Robar PolymAR

Puška AR-15/M-16 je evoluirala otklanjajući nedostatke tamo gde je to bilo moguće ili kompenzujući ih nekim drugim prednostima, neretko uz pomoć politike. Ipak, uz evidentne manjkavosti, postala je respektivno oružje od koga se „pozajmljuju“ pojedina tehnička rešenja i za konstrukcije koje izvorno nemaju dodira sa automatskom puškom. Neizbežno, pojavilo se i mnoštvo verzija za civilno tržište. S obzirom da takvo oružje ne mora da prolazi stroga ispitivanja vojnih institucija, ponekad se pojave zanimljiva rešenja…
Kompaniju „Robar“ iz Feniksa u Arizoni, osnovao je južnoafrikanac Robbie Barrkmann. U krugovima ljubitelja oružja, „Robar“ je poznat po izvanredno kvalitetnoj površinskoj zaštiti metala, ali to je manji deo posla, jer se kompanija bavi proizvodnjom za medicinsku i aeronautičku industriju. Iako su najpoznatiji po Roguard, NP-3 i NP-3 Super finišu, u kompaniji se jednako kvalitetno radi na kastomizaciji oružja, koja se dorađuju po želji vlasnika. Sledeći korak je logično, proizvodnja sopstvenog oružja. Ne želeći da gubi vreme i sredstva za razvoj sopstvenih modela, Robbie se okrenuo najpopularnijim konstrukcijama na tržištu. A to, u SAD znači – AR-15.
U proteklih nekoliko godina, narasla je prava prateća industrija za ovu pušku. Nude se razni dodaci, nišanski uređaji, aluminijumski rukohvati sa Picatinny šinama, podesivi kundaci, laseri, lampe“ Posledica takve ponude i marketinškog „must have“ pritiska, je da većina vlasnika takvih pušaka na njih kači gomilu dodataka, čime ovo lagano oružje malog kalibra postaje sopstvena suprotnost, sa masom koja je veća od nekadašnjih „borbenih mašina“ kao što su HK G-3 ili FN-FAL. Očigledno, „Robar“ se odlučio da stvari vrati na početak u skladu sa osnovnom idejom konstruktora – što manja masa. Model PolymAR je problem smanjenja mase rešio upotrebom polimera. S obzirom da je na ovom oružju veći deo prateće opreme već izrađen od polimera, učenjen je presudan korak, jer oba dela sanduka koja su izrađena od aluminijumske legure menjaju delovi od visokokvalitetne livene plastike. U svetu postoji nekoliko verzija AR-15 kod kojih je donji deo sanduka, tzv. usadnik izrađen od polimera, ali Robar PolymAR je prva puška ovog koncepta, kod koje je i gornji deo sanduka sa prihvatnikom cevi i kućištem u kojem se kreće zatvarač napravljen od plastike.
Generalno, proizvođači se okreću polimeru iz dva razloga: manji troškovi jer skoro da nema neiskorišćenog materijala, proces je brži, nema naknadne dorade i finiširanja, a drugi razlog je manja masa uz krajnje jednostavno održavanje, bez potrebe za podmazivanjem i bez rizika od korozije. Ali, teško je povezati kompaniju „Robar“ sa jeftinim oružjem. Znam za najmanje jedan kvalitetan usadnik od polimera, ali nisam čuo za gornji deo sanduka od ovog materijala. Ovaj korak predstavlja pomalo rizičan potez, za kompaniju koja se dobro kotira u ovom specifičnom poslu i lično, pre bih očekivao delove od carbon-fibera, koji pripadaju hi-tech univerzumu, nego „prozaičnu“ plastiku. Zbog toga je zanimljivo videti šta ova puška nudi, budući da pripada tzv. premium segmentu u svojoj kategoriji.
Tradicionalisti kao argument uglavnom potežu „nedovoljno ispitan životni vek“ polimera, uz tvrdnju da je metal manje osetljiv na zamor materijala. S obzirom da se za jurišne puške životni vek računa na oko ispaljenih 10.000 metaka, količina od 45.000 metaka zaista impresionira. Naročito, kada se uzme u obzir, da tokom ovog testa puška nije čišćena niti podmazivana! Iako, ovde zaslugu treba pripisati fantastičnoj površinskoj zaštiti Robar NP-3, koja štiti od korozije i skoro u potpunosti eliminiše trenje, pa time i potrebu za podmazivanjem. Što se tiče polimerskog sanduka, nije zabeležena nikakva deformacija niti oštećenje ili promena strukture, uzrokovana mehaničkim naprezanjem ili delovanjem vrelih gasova u zoni zatvarača. Da bi se izbeglo abrazivno dejstvo metala, svi otvori na sanduku za komande, osovinice mehanizma i osigurače dobili su ležišta od alatnog čelika, tako da nema kontakta između pokretnih metalnih delova i polimera. Osim sanduka, PolymAR ima oblogu cevi sa integrisanom Picatinny šinom pune dužine sa gornje strane, kao i kraće segmente na donjoj i bočnim stranama. Podesivi Magpul kundak sa šest položaja, Vltor ručica zatvarača, Tango Down polimerski okviri, MBUS preklopni mehanički nišani i mnoštvo drugih detalja, govore o brizi za smanjenje mase, ali i o kvaltetu i ergonomiji. Sa donje strane usadnika otvor za ubacivanje okvira dobio je proširenje, koje olakšava brzo prepunjavanje, detalj koji se po pravilu sreće na takmičarskom oružju. Jedina vizuelno uočljiva manjkavost ovog oružja su tragovi kalupa na livenim delovima od polimera. Funkcionalno, to nije nikakva smetnja, ali sa estetske strane očekujete više od oružja koje košta skoro 1.500 dolara.
Na tržištu postoji mnoštvo modela na Stonerovoj platformi, koji za sumu od oko 1.000 dolara, nude sve ono što možete očekivati od ovog oružja. Robar PolymAR nudi malo više. Pre svega, tu je masa od 2,6 kg za pušku pune veličine, uz odlično odabranu opremu, udobne komande i okidanje fabrički podešeno na 2 kg. Uz sve to, nije žrtvovana preciznost. Naprotiv. Test na strelištu pokazao je da PolymAR opremljen kvalitetnom optikom (u ovom slučaju Leupold Mark IV 8,5-25) pravi prosečne grupe veličine ispod 1 MOA i to sa municijom osrednjeg kvaliteta. Drugim rečima, možete potrošiti dosta novca za nabavku fine AR-15, ali je pitanje da li ćete dobiti bolje oružje. Robar PolymAR je fina puška sa dobrim odnosom cene i kvaliteta, uz malu masu i jednostavno održavanje.
D. ŠAPONJIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Simbol SSSR

Makarov PM (Pistolet Makarova PM) je poznati sovjetski poluautomatski pištolj kalibra 9×18 mm