Spoj mudrosti i majstorstva

Dugo se bavim streličarstvom i samom izradom lukova. Video sam i probao nebrojeno tipova i vrsta lukova sa svih strana sveta, ali želeo bih sa vama da podelim jedinstveno iskustvo i predstavim vam ono što je po mom mišljenju najbolje. Svrstao bih tu dvadesetak radionica i manjih kompanija koje su se posvetile izradi lukova do krajnjih granica. Radi se uglavnom o malim kompanijama ili radionicama u kojima celu priču vodi majstor i osnivač. Domišljatost tih majstora zaista je fascinantna. Svako od njih našao je svoj pravac, način izrade i dizajn po kome su vrlo prepoznatljivi u streličarskom svetu. Ako bih želeo da moj rad na lukovima dostigne određen nivo, kvalitet, izgled i cenu onda bih želeo da dostignem veštinu tih majstora. Ako je ovo uopšte moguće, jer lukovi koje ćemo predstaviti u ovom i narednim brojevima su krajni nivo veštine koji ljudska ruka i oko može da dostigne. Neke od njih postoje nekoliko decenija, a pojedine su mlade firme što dokazuje da je interesovanje za ovim zanatom vrlo prisutno i da postoje mladi majstori koji se odvažuju da pođu tim putem. Interesantno je čak i da se primeti osetan napredak koji ove mlade snage donose u pogledu novih ideja, dizajna a posebno u upotrebi novih tehnologija, materijala i lepkova.


U predstavljanju ovih radionica nisam se vodio idejom da prvo predstavim onu najbolju, po mom skromnom mišljenju, već idejom da nju ostavim na kraju. Iako ne bih želeo da steknete pogrešan utisak, pa da pomislite da su druge radionice mnogo lošije. Naprotiv možda će nekom od vas ova klasifikacija izgledati drugačije, ali u svakom slučaju ono što je odlučujuće su nijanse i lični afiniteti, te se ovim klasifikovanjem svakako nemojte se voditi, ako budete želeli da nabavite neke od ovih vrhunskih lukova. Za bilo koji da se odlučite nećete pogrešiti u pogledu kvaliteta i performansi, a sve ostalo su sitnice. Izbor je samo vaš. Jer kao što rekoh u narednih nekoliko brojeva predstavićemo samo one koji na osnovu mog dugogodišnjeg iskustva imaju pravo da se svrstaju u sam vrh.
Prva u nizu radionica i kompanija koje ćemo predstaviti je Acadian Wood. Redakcija Kalibra je sa majstorom Timom Mulinsom stupila u kontakt i on se rado odazvao ideji da zajednički napravimo članak o ovoj sada globalno poznatoj radionici. Fotografije i činjenice iz istorijata radionice kao i priči o početku i ideji, inspiraciji koja pokreće ovog majstora svog zanata dobili smo iz prve ruke od Tima. Veština koju je majstor Tim dostigao tokom godina mudro je i promišljeno spojena sa modernim materijalima, dizajnom i koloritom od koga zastaje dah. Performanse koje dostižu ovi vrhunski lukovi, i njihov izgled pretvara ih u umetnička dela koja nisu samo izložbeni eksponati već vrlo upotrebljivi lovački i takmičarski alati.
Svi lukovi su rađeni i trimovani ručno, testirani i isprobani poonasob od ovog velikog majstora. Predstavljaju i daju mnogo više od fabričkih lukova. Svaki rađen po želji kupca, od izbora vrste drveta do dodatnih neverovatnih majstorskih zahvata čini ove lukove više nego kastom proizvode. Oni su spoj želje kupca sa vrhunskom ručnom izradom i ovo im daje neverovatan individualni pečat u današnjoj eri hiper produkcije mnoštva nalik jednih na druge lukova. Koliko je proizvod Majstora Tima tražen govori i podatak da je na zvaničnom sajtu dato obaveštenje da se prekidaju sve porudžbine za nove lukove od prvog januara pa sve do daljnjeg, jer majstor Tim nije u stanju da ih toliko izradi. Proizvodnja je ograničena na četrdesetak jedinica godišnje.
Acadian radionica danas pravi četiri tipa ili modela lukova. Peti model trenutno nije u ponudi. Međutim varijacije i kombinacije materijala i karakteristika su nebrojene. Prvi u nizu je Kajun (model koji se trenutno ne radi) dugi monolit luk (luk iz jednog komada). Jezgro krakova kod ovog a i drugih lukova je od bambusa, a vrste drveta u rukohvatu birate sami kao i tzv. iner layers (slojevi koji idu ispod fibera, ali nemaju veze sa radnim delom kraka već služe samo za estetiku i obično su su od egzotičnih vrsta drveta kao npr. zebrano, venge, bubinga, bokote…) Luk se radi u različitim dužinama i snagama koje takođe birate sami. Uz svaki luk ova radionica isporučuje tetivu od kvalitetnog fast flajt materijala kao i stringer i platnenu futrolu u obliku duge čarape.


