Boris Rakić

Ako nije lepo, nije ni gotovo

Kada razmišljamo o stilu i dizjnu nemoguće je izbeći Italijane. Bilo da se radi o modi, automobilizmu, sportskoj opremi… Mislite li da je kod njih u streličarstvu drugačije? Naravno da nije. Kao što su poznati po vatrenom oružju i brendovima „Beretta“, „Benelli“, tako je i u streličarstvu sa kompanijom „Ragim“. Od svih velikih brendova, kompanija „Ragim“ nama je najbliža. Sedište i proizvodni pogon nalaze se u gradiću Cornino nadomak granice sa Slovenijom. Na samom početku obronaka planinskog venca Alpa, smestila se fabrika koja dominira gradićem (na satelitskom snimku fabrika zauzima pola grada) i okosnica je tamošnje ekonomije.

„Made in Italy“

Proizvodni pogon „Ragima“ nije uobičajen u proizvodnji lukova: moderna fbrika kakvom bi se ponosili i mnogo veći proizvodjači nameštaja. Počevši skromno kao i većina kompanija, brzo se razvila zahvaljujući popularnosti streličarstva u italiji i liberalnom zakonu, koji je tamo odavno na snazi. Zemlja je kao rođena za organizaciju turnira, jer ima sve, od zapanjujuće lepih planina, do mora i nizijskih predela. Italije je jedna od zemalja u kojoj je streličarstvo vrlo popularno, još od pre 40 godina. Takođe, tamo postoji i nekoliko manjih radionica i vrhunskih majstora lukara. Međutim, „Ragim“ je nešto drugo, on predstavlja „motor“ za streličarstvo, koji popunjava ogromne praznine, počev od streličara amatera, dece početnika, pa do profesionalnih takmičara. Proizvodi sve, od „budžet modela“ do ozbiljnih lukova za iskusne streličare, ali u velikom broju. Količinama koje su za nas misaona imenica – hiljade lukova na godišnjem nivou.

Kompaktan model Impala de luxe
Kompaktan model Impala de luxe

Izdvajaju se po pristupačnoj ceni, trogodišnjoj garanciji, a najviše stilu i dizajnu proizvoda. „Ako nije lepo, nije ni gotovo“, tipično je za Italijane. Kako kaže predsednik kompanije gospodin Bruno Agnola, njihov slogan je slika i prilika „Ragima“ – Inovaiting Archery Tradition (inoviramo streličarsku tradiciju). Kao moderna kompanija „Ragim“ poseduje sertifikate ISO 9001 za kontrolu kvaliteta, ali i ISO 14001 koji se odnosi na zaštitu okoline, na koji su posebno ponosni budući da se drvo koristi u najvećem procentu kao sirovina.

Dobra mera kvaliteta

„Ragim“ svoje proizvode prodaje bukvalno po celom svetu. „Proudly Made in Italy“ (sa ponosom napravljeno u Italiji) ističu na svakom svom proizvodu i neverovatno su ponosni na svoja ostvarenja. Nedavno su napravili i kvalitativni iskorak i redizajnirali nekoliko modela iz svoje ponude na inicijativu novozaposlenog vrsnog majstora lukara čije ime ne otkrivaju. Takođe kao kompanija učinili su mnogo za streličarstvo u Italiji, gde su predstavljali ovaj sport u njihovim školama i na njihovim manifestacijama.

Prikaz "Ragimovog" patenta za poravnavanje i tiler krakova
Prikaz „Ragimovog“ patenta za poravnavanje i tiler krakova

Proizvodni program je atipično podeljen u četiri grupe lukova. Pro Competition sa četiri modela luka, jedan tejk daun i tri jednodelna modela. Jedan recurve i dva longbow luka. Materijali su zaista kvalitetni, ali to je top klasa „Ragim“ lukova. Egzote i fina obrada sa dobrom kontrolom kvaliteta, doveli su do toga da je cena takvih lukova postala pristupačna i za mnogo širi krug streličara. Daleko od toga da se mogu nositi sa kastom proizvodom, ali razlika više nije tako velika.
Superior Series je druga grupa lukova koja broji pet modela. Tri jednodelna recurve luka i dva long bowa. Kombinacije drveta i materijala u krakovima su zaista brojne. Nema veštačkog drveta poput tehnovuda, koji je zastupljen u više varijanti u Pro seriji, a pojavljuju se i domaće sorte poput oraha, jasena, javora…
Treća grupa zove se Traditional and Hunting Bows i predstavlja „Ragimovu“ srž koju čine sedamnaest modela i nekoliko verzija pojedinih modela u de lux ili custom varijanti. U njoj ima svih kategorija: take down, one piece recurve i long bow, traditional bow itd. Takođe ovde možete naći i ILF rajzere sa „Ragimovim“ patentom poravnavanja krakova. Ovde su lukovi čije cene su znatno pristupačnije, a izbor veći od drugih serija. Naravno ni ovde nema tehnovuda, karbona i skupih egzotičnih vrsta. Veliki je izbor pouzdanih proverenih materijala. Klasični kraci od jasena i fiberglasa ili javora i fibera najčešće se sreću u ovoj seriji.

