Samostreli Barnett

Prvi su ga poneli prekaljeni Rimljani, čije su legije tada marširale celim poznatim svetom. Nazvali su ga Arcubalista (lat. samostrel). Konačno je uobličen u 9. veku i već je bio raširen po celoj Evropi. I pored mnogih prednosti, samostrel nije stekao popularnost van Starog kontinenta (sve do 20. veka). U međuvremenu, njegovu zastrašujuću efikasnost svojim autoritetom pokušavaju da ograniče crkvene vlasti. Naime, Lateranskim koncilom 1139. zabranjena je upotreba samostrela protiv hrišćana. S obzirom da je u sukobu ekumenskog duha i ratne logike pobednik unapred poznat, samostrel se koristio (i još uvek se koristi) sa jednakom efikasnošću i protiv hrišćanske „braće“ i protiv „bezbožnika“.
U današnje vreme, najljući protivnici upravo su mu streličari i tradicionalno orijentisani lovci. Sasvim razumljivo, jer njegove performanse ostavljaju veoma malo prostora sportskom izazovu ili proveri lovačkog umeća. U odnosu na luk, moderni samostreli imaju niz prednosti: snažniji su, zatezna sila kreće im se oko 150 funti (68 kg), a ponekad i više. To znači da je ispaljena strela znatno brža i da ima položeniju putanju. Takođe, to je veći domet, više energije na cilju i veća verovatnoća pogotka, jer jedan od ključnih problema, procena daljine do cilja, donekle je ublažen. Pored toga, samostrelom može da se gađa iz svih položaja, čak i ležeći, što je sa lukom praktično nemoguće. Samostrel možete nositi zapet ceo dan i sa njim mirno nišaniti, dok luk morate da zapnete par sekundi pre gađanja i za to upotrebite prilično snage, upravo kada vam je neophodna mirna ruka. Povrh svega, gađanje samostrelom ne zahteva posebnu obuku, identično je gađanju iz puške, a i preciznost im je uporediva (do razumne daljine, naravno). Većoj preciznosti u odnosu na luk značajno doprinosi korišćenje kraćih strela, čime se izbegava tzv. „streličarski paradoks“ tj. uzdužno krivljenje strele tokom leta do mete i sinusoidna putanja. Probojnost im je takva da ne odolevaju ni savremeni pancir-prsluci koji zaustavljaju magnum kalibre. Sve ovo, uz mogućnost montaže opto-elektronskih uređaja, plus potpuno nečujno dejstvo i praktično odsustvo trzaja, razlog je što se samostreli nalaze u arsenalu svih specijalnih jedinica širom sveta, uključujući i našu vojsku i policiju.
Ipak, pored svih pobrojanih prednosti, moderni samostreli u odnosu na lukove, imaju i ozbiljne nedostatke. Na prvom mestu, to je veličina. Korišćenje modernih kompozitnih materijala svelo je njihovu masu na prihvatljiv nivo, ali i dalje je tu prilična širina i nipošto zanemariva dužina samostrela. Dalje, napinjanje snažnog samostrela fizički je zahtevan posao, pa iako se nude uzengije, sistemi čekrka, čak i elektromotori, dok vi ispalite jednu strelu, korisnik luka će odapeti barem tri! Sa druge strane, nikako ne bi trebalo zanemariti osećanja izazova, bliskosti prirodi i lično zadovoljstvo pri korišćenju luka (govorim u svoje ime).
Za taktičku upotrebu, samostrel ima veoma ograničenu primenu, jer moderno prigušeno oružje ima kompaktnije dimenzije, veći kapacitet i brzinu paljbe, veću energiju i probojnost na cilju, kao i veću preciznost i domet. Specijalci ga koriste veoma retko, pa se češće nalazi u rukama lovokradica i atentatora. Tokom 80-ih koristili su ih u Severnoj Irskoj „narandžasti“ (lojalisti), a ima izveštaja da su ih upotrebljavali baskijski separatisti (ETA) u međusobnim obračunima.
Danas, aktuelnu ponudu samostrela na tržištu čine dva segmenta. To su samostreli namenjeni sportskom gađanju u metu, gde je neprikosnovena nemačka firma „Lothar Walter“ sa serijom Tell za klasično streljaštvo. Drugi deo tržišta pokrivaju američki proizvođači, od kojih su najpoznatiji i najbolji „Horton“, „Barnett“ i odskora „Ten Points“.