Drugi u nizu je jednostavno nazvan Tree Stick one peace bow (drveni štap iz jednog komada). Ovo je kako majstor Tim kaže hibridni long bow. Krakovi su takođe od bambusa, drvo rajzera birate sami kao i iner lejere. Dužine luka su u velikom rasponu od 56 pa do 66 (inča), a sami birate snagu. Sam majstor Tim za ovaj luk kaže da je ovo istinski lovački luk koji kombinuje karakteristike long bowa i njegovog modela trodelnog rikarv luka. Sledeći u ponudi je Tree stick three piece ili na našem trodelni tejk daun luk koji konbinuje rikarv karbonske refleksne krake ili long bow fiberglas bambus krake. Ovo je luk koji ima sve karakteristike long bowa sa pogodnostima tejk daun luka (luka sa skidajućim kracima). Dakle ovo su long bow lukovi u ponudi, a od rekarv lukova u ponudi su dva modela. Prvi je One Piece Carbon Reflex Recurve. Jednodelni refleksni karbon rikarv. Luk koji predstavlja vrlo popularan dizajn iz pedesetih godina prošlog veka. Takođe je centar šut rajzer, kao i ostali lukovi sa vrlo domišljatim restom za strelu u koji je ispod kore ubačen tanki valjkasti komad drveta (poput čačkalice) kako bi strela imala kontakt na samo dve minimalizovane površine. Efekat je kao da ispucavate strelu sa elevatorskim restom poput onih sa kompaund lukova. Krakovi su od bambusovog i karbonskog jezgra koje je obrnuto tejperovan (sužavan), tako da luk ima blag priliv snage po inču natega. Luk ima četvoroslojni laminat u rajzeru i pojačanja na vrhovima kraka u istom maniru kako bi koloritom bio maksimalno uklopljen. Pravi se u nekoliko veličina počev od 6o pa do 64 inča. Tetiva je kao i na ostalim lukovima iz ponude od fast flajt materijala.
Poslednji model je predpostavljate Three Piece Carbon Rerfleks Recurve. Ovaj model majstor Tim izrađuje sa prelepim rajzerom od 16 ili 18 inča sa refleks ili long bow kracima sa modela tree stick. Veličine su od 56 pa do 66 inča po dva inča razmaka. Dok se sa long bow kracima nudi i u veličini od 68 inča. Rajzer ima tzv naglašavajuće laminate (accent stripes or laminates), a izbor drveta i konbinacija je samo vaš. Takođe i za ukrasne slojeve u kracima koji su inače od bambusa i karbona. Tetiva i sve ostalo od dodataka kao što je stringer i futrola su uključeni, kao i kod ostalih modela. Kao da sve ovo nije dovoljno, majstor Tim nudi i opciju prave zmijske kože na krakovima svojih lukova koja je takođe opciona i naplaćuje se posebno.
Ipak ono što će ove prelepe proizvode zaista izdvojiti od ostalih radionica su neverovatni inleys ili iner layers u konbinaciji sa over layers-ima. Sa njima je Tim Mulins izborio svoje mesto u konkurenciji, dao im lični pečat koji ne možete da zamenite nisačim drugim. Radi se vrlo privlačnim detaljima u krakovima i rajzeru koje Tim zove broadhead ( lovački vrh sa sečivima). U suštini ovo je svojevrsna intarzija i preplitanje nekoliko vrsta drveta od kojih on čini ukras na luku koji oblikom predstavlja vrh strele. Ideja je njegova a način izrade koji je cnc nivoa preciznost nije želeo da otkrije. Da ne mislite da je sve što ove lukove čini posebnim estetskog karaktera uveriće vas i pogled na rajzere od trodelnih modela. Tačnije pogledajte prozor luka spreda ili sa zadnje strane. Videćete da je stub prozora izvučen sa strane kako bi omogućio 100% centar šut dizajn. Kao neko ko se i sam bavi izradom lukova dobro mi je poznato šovo znači u pogledu statike rajzera i luka i koliko muke to povlači sa sobom kod izrade jačih lukova. Ovo je potpuno jedinstven dizajn koji nisam video na drugim lukovima ovog tipa. Uostalom slike će vam o ovome mnogo više reći nego što ja i mogu pokušati da vam opišem, zato ostavljam fotografijama da vam ispričaju ostatak priče…
B. RAKIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još