Pioniri Divljeg zapada

Tekst i snimci: Slobodan ILIĆ

Model Cattleman je najprodavanija „Ubertijeva“ replika Colta SAA, koju najviše koriste takmičari u kaubojskom akcionom gađanju (CAS), a .44-40 Winchester Center Fire jedan od dva najautentičnija kalibra Divljeg zapada i gađanje sa njim bilo je interesantno i prijatno

Tekst i snimci: Slobodan ILIĆ

Pojedina municija, odnosno kalibri, „žive“ duže, a neki kraće. Ovo je priča o legendama Divljeg zapada, koje i danas traju. Naš „junak“ je metak .44-40 Winchester ili .44 Winchester Center Fire (WCF). Nastao davne 1873, sa puškom Winchester Model 73, bio je prvi metak centralnog paljenja za puške ovog čuvenog proizvođača. Za prethodne modele, municija je bila ivičnog paljenja .44 Henry. I puška i metak stekli su munjevitu popularnost, a puška je dobila epitet: „The Gun that won the West“ – oružje koje je osvojilo Zapad. Winchester M73 proizvodio se do 1919, u još nekoliko kalibara, ali je .44-40 ostao dominantan. Šezdesetih godina prošlog veka, o njoj je snimljen i film, sa Džemsom Stjuartom u glavnoj ulozi, koji mnogi i danas pamte.

Praktična kombinacija
Iste godine (1873.) i Colt je proizveo svoju legendu – revolver Single Action Army u kalibru .45 Colt, poznatiji i kao Peacemaker (Mirotvorac). I ovaj model je imao sreću da doživi veliku popularnost. Budući da su na Divljem zapadu uslovi života nametali korišćenje i puške i revolvera, stvorila se potreba da koriste istu municiju, iz praktičnih razloga. Tako je Colt ubrzo napravio svoj SAA u kalibru .44-40 i nazvao ga Frontier Six Shooter, što je i bilo napisano na cevi revolvera. Oko 150.000 revolvera napravljeno je za kalibar .44-40. Mnogi pioniri Divljeg zapada i poznate ličnosti, koristili su upravo ovu kombinaciju Colt i Winchester, u kalibru .44-40. Za različita tržišta Colt SAA proizvodio se u preko 30 različitih kalibara, ali su .45 Colt i .44-40 ostali najzastupljeniji. Tako je do današnjih dana… Interesantno da metak .45 Colt i pored izuzetne popularnosti, nije doživeo da bude puščani, tih godina, kada je kombinacija puška-revolver u istom kalibru bila vrlo cenjena. Colt je „ispratio“ još neke Winchesterove popularne kalibre, kao što su .38-40 i .32-20, odnosno, proizvodio je svoj Colt SAA u tim kalibrima, ali Winchester nije odgovorio i nije napravio pušku u kalibru .45 Colt. Tek posle 1980, sa pojavom kaubojskog akcionog gađanja (CAS) i tražnjom takmičara za lever action puškama u kalibru .45 Colt, proizvođači su reagovali i danas se sve replike vestern pušaka rade i u kalibru .45 Colt. „Winchester“ ih je proizvodio od 1985. do potpunog prekida serijske proizvodnje LA pušaka, 2006, a „Marlin“ ih i dalje proizvodi. Moderni kauboji takođe slede svoje pretke i koriste revolvere i puške u istom kalibru. Danas imaju mogućnost da i revolveri i puška budu u kalibru .45 Colt.
Metak .44-40 svoju oznaku duguje kalibru i količini crnog baruta kojim je bio napunjen: .44 je kalibar, izražen inčima, a 40 količina crnog baruta izražena u grejnima. To je u gramima 2,6. Zrno je bilo od olovne legure, mase 200 grejna (oko 13 g), oblo i zaravnjeno. Početna brzina iz prosečne puščane cevi bila je 1.325 fps (stopa u sekundi – oko 404 m/s), što je bilo značajno poboljšanje u odnosu na raniji metak ivičnog paljenja .44 Henry i Winchester Model 66, koji ga je koristio. Čaura metka .44-40 je blago flašasta, toliko blago, da je potrebno bolje zagledati, da bi se to primetilo.
Krajem 19. veka pronađen je bezdimni barut, pa se .44-40 od 1896, proizvodio u obe varijante – punjen bezdimnim i crnim barutom. Kapisle na nitro laboracijama su posebno označene kako bi se razlikovale od punjenja sa crnim barutom. Ubrzo su počela da se proizvode i zrna sa košuljicom i polukošuljicom, što je dodatno osavremenilo ovaj metak.

