Makura Hunting

Diplomirani ekonomista Manfred Treutler je uspešni poslovni čovek, koji živi u Švajcarskoj. Pored redovnog napornog i odgovornog posla her Treutler je i pasionirani lovac. Kao imućan čovek, mogao je da priušti pušku Blaser R93 i odlazak u lovove na svim kontinentima. Lovovi na više vrsta divljači na udaljenim planetarnim destinacijama, podrazumevali su i putovanja interkontinentalnim letovima, a potom i malim klipnim avionima i terenskim vozilima – džipovima. Iako je Blaser R93 puška kod koje se lako i brzo menjaju cevi i kalibri i može da se rasklopi na dva dela – kundak i cev sa sandukom, Manfred Treutler nije bio zadovoljan. Po njemu, sve to je još uvek bilo preglomazno za transport i suviše složeno za montažu. Takođe, za sastavljanje Blasera R93 potrebno je imati odgovarajući imbus ključ, kojim se sa dva duga vijka povezuje kundak sa ocevljenim mehanizmom.
Opterećen dimenzijama kofera i načinom sastavljanja Blasera R93, Manfred je zamolio dobrog prijatelja, proverenog puškara i kundačara Markusa Ulricha, da osmisli razdvajanje puške na dva dela i njeno lako i brzo sklapanje. A da za te radnje nije potrebno koristiti nikakve dodatne alatke. Markus Ulrich je prionuo na posao i uskoro je svom prijatelju vratio njegov Blaser R93 u potpuno novom izdanju. Sanduk puške i kundak sa cevi na koju je pričvršćen potkundak, sada povezuje snažna zvezdasta-kandžasta spojnica sa osam zubaca. Posle vađenja zatvarača iz cevi (zatvarač bravi direktno u cevi razmicanjem 12 elastičnih segmenata po celom obimu), potrebno je samo malo zarotirati (okrenuti) cev i potkundak, u odnosu na sanduk sa kundakom i puška je rasklopljena. Na isti način se poklapanjem pera spojnice sa otvorima i kratkim zakretanjem u suprotnom smeru, puška sastavlja. Za sve ove radnje potrebno je nekoliko sekundi i nema nikakvih alatki ili naprava. U pušku se potom vraća zatvarač, a na cev se vrati optički nišan sa “Blaserovom” montažom. Čitava radnja je krajnje jednostavna, brza i bez primene alata ili veće sile.
Manfred Treutler je bio zadovoljan Markusovim zahvatom i posle prvih lovova, zadovoljstvo je prešlo u oduševljenje. U lakom rancu za koji su bila pričvršćena oba sklopa puške, lako je mogao da se vere po alpskim vrletima, a puška se sastavljala za tili čas. Preciznost je bila identična originalnom Blaseru R93. Za daleka putovanja, kofer za pušku bio je dimenzija sličnih običnoj akt-tašni. Poslovni čovek Manfred Trautler je oduševljenje svojom prepravljenom puškom Blaser R93, pretočio u novi unosni biznis. U švajcarskom mestu Schindellegi osnovao je firmu “Makura Hunting Rifles”. U početku je “Makura”, odnosno vrhunski puškar Markus Ulrich, prepravljao karabine Blaser R93 u lako razdvojive puške (take down), da bi se posao brzo i uspešno razgranao. Bilo je logično, da se posle Blasera R93, a pojavom novog Blasera R8, sve prepravke primene i na novi model.
Zli jezici su govorili da je bravljenje Blasera R93 moglo da bude problematično, pa su zato u institutu Deva, strogi nemački balističari, novi R8 testirali na pritisak do enormnih 14.500 bara, što je puška lako izdržala. Tako danas “Makura” u sopstvenoj rasklopivoj varijanti (take down) više radi modele R8 od početnih “Manfredovih” pušaka R93. Sistem spajanja i razdvajanja je kod oba “Blaserova” modela identičan, uvek pouzdan, lak i bez upotrebe alata. Poslovična “Blaserova” vrhunska preciznost stoprocentno je zadržana.