Firma „Barnett“ sa sedištem u Odesi (Florida), zainteresovanima već više od 40 godina nudi visokokvalitetne proizvode, po najsavremenijoj tehnologiji svog vremena i od vrhunskih materijala. Poznavaocima ove materije, sigurno nisu promakli revolucionarni Commando sa sistemom za samozapinjanje, snažan i kompaktan pištolj-samostrel Trident, najprodavaniji kompaund samostrel svih vremena Demon (autor teksta ga je godinama koristio sa zadovoljstvom) itd…
Trenutna ponuda „Barnett“ samostrela predstavlja uspelu evoluciju u dizajnu i primenu „space age“ materijala. Dok su ranije tela samostrela izrađivana od aluminijuma i magnezijumskih legura, nova serija koristi polimere poput najsavremenijih pištolja i automatskih pušaka. Jedino su rajzeri (središnji deo luka) rađeni od otkivaka, na CNC mašinama. Tetive su od kevlara, kablovi od fast-flajta, a sve klizne površine presvučene su slojem teflona! Kemovi (ekscentrične koturače) računarski su projektovani za ujednačeno ubrzanje i što mirniji izbačaj strele, a limbovi (kraci luka) priča su za sebe. Samostreli iz vrha ponude opremljeni su udvojenim tzv. „split limb“ lukovima čiji su kraci postavljeni paralelno, a izrađeni su od kompozitnih materijala koji su godinama testirani i usavršavani. Kundaci imaju podesivu obrazinu i rukohvate, amortizere trzaja i okidače, fabrički podešene na silu od 1,8 kg! Svi su opremljeni automatskim kočnicama kojima se rukuje desnim palcem i imaju diopterske nišane sa po tri pina (mušice za različite daljine). Naravno, na svima je i montaža za optiku kao i mogućnost ugradnje pomoćnog sistema za zapinjanje luka. Spisak dodatne opreme veoma je dug. Tu su kviveri (nosači za strele), optički nišani sa specijalnim končanicama koji omogućavaju gađanje na različitim daljinama, refleksni nišani (kolimatori) strele različite težine i dužine, širok izbor lovačkih vrhova, kao i transportne torbe. Posebnu pogodnost predstavlja mogućnost da se „glava luka“ lako i brzo demontira uz pomoć samo jednog šrafa, što znatno pojednostavljuje transport i čuvanje oružja. Inženjeri „Barnetta“ svojski su se potrudili da pokriju što širu lepezu različitih zahteva. A na „meniju“ su prave poslastice.
Revolution XS je „admiralski brod“ firme iz Odese i reklamira se kao trenutno najbolji samostrel na tržištu. Mase 3,5 kg, dug 95 cm i koristi luk sa monolitnim kracima širine 73 cm. Strelu izbacuje brzinom od 107 m/s, a sila natezanja je 160 funti (73 kg). Pored klasične uzengije u koju se stavlja stopalo da olakša natezanje, na kundak može da se montira sistem čekrka za napinjanje tetive, pa čak i elektromotorni „aktivator“. Kao i ostali samostreli, dolazi u standardnoj crnoj ili kamuflažnoj tzv. „realtree“ boji.
Quad 400 nudi identične performanse uz 0,5 kg manju masu i 55 mm manju širinu. Zahvaljujući udvojenim kracima, brzina strele je ista, iako je sila natega spala na 68 kg. U šupljini kundaka integrisan je sistem za prihvatanje – ugradnju mehanizma za zapinjanje.
Wildcat C-5 mase samo 2,650 kg i zateznom silom od 68 kg (150 funti) ima brzinu od 98 m/s. Dužina je smanjena na 89 cm, pa se reklamira kao odličan izbor za lovce. Uz njega, moguće je dobiti široku paletu dopunske opreme, a kao veoma praktičan pokazao se poprečni kviver (nosač za strele), koji prihvata i štiti četiri strele sa lovačkim vrhovima.
RC-150 donekle je olakšan i sa masom od 2,5 kg, dužinom 85 cm i širinom 65 cm, ostvaruje brzinu strele od 80 m/s, pa se preporučuje lovcima na pošumljenom i ispresecanom terenu, na kome redukcija gabarita i mase predstavlja ključnu stavku, a domet nije od velikog značaja.
Panzer V namenjen je ljubiteljima klasike. Umesto koturača ima refleksni, zakrivljeni luk snage 150 funti, koji strelu izbacuje brzinom od 75 m/s. Mase samo 1,88 kg, dug 85 i širok 67 cm, može da bude oružje izbora za nekoga ko planira više kretanja po lovištu, a želi jednostavno i elegantno oružje.
Commando pistol interesantna je naprava sa kompozitnim lukom snage 50 funti (22,5 kg), kompaktnih dimenzija i dometa 15-20 metara. Kuriozitet predstavlja poluga koja se nastavlja na telo iza ručke čijim se povlačenjem nadole zapinje tetiva. Kanal za pucanje urađen je u obliku trostrane prizme, gde sa svake strane može da se postavi po jedna kratka mesingana strelica sa dva kruta pera, a izmena se obavlja rotacijom šine, kao kod revolvera. Tokom Drugog svetskog rata, sličnu konstrukciju koristili su britanski komandosi za likvidaciju stražara i pasa čuvara.
Phantom je dokaz da ni najmlađi nisu zapostavljeni. Klasičan samostrel sa lukom snage 25 kg omogućava gađanje u metu do daljine od dvadesetak metara. Samostrel je opremljen jednostavnom optikom, i zamišljen kao ulaznica u svet odraslih.
Dakle, ljubiteljima smo ostavili dovoljno materijala za razmišljanje. Na žalost, lov lukom i strelom, pa ni samostrelom, kod nas nije zaživeo. Retki entuzijasti teško se međusobno povezuju, jer i nemaju priliku da se upoznaju. Šteta, jer ova vrsta lova podstiče razvoj pravog lovačkog umeća u prikradanju, izboru mesta, strpljenju… A i divljači daje vitešku šansu, naročito u poređenju sa snažnim karabinskim kalibrima i moćnom optikom. Sa druge strane, komplikovana nabavka (nema uvoznika), retka lovišta za luk i strelu, nerazumevanje okoline i slične prepreke, predstavljaju samo deo problema. Cena samostrela je takva, da kod nas za tu sumu bez problema kupujete karabin i pristojnu optiku, a pritom vam ostaje novca za čizme i lovački šešir. Pa, ko voli….
D. ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još