SA 342 Gazela

Razvila ga je i proizvodila francuska firma Aerospecijal (Aérospatiale) u kooperaciji sa britanskom Vestland Helikopters (Westland Helicopters). Proizvodio se u Jugoslaviji i u Egiptu, po licenci. U Jugoslaviji, licencu je vodio i koordinirao Vazduhoplovnotehnički institut, struktura se proizvodila i finalno se Gazela sklapala u Fabrici aviona SOKO u Mostaru, motori su se proizvodili u industriji motora „21. maj“ u Rakovici, a ostalo su radili kooperanti, pripadnici tadašnje vazduhoplovne industrije u okviru Jugoslavije.
Gazele su u operativnoj upotrebi u Francuskoj, Velikoj Britaniji i u nastalim državama posle raspada Jugoslavije, kao i u više ostalih zemalja u svetu. Koristile su se u mnogim oružanim sukobima, za vojni i sanitetski transport i u nameni borbenog helikoptera. Gazela je veoma popularan helikopter i u civilnoj varijanti. Bez obzira što dugo traje, još uvek je sa razlogom, ovaj helikopter aktuelan u mnogim zemljama sveta.


Vojska Srbije poseduje 61 primerak helikoptera tipa Gazela, raspoređeni su na aerodromima Batajnica, Lađevci i Aerodrom Konstantin Veliki Niš. Helikopter Gazela ima bogatu istoriju operativne i borbene upotrebe, širom sveta u gotovo svim sukobima u poslednjih nekoliko decenija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Simbol SSSR

Makarov PM (Pistolet Makarova PM) je poznati sovjetski poluautomatski pištolj kalibra 9×18 mm