Najtraženiji terorista

Osama bin Laden, bio je saudijski multimilioner (član veoma bogate porodice Bin Laden) i vođa Al kaide, militantne islamističke organizacije koja je izvela više terorističkih napada širom sveta. FBI ga je 1999. postavio među deset najtraženijih osumnjičenih zbog njegove umešanosti u napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine. Bin Ladena su likvidirale američke snage u maju 2011.godine, kod Abotabada.
Malo toga se zna na Zapadu o njegovom životu. Nasledio je životni uspeh od svoga oca, koji je posedovao građevinsku kompaniju, koja je prosperisala kroz bliske veze sa saudijskom kraljevskom porodicom.
Bin Laden je došao u međunarodnu pažnju 1980-ih u Avganistanu zbog svoje uloge u avganistanskom otporu protiv sovjetske okupacije. Sovjetski Savez je izvršio invaziju na Avganistan 1979. Tokom mladosti Bin Laden je prolazio kroz islamska fundamentalistička učenja, i gledao je na sovjetsku invaziju kao na neoprostivu agresiju na muslimane. Da pomogne otpor, Bin Laden je osiguravao novac i pomoć, gradio kampove za obuku, i dovodio veliki broj dobrovoljaca iz arapskih zemalja. 1988, pri kraju rata Bin Laden, zajedno sa Egipćaninom Ajmanom el Zavahrijem osniva Al Kaidu (arapski – baza), organizaciju koja, prema američkim zvaničnicima, povezuje i koordinira islamske fundamentalističke grupe širom sveta.
Nakon Zalivskog rata činjenica da se američke snage nalaze na islamskom tlu i podrška Izraelu potiču ga na organizovanje teških napada protiv Zapada. Njegova porodica ga se javno odrekla 1994. godine, neposredno pre nego što je Saudijska Arabija poništila njegovo državljanstvo.
Utočište je našao u Sudanu, odakle je kako se veruje, organizovao napade na američke oružane snage u Somaliji i Saudijskoj Arabiji. Pod američkim pritiskom Sudan ga je proterao 1996. pa se Bin Laden ponovo obreo u Avganistanu. Iako se ponovo umešao u avganistansku politiku Bin Laden je nastavio da učestvuje u globalnoj borbi protiv Sjedinjenih Država.
Godine 1998. bacio je fatvu pozivajući na smrt svih Amerikanaca bez obzira da li se radi o vojnim ili civilnim osobama, bez obzira na pol i starost.
Osama bin Laden je 1993. godine primio državljanstvo i pasoš Republike BiH. Pasoš je izdala ambasada Republike BiH u Beču. Američki časopis Vol Strit Žurnal je 2001, objavio da su svi glavni ljudi Al Kaide u periodu od 1991. do 2001. boravili na Balkanu, napominjući da je sam Osama bin Laden na Balkanu boravio tri puta između 1994. i 1996. Veruje se da je on planirao bombaške napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine.
U samoubilačkom bombaškom napadu na američki brod razarač “USS Kol”, 12. oktobra 2000. u Adenu, poginulo je 17 američkih mornara, a 39 je ranjeno. Odgovornost za napad preuzela je Al Kaida obrazlažući napad antiizraelskom politikom.
Nakon napada 11. septembra 2001. američke snage su pokrenule Rat protiv terorizma koji je izbacio Al Kaidu iz Avganistana i srušio talibansku vladu, čiji je duhovni vođa bio Mula Omar, koja je podržavala Bin Ladena. Tokom višegodišnjeg skrivanja Bin Laden je objavio niz snimljenih audio poruka osuđujući Sjedinjene Države i izazivajući veliko nezadovoljstvo u Vašingtonu. Osama bin Laden ubijen je u oružanom sukobu u Pakistanu, posle višegodišnje potrage. Mali tim američkih specijalaca iz redova Mornaričkih foka ubio je Bin Ladena u gradu Abotabad, oko 100 km severno od Islamabada. Amerikanci su bin Ladenovo telo sahranili u more.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Simbol SSSR

Makarov PM (Pistolet Makarova PM) je poznati sovjetski poluautomatski pištolj kalibra 9×18 mm