Upečatljiv zeleni tehnovud na modelu Cobra. Prelepi kontrasti daju mu izgled luka višeg cenovnog razreda
Upečatljiv zeleni tehnovud na modelu Cobra. Prelepi kontrasti daju mu izgled luka višeg cenovnog razreda

Četvrta grupa je Beginners Bows ili lukovi za početnike – jednostavni modeli po najnižim cenama. Ipak sa puno opcija i mogućnosti da se na njih ugrade nišani, berger, rest kako bi se budući streličar kroz isprobavanje mogao odlučiti koji stil i pravac mu se najviše sviđa i leži.
Ne treba ovo mešati sa kvalitetnom opremom, kao što to kod nas većina ljudi čini. To je početnička oprema i zadovoljiće upravo taj nivo. „Ragimovi“ lukovi prisutni su kod nas u velikoj meri. Upravo je pristupačna cena ta koja prevagne po donošenju odluke. Za mala ulaganja možete imati dobar luk rađen po svim standardima današnjice i bezbedno ga koristiti uz poštovanje osnovnih pravila. Ali ne očekujte previše od ovih modela, kao što to ne očekujete od jeftinih modela mobilnih telefona, osnovnu funkciju obavljaju odlično i to je otprilike sve.

Ugled u svetu

Po broju prodatih lukova „Ragim“ je prilično prisutan na tržištu. Takođe prisutan je i u mnogim klubovima gde se neki novi klinci zaljubljuju u ovaj sport. Svojim pristupačnim modelima „Ragim“ je inkubator, mnogi možda ne bi ni ušli u svet streličarstva da na tržištu postoje samo premijum kastom lukovi, koji koštaju preko 1.000 eura. Upravo to je deo filozofije ove italijanske kompanije.

Ragim radi vrlo lepo dizajnirane lukove. Na prvi pogled lako ih je zameniti sa najskupljim modelima poznatih custom radionica
Ragim radi vrlo lepo dizajnirane lukove. Na prvi pogled lako ih je zameniti sa najskupljim modelima poznatih custom radionica

Ova italijanska streličarska kompanija postoji više od 25 godina što je dokaz da je na dobrom putu. Iako se na internetu mogu naći slike njihovih pokidanih, razlaminiranih lukova, tvistovanih (uvrnutih) krakova (uglavnom modeli do 200 evra), to nije uticalo na kompaniju u tolikoj meri da ih skoni sa tržišta. Imali su problema sa kontrolom kvaliteta, što je uticalo da u jednom momentu dobiju vrlo lošu reputaciju koju polako ispravljaju. Sa poštovanjem garancije u slučaju greške ili defekta, slika je drugačija i tu je stvar mnogo bolja. Uglavnom su svi zadovoljni, jer im je garancija priznata bez mnogo komplikacija.

Nisu zaboravljeni ni streličare koji luk koristi za ribolov
Nisu zaboravljeni ni streličare koji luk koristi za ribolov

Problem je što se u manjoj meri to dešava i mnogo većim igračima, te se stiče utisak da lukove nije lako praviti, a pogotovo ne serijski. Specifičan proizvod kao što je luk rađen većinom od drveta od koga se traži da funkcioniše pod velikim stresom ceo svoj vek, a pogotovo ako se nestručno rukuje njime, lako dovodi do pomenutih problema. Istina je kao i uvek negde u sredini, a za cenu od oko 140 evra koliko košta njihov najeftiniji model, pa do oko 600 evra koliko su najskuplji modeli moramo biti svesni da neće trajati ceo život.
Ove lepe lukove preporučio bih početnicima i nešto uvežbanijim streličarima. Za one najiskusnije ipak nisu na dovoljno visokom nivou, što ne znači da ih ne mogu uspešno koristiti

Boris RAKIĆ
foto: „Ragim“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još