Na visini zadatka

Nemerljiv je osećaj da u svom oružju imate municiju koja vas neće izneveriti, bez obzira da li je u pitanju lov, sport ili rekreacija. Izbor je pao na “Hull cartridge”, iz serije Three Crowns, koju je preko svog strateškog partnera “Henry Krank”, uvezla užička prodavnica “Sport”

Razmatrajući temu za tekst koji će biti objavljen u jubilarnom broju naše revije, nametao se zaključak da to mora biti nešto izuzetno. Iako su u prvi mah “u igri” bili pojedini (kod nas) manje prisutni i poznati primerci oružja, na kraju je ipak odlučeno da to bude municija. I to kakva! U prethodnom izdanju vašem novinaru desilo se da u članku napiše i objavi krupnu grešku, vezano za sistem funkcionisanja jurišne puške SCAR – ovog puta je i predmet napisa morao da bude na visini zadatka.

Trajno poverenje korisnika

Zašto smo se opredelili da predmet obimnog testa bude upravo sačmeni patron? Sem retkih izuzetaka, većina nas se u priličnoj meri neadekvatno odnosi prema municiji za glatkocevno oružje. Delom, zbog vojničkog poimanja da je kod metka jedino važno da “opali kad treba”, a delom usled pogrešne percepcije niske cene sačmene municije, ukorenjen je stav kako se sačmom može sve pogoditi i nema razloga odvajati nešto više novca za rafinirani metak. Budimo iskreni i realni – sve ovo je potpuno netačno. Najpre, municija kod koje je jedini kvalitet pouzdanost opaljenja, upotrebnu vrednost ima samo pri šenlučenju. Sa time smo, srećom, davno “raskrstili”. Dalje, bili smo u prilici da se uverimo, kako cena pojedine municije ni u kom slučaju nije garant njenih boljih ili lošijih performansi na cilju. Na kraju, kretanje sačmenog snopa se toliko razlikuje, čak i među različitim laboracijama istog proizvođača, da se nikako ne može prihvatiti zaključak, kako je dovoljno samo usmeriti pušku ka cilju.

Britanci imaju dugu i bogatu tradiciju gađanja letećih ciljeva i to puškama različitih sistema, čak i kremenjačama!
Britanci imaju dugu i bogatu tradiciju gađanja letećih ciljeva i to puškama različitih sistema, čak i kremenjačama!

Uzevši sve pobrojano u obzir, sa izvesnim respektom smo pristupili isprobavanju municije “Hull”, jer podaci koje fabrika s punim pravom ponosno deklariše – u startu obećavaju. Fabrika od 1947, proizvodi sačmenu municiju u više kalibara i laboracija, striktno vodeći računa da njihov metak bude prijatan po strelca. Akcentujući kako im je prioritet kvalitet, a ne nadgornjavanje u polaznim brzinama (“Performance, not pressure!”), svaku seriju svojih patrona sama fabrika isprobava u konkretnim situacijama: municija namenjena lovcima se testira na terenu i u određenom lovu, dok laboracije namenjene sportskom gađanju “polažu završni ispit” u rukama vrhunskih trap i skit strelaca. Pristup koji zaslužuje poštovanje. Posebno ističemo da takvim odnosom “Hull” zadobija trajno poverenje korisnika, pa nije ni čudno što je neposredno pred objavljivanje ovog teksta, britanski vrhunski strelac Rod Gould objedinio titule, osvojivši Olimpijski trap šampionat Velike Britanije, nakon što je u aprilu trijumfovao i u “Universal” trap prvenstvu. Osim toga, ova fabrika sa Ostrva se ponosi da njihovom municijom gađaju nosilac 23 svetske titule Cheryl Hall i prvak Evrope Paul Chaplow. Ostalo je da sve izrečeno proverimo i u našim balkanskim brdima, koristeći raznorodno glatkocevno oružje.

Biorazgradivi materijal

Na raspolaganju smo imali municiju sa plastičnom čaurom dužine 67 mm (nakon opaljenja), koja u startu “eliminiše” određene potencijalne probleme. Nisu retke pojave nasumičnog “trpanja” patrona visokih polaznih brzina u starije puške sa ležištem dužine 65 mm, što posledično vodi do oštećenja oružja i/ili povrede strelca. Ovde je samom konstrukcijom (načinom pertlanja) metka to onemogućeno, odnosno – ne može se ubaciti patron u pušku sa kraćim ležištem. Vizuelnim i papilarnim pregledom svakog patrona, utvrdili smo da nema ni traga od naduvavanja bočnih plastičnih stranica, usled neodmerenog punjenja barutom i sačmom. Setite se i sami, koliko puta ste bili u prilici da vidite grbav sačmeni metak, koji jednostavno ne uliva poverenje.

