Težnja za perfekcionizmom

Paul Šafer (1949-1993) počeo je da se bavi izradom lukova 1974. Kroz tri godine je usavršio jednodelni model, a promena trenda u vidu povećanja interesovanja za take down (trodelne) lukove navela ga je da konstruiše i ovakav model. Ta dva sistema ostala su popularna i danas. Ponuda se i proširila, tako da radionica ide u korak s potražnjom. Osnovna namera svakog izrađenog luka je lovačka upotreba, a dokaz koliko su dobri su cene na svetskom tržištu. Modelima Silvertip su odstreljeni svi mogući trofeji, počev od afričkih savana do ledenih tundri, što je bio dokaz i uslov da postignu veliku tržišnu vrednost.
Šafer je kao lovac i majstor ostao poznat po vrlo etičkom ponašanju. Uvek je imao na umu da odstrel mora biti čist i brz, a oprema nikad nespremna i vrhovi tupi. Napravio je odlične lukove koji lovcu pomažu da ostvari ovu ultimativnu odgovornost. Kao osoba je bio skroman, voljan da pomogne i nauči druge. Skoro svi renomirani časopisi u SAD pisali su o njemu i nasleđu koje je ostavio. Ostaće upamćen kao jedan od najboljih lovaca i lukara modernog doba, a njegova radionica uvek je bila otvorena za mlade naraštaje.
Tako je, tada 22-godišnji, Dejv Vindauer dobio priliku da 1978. radi preko leta u radionici s Paulom. Sećajući se tog vremena, sadašnji vlasnik sa setom priča o očinskom odnosu i neiscrpnoj energiji kojom je zračio Šafer, učeći ga etici, lovu i zanatu. „Postati lukar sa 22 navršene godine nije bio izbor koji me je obogatio u materijalnom smislu, ali mi je pružio sredstva za opstanak, kakav ne mogu iskazati rečima“, rekao je Dejv. „Paul nas je napustio pre dve decenije, ali svaki put osetim ponos kada koristim njegov alat i upalim mašine koje je sam konstruisao“. Danas radionica pravi duge lukove i rikarv modele u varijanti jednodelnih i trodelnih lukova. Modeli dokazani kroz decenije upotrebe u praksi konstruisani su kao lovački lukovi za najteže uslove eksploatacije. Svaki luk koji napusti radionicu posvećen je velikom lovcu i majstoru, a namenjen vama korisnicima. „Zapamtite! To je luk koji ćete posedovati kad tad, a ja strpljivo očekujem vaš poziv“, slogan je ove radionice. Prave nekoliko konfiguracija lukova. Take down (trodelni) s rikarv ili long bow kracima, kao i long bow s rikarv ili long bow kracima. Opisaćemo ih redom, počev od trodelnog luka.
Svi krakovi Silvertip lukova imaju jezgro od action wood – laminiranog javora. Ovim materijalom osiguravaju se durabilnost, stabilnost i glatkoća natega. Naravno, to je i preporuka, ali možete izabrati neku drugu vrstu drveta kao jezgro. Standardni krakovi stižu u verziji s crnim ili providnim fiberglasom. U verziji s providnim fiberom, jezgro se boji kako bi se uklopilo s bojom materijala upotrebljenog u rukohvatu. Postoji i mnogo drugih vrsta koje možete izabrati, kao što su domaće i egzotično drvo u vidu tankih laminata postavljenih između jezgra i fiberglasa, čime se oplemenjuje i kastomizuje vaš model luka. Ovi tanki laminati se, takođe, mogu bojiti kako bi postigli željen efekat, a performanse luka zagarantovane su za svaki model. „Silvertip“ je jedan od retkih proizvođača koji javno, na svom sajtu, boldovano ukazuje na činjenicu da se kod tamnijih furnira lakše uočavaju nepravilnosti i preporučuje svetlije tonove.
Kao majstor lukar, koji je direktno uključen u procese izrade, poznato mi je dobro koliko je ovo teško izbeći, čak i s velikim iskustvom, pa je to dokaz o iskrenosti i kvalitetu, a najviše težnji majstora za perfekcionizmom. Pronalazak tog posebnog komada u svakom većem komadu egzotičnog drveta je posao za sebe. „Lepo je da je sve više mušterija, koje imaju vremena i praktično uživaju u procesu biranja drveta ili čak i sami pošalju određene komade, ali tada moramo biti sigurni da je taj komad tačno određenih dimenzija, kako bi mogli ispoštovati sve naše kriterijume i standarde“, rekao je Dejv.
