Boris Rakić

Laminatni lukovi Bushmen Bows

Mnoge lukarske radionice počnu kao hobi, ali retke postanu vrhunske, kao što je Bushmen Bows. Većina je počela u malim svaštarskim radionicama, garažama, improvizovanim prostorima sa istim takvim alatima. Sa ograničenim znanjem, resursima i mogućnostima. Mnogi drugi zanati i delatnosti ne opstaju u takvim, uslovim ali ne i lukari.

Model sa prelepom kombinacijom drveta i čuvenog rukohvata - American Native - jedinstven u svetu tradicionalnih lukova
Model sa prelepom kombinacijom drveta i čuvenog rukohvata – American Native – jedinstven u svetu tradicionalnih lukova

Neke od njih postanu srednje ili veće firme, neke ostanu porodični posao, a ima ih i sa samo dva-tri zaposlena. Ali retke su one koje postanu vrhunske sa samo jednim čovekom koji vodi sve, kao Stiven Dževit u Bušman Bovsu, sa Floride. Od početne zamisli i crteža do gotovog proizvoda, od marketinga do prodaje. Oduvek se divio i poštovao kako su starosedeoci Indijanci živeli, a od malih nogu privlačili su ga luk i strele.

Uzor Indijanci

Kako je imao pristup velikoj količini najboljeg drveta za izradu primitivnih lukova (čuvena divlja pomoranža – osage orange, maklura), pre četvrt veka počeo je da ih pravi. Nikada nije prošao nikakvu zvaničnu obuku niti kurs, već je učio iz sveg dostupnog materijala i na osnovu grešaka i pokušaja. Posle nekoliko godina okušao se u pravljenju laminatnih lukova i tu ostao do danas.

Prelep klasičan luk sa rukohvatom - malim umetničkim delom
Prelep klasičan luk sa rukohvatom – malim umetničkim delom

Prvi zvaničan luk kojim je stupio na tržište bio je model nazvan Native American (američki starosedelac). Ovaj model pravi i danas. Osim njega u radionici nema zaposlenih. Čitava procedura, od početka do kraja, od izrade do prodaje zasniva se samo na njemu. U ponudi ima četiri modela: Native American, Static Recurve (statični duplo zakrivljeni luk) Spartan Long Recurve (spartanski dugi zakrivljeni luk) i Scyithian – skitski luk.  Godinama strpljivo radeći, skupljajući znanje, osnivač “Bušmanskih lukova” došao je do veoma naprednih konstrukcija i lukova vrhunskih perfomansi.

Četvrt veka usavršavanja

American Native. Ovaj model po konstrukciji predstavlja refleks defleks long bou. Čak naginje ka hibrid konstrukciji krakova, koja je negde između dugog luka i zakrivljenog luka. Ovaj model pravi se u dužinama od 56 inča do 64 inča u razmacima od po dva inča. Takođe, moguće ga je naručiti i u verziji sa tzv. zulu nokovima (dupli nok), kojima se donekle, može birati bolja iskoristljivost krakova na dve dužine natega, kao i promena snage luka. Radi se, takođe i u verziji Spartan (posebna verzija ovog modela koja uključuje sva najbolje karaktiristike kako izgleda i ukrasa tako i perfomansi). Početna cena osnovnog modela je 850 dolara.
Bushmen Static Recurve. Ovo je veoma brz jednodelni rikrv luk. Gladak u nategu, bez imalo trzaja prilikom odapinjanja strele. Neobično tankih krakova sa statičnim zakrivljenjem vrha kraka. Pravi se u veličinama od 58 do 62 inča, takodje sa zulu nokovima i mogućnošću Spartan verzije. Cena baznog modela je 1050 dolara.

Kompletiran rajzer ovog modela Spartan Recurve izrađen je od teškog i skupog G10 materijala
Kompletiran rajzer ovog modela Spartan Recurve izrađen je od teškog i skupog G10 materijala

Spartan Long Recurve. Model koji zalazi u klasu super rikrv lukova (super zakrivljenih lukova). Brzina i mekoća natega su njegove osnovne karakteristike, pored toga što se pravi samo kao dvodelna verzija luka tzv. brejk of. Dužine u kojima Stiven nudi ovaj luk su 58, 60 i 62 inča. Nema verziju baznog modela već se nudi samo u verziji Spartan. Cena mu je 1600 dolara.

Scythian luk u karbonskoj G10 verziji. Neverovatan primerak koji bi poželeo svaki streličar
Scythian luk u karbonskoj G10 verziji. Neverovatan primerak koji bi poželeo svaki streličar

Scythian Bow. Kako mu i samo ime kaže, vodi poreklo od originalnog skitskog luka. Vrlo zahtevnog dizajna elegantnog oblika. Međutim, napravljen od modernih materijala ovaj dizajn pokazao je još veće prednosti. Brz, tih i bez vibracija, pravi se u veličinama od 58 do 62 inča. Takođe u bazičnoj i Spartan varijanti i sa zulu nokovima. Cena osnovnog modela je 1050 dolara.

Najbolje od najboljeg

Spartan serija je ponuda samog majstora Stivena, da uradi sa lukom šta god vam padne na pamet u smislu izbora materijala, oslikavanja, specijalnog materijala koji se koristi u avio i svemirskim tehnologijama kao što su npr. twil karbon, G 10 tzv. dragon overlayeri itd. Jednom rečju najbolje od najboljeg.
Prosečan kupac danas teško shvata koliko truda i rada se ulaže u jedan ovakav luk. Još teže je to kupcima naviklim na hiper-produkciju i svakodnevne novine koje su u stvari najčešće samo „kozmetička zatezanja“ već postojećih modela, te im cena ovakvog proizvoda sigurno nije jasna.

Vrlo uski i zakrivljeni kraci. Iz iskustva znam da izrada ovakvih krakova zahteva veliko umeće i vrhunske materijale bez čega oni lako postaju lateralno nestabilni
Vrlo uski i zakrivljeni kraci. Iz iskustva znam da izrada ovakvih krakova zahteva veliko umeće i vrhunske materijale bez čega oni lako postaju lateralno nestabilni

Ko ih onda kupuje i kolike su cene ovakvog rada? Kupci su ostrašćeni streličari širom sveta, koji jednim ovakvim modelom dostižu krajnje evolutivne faze sopstvenih streličarskih veština. Kada je luk ovako savršen, uz iste takve strele, ostajete samo vi i vaša veština kao jedini faktor uspeha na meti. Takvi kupci znaju da cene i prepoznaju ovakav rad i spremni su da ga plate.

Jedna od osnovnih verzija modela American Native
Jedna od osnovnih verzija modela American Native

Cene lukova su visoke, što je i očekivano. Počev od 850 dolara, pa sve do neverovatnih 1600 dolara, ovi lukovi ostavljaju bez daha dva puta. Najpre kada ih vidite i probate a potom kada čujete cenu i listu čekanja. Sada više nije pitanje da li će Bushmen lukovi opstati na tržištu, već da li će imati ko da nasledi, nauči i nastavi rad ovakvog majstora?

Boris RAKIĆ
foto: Bushmen Bows

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još