“Makura” nudi svoje (Blaser) puške u pet familija kalibara. To su familija mini sa kalibrima .222 Remington i .223 Remington, standard u koju ulaze kalibri: .22-250, .243 Win, 6,5×55 SE, 6,5×57, .270 Win, 7×64, .308 Win, .30-06 S, 8×57 IS i 9,3×62. Specifična je familija kalibara medium – 7,5×55 Suisse i 8×68 S. Familiju magnum čine kalibri: .270 WSM, 7 mm Blaser Magnum, 7 mm Rem. Mag, .300 Blaser Mag, .300 Win. Mag, .338 Blaser Mag, .375 Blaser Mag i .375 H&H Mag. Poslednju familiju switzerland popunjava specifični švajcarski metak 19,3x60R i za njega se rade samo jednometne puške bez magacina ili okvira. Iz popisa se vidi da je “Makura” zadržala većinu kalibara iz standardne “Blaserove” ponude. Kako su se držali kalibara, tako se pridržavaju i ponuđenih dužina i debljina cevi.
Puške Makura Take Down mogu da se dobiju sa cevima dugim 520, 580, 600, 650 mm, a švajcarski kalibar 10,3x60R ima cev od 700 mm. Debljine cevi mogu da budu 17, 18 i 22 mm, uz izbor kupca, da li želi oblu ili cev sa uzdužnim kanalima (kanelurama) po spoljašnjoj površini. Markusova rekonstrukcija nije uticala na povećanje mase puške, tako da one i dalje teže od 3 do 3,2 kg, u zavisnosti od kalibra. Modeli zasnovani na Blaseru R93 imaju jedan metak više (4) u odvojivom okviru. Potsećamo da Blaser R8 ima integrisani demontažni podsklop, koji čine okvir za municiju, obarač i štitnik obarača. Osim dela za spajanje i mesto kontakta cevi i sanduka, Markus Ulrich nije rekonstruisao nijedan vitalni deo Blaserovih karabina R93 i R8.
Vlasnici rasklopivih modela zadržavaju sve navike i radnje familijarizovane za bazne karabine direktne akcije R93 i R8. Posao unapređivanja “Blaserovih” pušaka je lepo napredovao, tako da je “Makura” mogla da se bavi novim poljima. Kako je Markus Ulrich i vrhunski kundačar, u saradnji sa ekspertom za drvo Paulom von Rickenbachom, 2006. projektuje novi tip kundaka sa pištoljskim rukohvatom i velikim otvorom za palac. Ovaj, skoro anatomski oblik kundaka, toliko olakšava i unapređuje nišanjenje, da biva brzo prihvaćen. Prvo su ga dobili vlasnici Blasera R93, da bi danas Markusov thumb hole kundak (otvor za palac), imali (ili mogli da ugrade) i vlasnici Blasera R8, svih “Blaserovih” kombinirki, dvokuglara i F3 bok sačmarica. Van “Blaserove” kuće, Markus je ove anatomske kundake uspešno prilagodio puškama “Sauerovih” modela S202 i S303, kao i “Merkelovim” karabinima SR 1 i RX Helix.
