Katalonske munje

Još od srednjeg veka Španija je poznata po svom oružju. Od mačeva iz kovnica u Toledu, preko brodskih topova i prvih arkebuza korišćenih u osvajanju kolonija, sve do današnjih dana, majstorski radovi sa razlogom izazivaju divljenje širom sveta. Danas, španska industrija streljačkog oružja predstavlja važnu privrednu granu, koja posle kraćeg kriznog perioda beleži rast iz godine u godinu. Španski pištolji su cenjeni i na probirljivom tržištu SAD, a u periodu između dva svetska rata više španskih fabrika radilo je kopije M-1911 u različItim kalibrima. Zato nije iznenađenje što se u Španiji i sada rade vrhunski takmičarski pištolji ovog sistema. Regija Katalonije poznata je od davnina po odličnim majstorima za izradu oružja, a tradicija se nastavlja i dalje kroz obuku i školovanje visko stručnih i specijalizovanih kadrova na domaćem Mašinskom univerzitetu, ali i u stranim oružarskim centrima.
Kompanija SPS iz Barselone od osnivanja 1996, bavi se proizvodnjom sportskog orujža. Fokus je na velikokalibarskim pištoljima vrhunskih performansi, zasnovanih na konstrukciji Browningovog M-1911, ali detaljno modifikovanih uz učešće najmodernijih materijala i novih tehnologija. Blisko sarađuju sa „Metro Arms Corporation“ (MAC) sa Filipina, čiji je izvršni direktor bivši streljački šampion Hector Rodriquez, koji je svoje najbolje rezultate postavio upravo sa M-1911 platformom. Ovakav spoj praktičnog iskustva i tehnoloških mogućnosti garantuje uspeh. SPS je fokusiran na atraktivne i dinamične streljačke discipline poput IPSC, IDPA i PPC. Zbog konstrukcionih karakteristika njihovi pištolji ne mogu nastupati u diviziji production ali su veoma uspešni u okviru standard, open i limited kategorije. Bili smo u prilici da se detaljnije upoznamo sa njihovim najprestižnijim modelima, a za ovu priliku odabrali smo dva vrhunska takmičarska pištolja.
U avijaciji postoji izreka koja kaže da lepi avioni dobro lete. Kod oružja stvari nisu tako jednostavne. Ipak, elegantan profil i klasične linije modela Enduro za nastupanje u diviziji standard, svakom poznavaocu privući će pogled. Nudi se u četiri popularna kalibra 9×19 Para, 9×21, .40 S&W i .45 ACP. Sa 220 mm ukupne dužine i visinom od 140 mm zadržana je prepoznatljiva silueta, ali najveća širina od 40 mm (preko komandi) pokazuje da Enduro koristi dvoredni okvir povećanog kapaciteta do čak 21 metka u zavisnosti od kalibra. Cev je takmičarskog kvaliteta, od nearđajućeg čelika, sa uvodnom rampom i blago konusno proširena prema ustima, što joj omogućava uvek isto pozicioniranje u navlaci – neophodan uslov za dobro grupisane pogotke. Produženi ram pištolja, kao i navlaka izrađeni su od kovanog čelika 4140. Ovo je donelo masu od 1.345 grama za prazan pištolj. Značajno više od standardnog M-1911, ali dodatna masa u prednjem delu smanjuje odskok pri opaljenju i olakšava brži sled hitaca. Integrisano proširenje u vidu „suknjice“ na dnu rukohvata, olakšava brzu izmenu okvira. Interesantno je da osim obostrano montiranih poluga kočnice, druge komande nisu uvećane. Obloge drške su pločice od oštro čekirane aluminijumske legure, pa je hvat siguran, a ceo pištolj ima srebrnu boju zbog koje je dobio nadimak Bljesak munje. Vertikalan sportski okidač je olakšan sa više izreza, a identičan tretman prošao je i udarač. Smanjena masa donosi brži odziv i manju silu potrebnu za pokretanje, a mekše opruge daju i lakše okidanje. Uz fino uglačane kontaktne površine okidačkog mehanizma, to daje neuporediv kvalitet okidanja. Nišanska linija je duga 170 mm, a oštre konture mušice i zadnjeg proreza pružaju čistu sliku na meti. Uprkos nešto većoj širini drške, hvat je udoban i siguran, a oružje neće proklizati u šakama, ni nakon punog okvira ispucanog maksimalnom brzinom. Enduro je prava trkačka mašina u svetu sportskih pištolja i često se viđa u rukama visoko rangiranih takmičara.
