Boris Rakić

Cena i vrline dovoljni aduti

Black Widow PMA-X je odličan luk, čiji izgled iako u početku ne toliko privlačan, vrlo brzo postane veoma dopadljiv. Ako me pitate da li bih ga preporučio, rekao bih da bez mnogo razmišljanja, ali samo ako vam 1.300 dolara i više nije mnogo. Jer, ima i skupljih modela, a treba dodati i cenu poštarine, carine…
Luk se lako kontroliše, veoma je stabilan i teško ulazi u tork, čak i kad pokušate to da uradite. Ovde je do izražaja došao sistem montiranja krakova sa „suprotne“ strane. Gledajući iz profila skoro celi krakovi su u defleksu kada se luku skine tetiva što ga čini vrlo stabilnim. Dužina luka od 62 inča doprinosi blažem uglu tetive na prstima, a otvoren rukohvat pravilno uhvaćen smanjuje mogućnost torka.
Pivot point i shelf su postavljeni školski jedan iznad drugog što dodatno smanjuje mogućnost greške, prilikom eventualnog uvrtanja luka rukom. Total cut past centar (sečen preko polovine debljine u prozoru luka), takođe je bitan faktor koji doprinosi preciznosti ovog modela luka. Širok 48 mm a sečen do 19 mm, što znači 5 mm preko centra. Sve u svemu luk je vrlo precizan i jednostavan za upotrebu.

Pogled na profil luka bez tetive, odnos refleksa i defleksa
Pogled na profil luka bez tetive, odnos refleksa i defleksa

Sa adekvatno teškim strelama od 9+ gpp Widow je izuzetno tih. Budući da koristi moderne neistegljive tetive i vrlo skromne utišivače, rezultat je veoma dobar. Iskreno, nisam očekivao da su njihovi spider utišivači efikasni, ali očigledno jesu.
Widow pruža petogodišnju garanciju što je više od prosečne dve godine koju daje 90% proizvođača. Kod fiberglasno laminatnih kompozitnih lukova, ako se nešto loše desi, onda je to najčešće u prvih 1500 odapetih strela. U 80% slučajeva nekog loma ili delaminacije to se dešava baš u tom prvom periodu. Posle toga šanse drastično opadaju. Naravno problemi, lomovi i delaminacija mogu da se dogode I kasnije, ali su tada najčešće uzrok nepravilno korišćenje: odapinjanje bez strele, neadekvatna tetiva, pretezanje, čuvanje u lošim uslovima…
„Black Widow“ postoji duže od šest decenija I već godinama je u samom su vrhu popularnosti, a cene koje postižu prvenstveno su formirane za najveće i najbogatije tržište lukova. Ne zaboravite na to da je na teritoriji SAD registrovano oko 50 miliona lovaca, od toga više od 15 miliona love lukom i strelom. Dodajmo tome rekreativce, takmičare pa i one neregistrovane. Dakle cifra koja je za nas astronomska tamo je samo – velika.

Vrlo lako sam ostvario lepu grupu na 15 metara
Vrlo lako sam ostvario lepu grupu na 15 metara

Mogućnost prilagođavanja sopstvenim željama (kastomizacije) je bezgranična. Od desetine vrsta furnira egzotičnog drveta, preko veštačkih materijala ili čak presvlačenja krakova zmijskom kožom od nekoliko najpoznatijih vrsta otrovnica. Tako da i ovo treba uzeti u obzir prilikom formiranja cene. Konkretno model PMA-X koji sam testirao je trodelni take down recurve luk sa standardnim rukohvatom, a slovo X stoji kao oznaka za Exotic tj. egzotični furnir u krakovima. Njegova cena je 1.300 dolara. Mnogo?

Tekst i slike: Boris Rakić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još