Redakcija Kalibra

Teleskopi za osmatranje

Proteklih par decenija vodeće svetske firme za proizvodnju optičkih sredstava osim optičkih nišana i dvogleda – binokulara, proširuju asortiman proizvoda na teleskope za osmatranje i prateću opremu. Pažljivo osluškivanje tržišta pokazalo je da su u populaciji lovaca i ljubitelja prirode, naročito ptica, sve traženiji teleskopi, jer pružaju bolji doživljaj okoline. Međutim, teleskopi montirani na stalak – tripod koriste se i u dalekometnom streljaštvu, kada članovi streljačke ekipe prate pogotke na meti, tokom nastupa njihovih kolega.
Teleskopi za osmatranje su koristan instrument u rukama lovca koji traga za divljači na većim rastojanjima ili ako želi promotriti i najsitniji detalj na njoj. Već sa uvećanjem od 30x može sigurnije da se utvrdi vrednost trofeja i mnogi mladi jeleni i srndaći su upravo tako sačuvani, jer su bolje osmotreni i pravilnije procenjeni.

Najtraženiji su teleskopi promenljivog uvećanja
Najtraženiji su teleskopi promenljivog uvećanja

Ovi uređaji uglavnom nisu prikladni za korišćenje u sumrak i pored svog matematički velikog sumračnog faktora pri najvećim uvećanjima. Razlog je u tome što je prečnik izlaznog zraka svetlosti (pupile) pri uvećanju od 60x samo 1,7 mm. Količina protoka svetlosti je značajno smanjena, pa je čak uočavanje divljači skoro nemoguće u tim uslovima, a kamo li njeno detaljno proučavanje.
Okulari su kod teleskopa uglavnom promenjivi, tako da postoji širok izbor sa različitim uvećanjima. Najtraženiji su teleskopi sa promenjivim uvećanjima, jer se sa najmanjim uvećanjem može osmatrati šire područje, dok se sa većim uvećanjem posebna pažnja može da posveti detaljima. Zbog toga je „Swarovski“, vodeći proizvođač lovačkih optika konstruisao teleskop za osmatranje sa promenljivim uvećanjem – objektivom 65 mm ili 80 mm i okularom povećanja 20-60x i 25-50x W.

Visok kvalitet slike uprkos malima edimenzijama
Visok kvalitet slike uprkos malima edimenzijama

ATS 65 je lagan i udoban teleskop koji pruža visok optički kvalitet uprkos kompaktnim dimenzijama dok zahvaljujući nagibu pod kojim se posmatra ATS 80 pruža udobnost kod višečasovnog posmatranja. Prečnik sočiva od 80 mm omogućava veće prepoznavanje detalja, a šira izlazna pupila obezbeđuje svetlije slike i dobru sliku čak i pri slabom ambijentalnom osvetljenju.
Sa modernim, visoko kvalitetnim teleskopima korisnik može i da fotografiše. Moguće je koristiti skoro sve popularne analogne, kompaktno-digitalne i SLR fotoaparate uz upotrebu visoko kvalitetne fortografske opreme kao što su DCA digital kamera adapter, DCB digital kamera postolje i TeleLensSistem (TLS).

R. K.
Foto: „Swarovski Optik“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još