strvska fabrika proizvodi sačmenu municiju u više kalibara, gramatura i promera sačme, sa biorazgradivim komponentama
strvska fabrika proizvodi sačmenu municiju u više kalibara, gramatura i promera sačme, sa biorazgradivim komponentama

Kod nas to još uvek nije od značaja, ali britanska fabrika vodi računa i o ekologiji, pa su sačmeni kontejner i poklopac metka od biorazgradivog materijala, što takođe pozdravljamo. Način finalnog zatvaranja metka je za svaku pohvalu, sačmene kuglice ne “zvekeću” po unutrašnjosti, a pogled kroz providni poklopac pruža jasan uvid o kojoj laboraciji je reč (ako već nema vremena da se očita markantno uočljiva naznaka na boku čaure). Samo pakovanje municije ukazuje na prefinjenost, a natpis “Traditional Game Load” podrazumeva da je u pitanju metak namenjen lovnim situacijama.

Test sa četiri puške

Najpre smo probali patron obeležen signaturom AAA, što je britanska numeracija za granulaciju sačme promera 5,2 mm, koja u svom sastavu ima 0,5% antimona, a ukupno sačmeno punjenje ima masu od 32 g. Olovne kuglice su visoko polirane, identičnih dimenzija i idealnog sferičnog oblika, čime se može pohvaliti malo koji proizvođač. Deklarisana početna brzina je oko 290 m/s, što je u granicama nekada uobičajenih vrednosti, te odgovara korisnicima koji nisu zainteresovani da posle upotrebe privijaju hladne obloge na zgib ramena. Ovo posebno ističemo zbog mlađih lovaca i strelaca, koji još uvek nisu anticipirali u kojoj meri ultra-snažna punjenja već nakon par hitaca “prodrmusaju” korisnika i onemoguće ga da staloženo reaguje i nišani.

 Britanska kombinacija patrona i aristokratske bokerice se pokazala kao odličan “par”
Britanska kombinacija patrona i aristokratske bokerice se pokazala kao odličan “par”

Za test smo, u užičkoj prodavnici, odabrali i četiri konstrukciono raznorodne puške, sve izuzetnog kvaliteta i potpuno diferentne bazične namene. Krenuli smo od španske položare Armas Bisonte Eibar, luksuznog iskonski lovačkog oružja. Nama potpuna nepoznanica (reč je o maloj radionici koja pravi ograničene serije pušaka), na prvi kontakt odudara od oružja za široke narodne mase. Filigranske konstrukcije i ukrasnih detalja, ova puška namenjena aristokratama se idealno uparila uz municiju “finih manira”. Na proplanku, koji odgovara konkretnoj lovnoj situaciji preleta pernate divljači (ali i izgonu zeca), simulirali smo naizmenično gađanje glinenih golubova bačenih u vis ili zakotrljanih po travnatom tlu. Punjenje, instinktivno ciljanje, praćenje mete, opaljenje i ponovno prepunjavanje, teče kao na promotivnom filmu! Kada se ovako sjedine odlično oružje i municija, lovcu ostaje samo da bude koncentrisan i uspeh ne može izostati. Kontrolisani, skoro blag, trzaj i pucanj su kvalitet više, a izvanredno ujednačen posip je odmah “kupio” sve prisutne. Iako je korišćena sačma većeg promera kuglica od uobičajene za lov sitne divljači, utvrđena je činjenica da svaka meta dobija dovoljan broj pogodaka, da cilj trenutno padne u vatri. Dobar posip je dobar posip, uostalom. Sitnija sačma bi samo koncentrisanije zasula metu.
Naredna puška nam je bila još veća nepoznanica: takođe dvocevka, ali bokerica Webley and Scott. Ovde ćemo, u skladu sa jubilarnim izdanjem, napraviti izuzetak i pridodati neuobičajenu dozu ličnog.

Zemljačka kombinacija

Vaš novinar i pored višedecenijskog “baktanja” svakojakim oružjem, nikada nije uspevao da s uspehom koristi puške vertikalno postavljenih cevi. Male šake, tanki prsti, preduge ruke i astigmatizam su zbirno uzevši – preduslov da se bokericom teško nišani, još teže pogađa. Kada mi je domaćin iz “Sporta” pružio ovu “Engleskinju”, došlo je do prijatnog iznenađenja: ova je odlična! Počev od kundaka koji je savršeno profilisan i završno obrađen, preko retko dobrog balansa, odlično pogođene saosnosti nišanske linije i oslone tačke u ramenu, pa sve do najjednostavnijeg (samim tim i najsavršenijeg) koncepta izbora cevi za opaljenje – dubok naklon i respekt za staru britansku fabriku.