Umereno punjenje i pritisak
Svi poznati proizvođači oružja pravili su puške i revolvere za ovaj kalibar: „Smith & Wesson“, „Remington“, „Marlin“, „Stivens“ itd. Municiju su osim svih poznatih američkih proizvođača, radili i evropski francuski „Gevelot“, nemački RWS i češki „Povarske strojarny“. Početkom 20. veka, .44-40 se još više „razigrao“, korišćena su zrna mase počev od 122, pa do 217 grejna. Najbrža fabrička laboracija bila je jedna od „Remingtonovih“, sa zrnom od 140 grejna, a početna brzina iznosila je nešto preko 2000 fps (više od 600 m/s)! Ove hi speed laboracije bile su namenjene tada novoj Winchester M92, posebno jake konstrukcije, a opasne za korišćenje u revolverima, pogotovo onima napravljenim za municiju na crni barut. Iako je proizvođač označavao na kutijama da je metak povećanog pritiska, nezgode su se ipak dešavale. Zato je postavljen konačni standard, prema maksimalnim pritiscima koje generiše crni barut. Savremena laboracija metka .44-40 kod skoro svih značajnih proizvođača municije kreće se oko 950 fps.(290 m/s), znači: vrlo umereno punjenje i u skladu s tim, sa prihvatljivim pritiskom. Ovo je prilično mudra odluka, jer se još uvek upotrebljava oružje staro više od jednog veka, municija velikog pritiska mogla bi da ga ošteti, ako ne izazove još veće zlo. Do Drugog svetskog rata metak .44-40 je bio vrlo popularan, postojalo je i koristilo se mnogo oružja u ovom kalibru. Mnogi američki eksperti tvrde da je metkom ovog kalibra odstreljeno najviše divljači u Americi, a bogami i ljudi. (izuzetak je metak .30-30).
Posle Drugog svetskog rata, počinje loša faza za .44-40, viši standard i magnum manija je zahvatila Ameriku i staroj „četrdesetčetvorci“ ostali su verni samo najstariji i najzagriženiji korisnici. Međutim, početkom osamdesetih godina 20. veka, sa pojavom kaubojskog akcionog gađanja (CAS) .44-40 je ponovo vaskrsao, kao i još nekoliko kalibara tipičnih za vreme osvajanja Divljeg zapada: .32-20 Winchester, .38 Long Colt, .38-40 Winchester, .41 Colt, .44 Colt, .44 Russian, .45 S&W Schofield. Ovo su kalibri koji se nisu proizvodili bar 50 godina i smatrali su se „mrtvim“. Ipak, ima razlike, jer, meci .44-40 i .45 Colt, nikada nisu prestali da se proizvode, od nastanka do danas, samo im je popularnost bila opala. Sada su ponovo u punom sjaju, u CAS. U SAD je registrovano blizu sto hiljada CAS takmičara, veliki deo njih drži do tradicije i najviše koriste ova dva kalibra.

Odlične grupe pogodaka
Primetili smo na evropskim prvenstvima u kaubojskom gađanju, da ih i evropski strelci vrlo rado koriste, iako objektivno, za takmičenje postoje bolji, odnosno praktičniji kalibri, u svakom pogledu. Kod savremenih kauboja takmičara, nije bitan samo rezultat, nego i autentičnost: u pogledu garderobe, oružja i naravno, kalibra. Svakako da su najautentičniji vestern kalibri .44-40 i .45 Colt. Tako i beogradski kauboji pokušavaju da budu autentični, sa manje ili više uspeha, koliko to dozvoljava domaće tržište, a jedan od naših takmičara, koji drži do vestern tradicije, poseduje repliku Colta SAA u kalibru .44-40, koji smo koristili za test. To je Uberti Cattleman sa cevi 5,5 inča, plavo bruniran i sa mesinganim ramom drške. Cattleman je najbolje prodavana „Ubertijeva“ replika, kupuju je kolekcionari, hobi strelci, a najviše takmičari u kaubojskom gađanju (CAS). I srpski kauboji u većini koriste upravo ovaj model, jedino što se radije opredeljuju za kalibar .38 Specijal, što je prihvatljivije za naše uslove, prvenstveno zbog nabavke municije. Cattleman se proizvodi u bezbroj varijanata, u pogledu dužine cevi, materijala, finiša, veličine i oblika rama i kalibara.
Test je obavljen na novobeogradskom strelištu „Trofej“, sa uobičajenog rastojanja 25 m, korišćena je standardna pištoljska meta. Zbog ograničene količine metaka, nije bilo moguće malo neformalno pucati, da bi se naviklo na okidanje i nišane, pa je pucano iz sedećeg stava, sa osloncem. Grupa od pet pogodaka je odlična (što se vidi na fotografiji). Nišanjeno je u podnožje crnog kruga. Korišćena je samo jedna laboracija i to sa olovnim zrnima. Preciznost bi mogla da se svrsta u kategoriju – odličan, jer uvežbaniji strelac bi mogao grupu pogodaka da smanji bar dvostruko!
Revolver ima serijsko okidanje, što znači malo čvršće, pa je potreban i čvršći hvat. Metak .44-40, iako spada među veće kalibre, nije oštar, kao recimo .357 Magnum i prosečno obučen strelac lako će ovladati njime. Prijatan je za pucanje, ali je nabavka municije .44-40 vrlo problematična kod nas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još