,5 inča je odličan izbor. Oni modeli dugih cevi su pogodni, kako za samozaštitu, tako i za handgun hunting – lov kratkim cevima.

Pomenuli smo samo dve kuće kao proizvođače ručnih topova. Bolje informisani čitaoci mogu reći da su jači od njih revolveri BFR (Bigest Finest Revolver), što je tačno. Ali BFR/SA revolveri se praktično, pojedinačno ručno rade i koriste klasične puščane karabinske kalibre. Cilj nam je bio da predstavimo tipično revolverske novoprojektovane kalibre i oružja skrojena oko njih. Tu se priča ne završava, jer se očekuje mnoštvo oružja, naročito lever action – polužnih repetirki u kalibru .500 SW Magnum. Ova fina i pouzdana oružja širom sveta nose lovci, planinari, istraživači, arheolozi, inženjeri i geolozi, koji trasiraju pruge, puteve, ispituju tlo, prirodnjaci, pa čak i pecaroši „mušičari“ na planinskim rečicama. A kod nas, ako razapnete šator i prenoćite na Troglavu, Čemernu, Goču, gde ubrzano raste populacija medveda i vukova, jedino nam ostaje da spas potražimo na drvetu… Ako nam to ne uspe, nadležni će napraviti uviđaj i izdati zvanično saopštenje! Isto važi i za lov ovim oružjem – teoretski moguće – praktično ZABORAVITE!

Za velike zverke
Kalibar ovog ručnog topa je zvanično definisan kao .500 S&W Magnum. Ovaj metak ili ako bismo ga preveli na evropske mere 12,7x41SR je nastao 2003, kao plod saradnje municijaške firme „Cor Bon“ i „Smith & Wesson“. Kako izvrsne kalibre .357 Magnum i .44 Remington Magnum dugujemo firmi S&W, predsednik UO ove firme Bob Skot je dao nalog da se započne sa izradom najjačeg .50 kalibra za ručno vatreno oružje. Ovaj posao poveren je Herbu Belinu, Bretu Curry, Richu Mikuti i Tomu Okley iz S&W, kao i Peteru Piu iz „Cor Bona“. Za jedanaest meseci rada razvijen je i uspešno testiran kalibar .500 SW Mag. Za ovakav metak nije postojao kalibar koji bi poslužio kao uzor. Da pređemo na brojke: prečnik zrna za .500 SW Mag, je 0,50 inča ili 12,7 mm, prečnik čaure je 13,4 mm, a prečnik venca – ivice na dnu čaure iznosi 14,1 mm. Dužina čaure je 41 mm, a ukupna dužina metka 57,2 mm, kapisla je large pistol ili large rifle. Iz cevi dužine 8,375 inča – 213 mm i koraka uvijanja zavojnice 1:18,75 (1:476,25 mm) dobiju se pri maksimalnom pritiksu od 410 Mpa (60.000 psi) sledeće početne brzine i početne energije: za zrno mase 19 g V0 iznosi 632 m/s, a E0-3888 J (džula), za zrno mase 23 g V0-602 m/s, E0-4109 J. Najteže današnje zrno za ovaj kalibar ima čak 45 g, što mu daje V0- 370 m/s i E0-3034 J. Sa rasponom masa ponuđenih zrna od 17,2 g (265 grs) do 45 gr (700 grs). Ovo je najveći raspon težine zrna za jedan aktuelni kalibar.

Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još