Spajanje krakova može biti s klasičnim alen (imbus) upuštenim šrafom ili valjkastim pritiskačem, a podloška od mesinga ili bruniranog metala je izbor za imbus šrafove. Kao ukras, možete birati i krunice od rogova jelena, srebrne ili razne verzije izrađene od smole.
Standardne opcije materijala za rukohvate su tzv. diamond wood (dijamantsko drvo) – presovani laminati od brezovog drveta, impregnirani bojenom smolom. To daje karakteristike ekstremne izdržljivosti i otpornosti na sve moguće uticaje: vodu, UV zračenje, crve, mehanička oštećenja. Takođe, dodaje i težinu rukohvatu, što je dobro za stabilnost (naravno u određenoj meri). Opcije su boja oraha, ružinog drveta i tzv. carcoal (tamno siva varijanta). Pored ovoga, možete birati iz prilično velike ponude domaće ili egzotično drvo, koje isto ima odlične osobine, a bojama i teksturom daje specifičan karakter luku.
Svaki rukohvat standardno dolazi u opciji s ravnim laminatnim umetkom, koji pojačava ukupnu čvrstinu rajzera. Druge dve varijante su elipsasti ili krivudavi laminati, što spada u posebnu narudžbu. Svi lukovi su zaštićeni specijalnim poliuretanskim lakom u mat finišu, osim ako mušterija ne zahteva drugačije. Sam rukohvat se radi u tri opcije. Visoki, srednji i niski. Posebne potrebe se, takođe, mogu regulisati. Po statistici, najviše je tražen srednji rukohvat. Čekirani rukohvati su odličan izbor, posebno kad se radu o upotrebi luka u lovačkim uslovima, vlage, hladnoće…
Prozor i polica luka su radijusno obrađeni, kako bi obezbedili što bolji klirens za strelu. Ona faktički dodiruje luk samo u jednoj tački po ravni. Tip overlay ili slojevi na vrhu kraka (ojačanja za tetivu) mogu biti izrađeni od drveta s laminatima od rogova više vrsta divljači. Lukovi testirani sa FF tetivama u proseku postižu brzinu veću za 8 fps, ali morate računati na to da tada striktno i naručite takav luk.
Modeli s long bow kracima rade se u veličinskom rasponu od 60 do 66 inča, kao i dve opcije za rajzer. Kraća od 14 inča i duža od 16 inča. Po konfiguraciji, ovi lukovi su refleks-defleks dizajna, što im omogućava veliku brzinu izbačaja strele, mali hand shock (trzaj prilikom odapinjanja strele) i veliku stabilnost tokom ovog procesa. Rajzeri su u prozoru luka sečeni do centra (Amerikanci to zovu cut to the center), što im omogućuje lakše štelovanje i upotrebu strela s većim rasponom spajna.
Svi long bow recurve modeli rade se od dymond wooda, jer su prilagođeni upotrebi FF tetiva. Ukoliko ovde želite da upotrebite neko egzotično drvo, onda to mora biti u srednjoj lameli ili kao furnir slojevi na rajzeru, na njegovim spoljnim stranama. Standardno jezgro krakova je isto action wood, koji omogućava odlične performanse i konzistentnost. Budući da je zastupljenost drveta u odnosu na fiberglas veća, time je potreba za takvim materijalom još veća.
Kraci su uži, kao i kod jednodelnog long bow luka 38 mm, i nisu izmenljivi s krakovima na rikarv rajzeru koji je širi za 2 mm. Svaki luk se prodaje sa stringerom, policom za strelu ili materijalom za njenu izradu, uputstvom, a može se, po želji, uraditi i priprema za montažu tobolca koja se ne naplaćuje.
Više od 40 godina je prošlo od kako je Paul konstruisao jednodelni 60-inčni model i pravio ga je sve do smrti 1993. Model je i dalje aktuelan i proizvodi ga i novi vlasnik. Postoji i nova verzija kraća za 2 inča. Sve opcije opisane za trodelne lukove važe i za jednodelne. Ponuda standardnih modela, dodatne opcije, vrste materijala…
Sadašnji majstor i vlasnik kaže kako je lično koristio recurve luk skoro ceo život i nije odmah imao afiniteta ka korišćenju i konstruisanju jednodelnih lukova. Ali, eksperimentisanjem i vremenom uvideo je da long bow može biti isti po performansama, uz jednostavnost koja ide uz njihovu konstrukciju, te su mu postali omiljeni i sastavni deo ponude.