 

Osim u lovu, ova kombinacija oružja i metka je vrlo upotrebljiva i za lovočuvarske službe
Osim u lovu, ova kombinacija oružja i metka je vrlo upotrebljiva i za lovočuvarske službe

Ovde je municija “Hull” već bila na poznatom terenu, pa je zemljačka kombinacija puška-metak bila na visini zadatka. Kontrolisani pokret na polugu za “otvaranje” puške, pokreće mehanizam koji je konstrukciono približniji bankarskom sefu. Retko se viđaju ejektori koji uvek reaguju istim intenzitetom, a ovde je to kvalitet pride. Puška je tako pouzdana i “utegnuta”, da se njome može takmičiti i u disciplinama trap i skit, pošto čvrstina konstrukcije garantuje petocifreni broj ispaljenih metaka, bez strukturalnih oštećenja. U to smo se uverili na testu, ispalivši najviše patrona upravo iz ove bokerice, a britanski duo oružje-metak je pobrao sve simpatije učesnika.

 

Prefinjena, tipična lovačka puška i municija iz serije Three Crowns idealno su se nadopunjavale
Prefinjena, tipična lovačka puška i municija iz serije Three Crowns idealno su se nadopunjavale

Ipak, naš test ne bi bio kompletan bez poluautomatskog oružja. Ne samo zbog podatka da dolaskom nove generacije lovaca, poluautomati preuzimaju primat od jednocevnih i dvocevnih lovačkih pušaka. Suštinski razlog je pojava da priličan broj poluautomatskih pušaka iskazuje “vrlo problematično ponašanje” u zavisnosti od primenjene municije. Naravno, postoje one koje usled većih tolerancija kinetičkog sklopa omogućavaju nesmetan rad, bez obzira šta stavili u njih. Ali, nismo baš svi skloni da kraj sebe imamo takvu “družbenicu širokih shvatanja”. Odnosno, da se opet uozbiljimo i kod poluautomatskih višemetki je i te kako značajno da odaberemo određenu municiju, koja performansama zadovoljava potrebe konkretnih situacija. Bez obzira da li nam je prioritet lov ili (u krajnjoj liniji) defanziva, nužno je odabrati metak koji nas nikada neće izneveriti i sa kojim oružje radi bez greške.

Kvalitet na delu

Odabrali smo Benelli, tipičnu lovačku poluautomatsku pušku dopadljivih linija i elegantno rešenog sistema kontinuirane paljbe. U pitanju je oružje koje se u različitim konfiguracijama koristi za više namena, a i prilično je poznato ovdašnjim korisnicima. U već opisanom scenariju, ispalili smo priličnom brzinom nekoliko serija po pet patrona, prilikom čega smo naročitu pažnju obratili na mesto pada ekstraktovanih čaura. Osim o preciznosti konstrukcionog sklopa puške, ovo jasno govori i o unifikovanom laborisanju municije. Pregledali smo na kraju sve čaure, s naročitom pažnjom one ispaljene iz Benelija i ustanovili, da u unutrašnjosti ne ostaje ni mikronska čestica, kako sagorelog tako i “živog” baruta. Unutar pušaka, takođe.

Sam pogled na municiju i ambalažu jasno ukazuje da dobijeni kvalitet bitno premašuje cenu
Sam pogled na municiju i ambalažu jasno ukazuje da dobijeni kvalitet bitno premašuje cenu

Četvrta puška kojom smo isprobali ovu izuzetnu municiju je finska kombinovana Tikka, model sa cevima kalibra 12 i .222 Remington. Na pušci je postavljena optika Meopta uvećanja 4×32, što ovo oružje u toj konfiguraciji čini više nego univerzalnim za više namena. Osim uspešnog lova na skoro svu divljač sa ovih naših prostora, kombinacija kalibara i sistem dejstva omogućavaju da ovo bude oružje izbora i (recimo) lovočuvara. Robusno, odlično ergonomski rešeno, sa inteligentno osmišljenim načinom upotrebe sačmene cevi i pored montirane optike. Simulirali smo tipske situacije u kojim se koristi kombinovana puška, a naročito nas je zanimalo da li se cevi mogu brzo prepuniti s obzirom da je zadnji deo tubusa optike pomeren prilično unazad. Bez greške i problema, a posip iz cevi punog čoka je blizu idealnog na daljinama od 15 do nepunih 40 m.
Krajnji zaključak je izuzetno povoljan, čak se može konstatovati kako smo retko bili u prilici da završimo test bez ijedne dileme ili negativne ocene. Ako svemu napisanom dodamo i da je “Hull” metak iste cene kao i patrone koje su kod nas u najčešćoj upotrebi (a kvalitet to znatno prevazilazi), zadovoljno konstatujemo da se i u našim radnjama može naći odlično oružje i municija za ne tako puno novca.

Tekst i snimci: Milan MILANOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još