Očigledno je da su se Švajcarci oslonili na tesnu saradnju sa najpoznatijim nemačkim proizvođačima lovačkih pušaka. Markusovi thums hole kundaci su urađeni isključivo od orahovine iz Turske i njoj susednih zemalja. Pojedini primerci podzemnog dela stabla su stari i više od 500 godina. Specijalna obrada orahovih pripremaka blankova, njihova prirodna i vrtložna tekstura, svrstavaju ih u šest kategorija luksuza. Za karabine Blaser R8 i R93, “Makura” nudi originalne thumb hole kundake u dvodelnoj (kundak i potkundak) ili jednodelnoj (dugi kundak) varijanti. Čak je i za lovce i strelce koji estetiku potiskuju izdržljivošću, predviđen i njihov kundak od drvenog laminata. To je odličan izbor za strelce koji svom Blaseru dodeljuju i sportsku – long range (dalekometnu) namenu. Svi kundaci: luksuzni, u svih šest kategorija orahovine, dvodelni, jednodelni i oni od laminata, rade se paralelno u desnorukoj i levorukoj varijanti. Svi, do jednog, nestvarno dobro leže u ramenu, pomažu u brzom nalaženju cilja i ne zamaraju strelca, čak i pri dugom, sportskom long range meču.Kako kundak postoji u šest nivoa luksuza, tako i metalni delovi sanduka mogu da budu srebrnasti ili crni, negravirani ili gravirani u pet nivoa luksuza. Postoji i šesti nivo gravure, po zahtevu kupca, za koji na osnovnu cenu mora da se doplati 15.000 evra. Kada smo već kod cena, puške Makura R93 i R8 staju od 4.500 do 40.000 evra. Samo kratki dvodelni kundak staje od 825 evra u prvoj klasi orahovine, do 5.390 evra u šestoj klasi kavkaskog oraha. Dopunske (rezervne) cevi za “Blaserove” modele R93 staju 1.720 evra po komadu, a za R8 su tek nešto skuplje – 1.850 evra. Ovakva priča je i podrazumevala ekstremno visoke cene.
Za divljenje je model R93 Kamčatka, koji pored trodimenzionalnih gravura lovnih scena medveda, irvasa, losa ima ceo horizont zalazećeg sunca prekriven zlatom. U sličnom duhu je i luksuzni model Ruska jesen, sav u zlatnim, “jesenjim” žutim i srebrnim listovima. Ovo je očigledno namenjeno prebogatim ruskim oligarh lovcima. Kako je ideja za rasklopvio oružje Makura, proistekla iz želje da se puška lako donese do samog mesta lova, Markus i Manfred su osmislili paletu kompaktnih, ali veoma funkcionalnih ranaca. U njima pored mnoštva pregrada i džepova, postoje i specijalni prostori za smeštaj kundaka i sanduka, cevi i potkundaka i optičkog nišana sa montažom. Svi ovi delovi su bezbedno smešteni, sigurni od oštećenja, a ipak pristupačni za brzu montažu. Tu je i više vrsta kožnih, metalnih i polimerskih kofera za jednu, dve ili više rezervnih cevi. Cena jednog ekskluzivnog kožnog Makura kofera je 2.300 evra. Kako lovac ne može da pođe u lov bez lovačkog noža ili čak lovačke sekirice, u “Makuri” su i to napravili. U ponudi imaju čak petnaestak luksuznih lovačkih noževa, a nama se posebno dopao Hippo od damaskus čelika, sa sečivom dugim 12,5 cm, a košta “samo” 1.250 evra.
Za kraj ostavljamo objašnjenje jednog interesantnog detalja i konstrukciono domišljatog rešenja na kundaku thumb hole za Blaser R8. Kako se kod Modela R8 skida okvir integrisan u štitnik obarača i obarač, Markus je nadahnuto smislio, da u kundaku napravi prostor za smeštaj ovog rezervnog okvira – sklopa. Kada u kundaku nije smešten rezervni (ili uz pušku pripadajući) okvir, otvor se prekriva odgovarajućim specijalnim poklopcem. Sa ovim kundakom Blaser R8 (nastao 2008. godine) i simbolično u sebi nosi 8 metaka – četiri u pušci i četiri u rezervnom okviru smeštenom u kundak.
Iako su svoj rad i ideje upotrebili na već postojećem oružju, Manfredu i Markusu se mora priznati da su već odlične puške podigli na još viši nivo. U svetu skupocenih pušaka “Makura” je čvrsto zauzela zavidnu visinu.
V. MITROVIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još