Snagator Jeffa Coopera

Kalibar 10 mm Auto metak (10×25 mm, službena C.I.P. nomenklatura: 10 mm Auto, službena nomenklatura SAAMI: 10 mm Automatic) je posebno snažan metak za pištolje. Konstruktor i tvorac ovog metka je Amerikanac Jeff Cooper, a uveo ga je 1983. godine s pištoljem Bren Ten. Dizajn su usvojili, a kasnije ga i proizveli proizvođači municije FFV Norma AB iz Åmotforsa, Švedska. Kalibar 10 mm Auto metak smatra se snažnijim od 9 mm Para, 45 ACP-a i .357 S&W Magnum metka.


Iako ga je 1989. odabrao za službu Federalni Istražni Biro (FBI), nakon napada na FBI u pucnjavi Miami-Dade 1986., metak su povukli iz službe (osim u FBI i u policijskim SWAT i HRT grupama), nakon što je obuka za vatreno oružje FBI zaključila da je trzaj prilikom paljbe bio prejak za prosečnog FBI-jevca i policajca, a da su pištolji za 10 mm metak bili preveliki.
Ova pitanja dovela su do zamene kraćom verzijom od 10 mm koja je danas poznata kao .40 Smith i Wesson metak. Iako 10 mm nikad nije postigao široki uspeh, ove kompaktnije i lakše varijante još uvek koriste postoje ljubitelji kalibra 10 mm i metka 10 mm Auto, u policiji i vojsci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još