Jednodelni long bow se nudi u dve veličine: 64 i 66 inča dužine. Nude se u tri opcije dymond wooda za rajzer. Kao i kod drugih koncepcija, egzotično drvo dolazi u obzir kao deo jezgra, a dymond wood se, u principu, ostavlja kao spoljni deo rajzera, zbog postizanja velike čvrstine. Kraci su, kao i kod već opisanih modela od action wooda, sa istim principom odnosa stakla i drveta, kao i upotreba egzotičnih laminata. Bez obzira na vaš izbor materijala, performanse su zagarantovane, kao i mogućnost korišćenja FF tetiva. Na sajtu možete videti preporuke oko dužine rajzera i kombinacije krakova, koji bi najbolje bili iskorišćeni u određenoj kombinaciji. Objašnjeno je i koji bi najbolje pasovali za određenu dužinu natega, jer je iskoristivost krakova promenljiva kategorija kako god se menja dužina rajzera ili samih krakova. Oko toga, osim ako vas zanima taj deo problematike, ne morate da razmišljate, jer je sve složeno i ponuđeno kao najbolja moguća kombinacija, koja je proizašla iz prakse.
Način poručivanja počinje depozitom od 50% vrednosti luka, o čemu vas iz radionice obaveštavaju mejlom. Promene i dodaci su mogući, ali moraju da budu konačno definisani dva meseca pre procenjenog vremena isporuke. Radionica vas obaveštava nedelju do dve pre isporuke kada ste u obavezi da potpuno isplatite luk kako biste ga dobili. Trenutno se čeka 12-13 meseci od porudžbine. Ovo su krajnji rokovi, a realno vreme je kraće za mesec-dva. Ukoliko otkažete porudžbinu, od akontacije se naplaćuje 100 dolara, a ako je luk već započet s već naručenim egzotičnim drvetom od akontacije ste dužni da ostavite 250 dolara.
Garancija je potpuna na prvu godinu, na drugu selektivna, ali samo na originalnog vlasnika tj. kupca. Svi proizvodi iz radionice su konstruisani da imaju maksimalne performanse u svim uslovima eksploatacije. Naravno, uz poštovanje nekoliko određenih pravila i uputstava o pravilnom korišćenju koje ćete dobiti napismeno.
Cene lukova se kreću od 900 do 1.000 dolara za standardne modele. Dodaci egzotičnog drveta, kao i krunica rogova, čekiranje rukohvata, zmijska koža na krakovima… dodatno se naplaćuju. Na sajtu postoji detaljan pregled i cenovnik za sve moguće opcije. Pomenućemo samo neke.
Dodatni par krakova košta od 510 do 550 dolara. Dodatni egzotični laminati u krakovima po 125 dolara. Zmijska koža 250 dolara. Vrhovi krakova od rogova po 70 dolara, čekiranje rukohvata 140 dolara, krivudavi laminati u rajzeru od 100 do 550 dolara, restauracija luka oko 200 dolara, redukcija snage luka (max 4 funte) 190 dolara…
Moj lični sud o ovoj poznatoj radionici kotiran je veoma visoko, iako smatram da su cene dodatnih opcija prilično visoke. Za moj ukus, dizajn take down lukova (mislim na starije modele) nije dopadljiv, ali to je vrlo diskutabilna kategorija. Nepobitno je da su Silvertip lukovi izuzetno cenjeni, na njih se dugo čeka i predstavljaju pravi dragulj u streličarskoj ponudi. Kvalitet, završna obrada i performanse su vrhunski, što se i podrazumeva za najvišu klasu lukova. Ove činjenice pobijaju bilo kakvu pomisao da ih ocenimo kao prosečne u pojedinim kategorijama, koje su samo stvar ličnog stava. Čitajući posvete lovaca, koji su imali priliku i čast da love ovim lukovima, teško se možete oteti utisku velikog i iskrenog ponosa s kojim opisuju avanture uz svoje verne pratioce – Silvertip lukove.
B. RAKIĆ
Foto Silvertip Bows

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još