Model SPS Vista Short, izrađen je tako da pruži optimalan spoj visoke preciznosti, brzine i pouzdanosti. Kalibri su ustaljeni izbor za ovu disciplinu – 9×19 Para, 9×21 i .38 Super. Za razliku od modela Enduro koji udobnost rukovanja pri brzoj paljbi duguje, pre svega, velikoj masi čeličnog rama, Vista Short se za kontrolu oružja oslanja na dvokomorni kompenzator, koji istovremeno redukuje vertikalni odskok cevi i smanjuje trzaj. To je dozvoljeno u kategoriji open, baš kao i korišćenje kvalitetnog C-More refleksnog nišana, postavljenog na čvrstu montažu fiksiranu za ram sa čak šest šrafova. Ram je i osnovni razlog što je masa praznog oružja samo 900 g, uprkos okvirima velikog kapaciteta. Jer, reč je o tzv. modularnom ramu kod koga je gornji deo izrađen od čelika ili aluminijumske legure (po izboru), a rukohvat sa štitnikom okidača je od polimera ojačanog staklenim vlaknima. Pionir na ovom polju bio je čuveni strelac Chip McCormick, a taj manir u konstruisanju ramova preuzeli su čuveni proizvođači STI i SVI. Ceo pištolj dug je 250 mm, zbog kompenzatora na 127 mm dugoj cevi, a visinu od 200 mm duguje kolimatorskom nišanu. Širina rukohvata je nepunih 32 mm, ali najveća širina pištolja je veća zbog poluge za repetiranje, ugrađene na mestu gde se nalazi zadnji nišan. Povećano je i dugme za izmenu okvira, kao i poluge kočnice i ustavljača navlake. Površina metala zaštićena je crnim hromom, a kombinacija poliranih i mat detalja vizuelno stvara privlačan kontrast. Otvor za izbacivanje čaura je donekle izmenjen, dublje je izrezan tj. spušten, da čaure ne bi udarale u montažu kolimatora. Okidač je klasičnog, zakrivljenog oblika i napravljen je od polimera. Subjektivni osećaj je da Enduro ima bolje okidanje, ali Vista je drugačije koncipirano oružje, pa ta razlika možda ima opravdanje. Nekoliko centimetara podignuta svelteća nišanska tačka kolimatora u odnosu na osu cevi, zahteva i donekle drugačiji položaj ruku i čitavog tela. Iako, sa ovakvim oružjem privikavanje traje jako kratko. Doduše, ako pištolj (bez nišana), platite preko 2.500 evra, za očekivati je da svi problemi budi lako rešivi, zar ne…
Moje iskustvo sa ovakvim pištoljima ograničeno je na nekoliko okvira ispucane municije, tako da ove primedbe morate uzeti sa rezervom. Nesporno kvalitetna izrada uočljiva je na svim detaljima, minimalne tolerancije i odlična ergonomija ostavljaju sjajan utisak. Ipak, ovo su, pre svega, takmičarski, sportski modeli namenjeni korišćenju u kontrolisanim uslovima na strelištu i kao takvi, interesantni relativno uskom krugu korisnika. Sjajan osećaj je kada maksimalnom brzinom „obrišete“ jedan stejdž, ali ovi pištolji su daleko iznad streljačkih (a i platežnih) mogućnosti prosečnog strelca. Meni ne smeta da budem fasciniran!
D. ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još