Hrabri i ponosni

 

 

Zadatak Republikanske garde je osiguranje i davanje počasti institucijama Republike Francuske i visokim državnim službenicima, namenjena je i održavanju reda u Parizu, ali se isto tako u slučaju potrebe može upotrebiti kao borbena jedinica na bilo kojem delu nacionalne teritorije. Podređena je Prvom području Nacionalne žandarmerije (Région de gendarmerie d’Ile-de-France) sa komandom u Parizu i jedina je francuska jedinica koja ima regimentalnu strukturu. Sastoji se od tri regimente kojima su pridodati logistički i zdravstveni timovi. Prva i druga regimenta su pešačke (Regiment d´Infantere), a treća je konjička (Regiment de Cavalerie).
Pripadnici Republikanske Garde opremljeni su različitim vrstama vatrenog oružja kao što su poluautomatski pištolj MAS F1/ Beretta F92F, jurišna puška Famas i automat AA.52.


Uz svečanu uniformu kao sastavni deo dolaze još sablja i koplje. Namenski organizovana oružarnica za potrebe Republikanske garde izrađuje mnoga sredstva i delove opreme koji se više ne mogu naručiti u civilnim radnjama (kao npr. posebne kacige za gardiste s posebno obrađenim ukrasom – crnim konjskim repom).
Koreni Republikanske garde vuku svoje poreklo unatrag nekoliko vekova, od prvih ličnih jedinica koje su čuvale francuske kraljeve. Tokom svog postojanja često su menjani službeni nazivi tako da je jedinica od postanka do danas preko 50 puta promenila naziv. Razlozi za menjanje naziva uglavnom su vezani uz promenu režima koji su duže ili kraće razdoblje vladali Francuskom.


Tokom Prvog svetskog rata jedinice Republikanske garde bile su uključene u operacije francuske vojske na zapadnom fronta, a 1926. godine Garda je odlikovana ordenom Legije časti (Legione d’ Onor). Nakon neugodnog poraza i kapitulacije Francuske u Drugom svetskom ratu, Republikanska garda je ponovo bila raspuštena, a mnogi njeni pripadnici skrivali su se pred nemačkim okupacionim vlastima i učestvovali u pokretu otpora.
Nakon oslobođenja od nacističke okupacije Garda je ponovno obnovljena pod imenom Garde Republicaine de Paris, pod kojim učestvuje u francuskoj ratnoj kampanji 1954. godine u Indokini. Nakon jedne duboke reorganizacije 1978. godine jedinica je dobila današnji službeni naziv: Garde Republicaine – Republikanska garda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Simbol SSSR

Makarov PM (Pistolet Makarova PM) je poznati sovjetski poluautomatski pištolj kalibra 9×18 mm