Iz arhive: Svedok burne istorije

Hvarang ili korejski luk je kompozitni, izrazito refleksni rikrv, jedinstven po dimenzijama i obliku. Bio je jedan od najboljih u svom dobu, a proizvodi se i danas i veoma je popularan u zemlji porekla
Prvo korejsko carstvo se spominje 2500, godine pre nove ere. Burna istorija, uz mnogo prevrata, cepanja i spajanja, dovela je do toga da je Koreja danas podeljena na Severnu i Južnu – koje u suštini imaju istu istoriju. Korejanci su jedna od najvećih etničkih grupa istočne Azije. Prilično izolovani na Korejskom poluostrvu, sačuvali su se od uticaja drugih naroda. Pretpostavka je da su tungusko-altajskog porekla, srodni sa Mongolima. Iako su se mešali sa ostalim narodima centralne Azije, sačuvali su karakteristične crte lica i osobine.

Primerak tradicionalnog korejskog luka (printscreen Introduction to traditional Korean archery)
Primerak tradicionalnog korejskog luka (printscreen Introduction to traditional Korean archery)

Kao i mnogi narodi u prošlosti i Korejanci su imali razvijeno streličarstvo, a njihov luk je bio jedan od najboljih tog doba. Korejski luk je kompozitni, izrazito refleksni rikrv. Standardizovana izrada je uvedena oko 1900, od mnogo varijacija iz prethodnih perioda. Korišćen je kao osnovno oružje u ratovima, od perioda oko prvog veka pre nove ere. Po legendi, prvi osnivač Koreje Go Jumong bio je izuzetan streličar, koji je pogađao pet muva u letu, jednom strelom. Do japanske invazije na Koreju 1592-1598, bio je glavno oružje velikog dometa.

Prsten za zaštitu palca kojim se držala tetiva korejskog luka. Izrađivao se od drveta, kosti, čak i kamena
Prsten za zaštitu palca kojim se držala tetiva korejskog luka. Izrađivao se od drveta, kosti, čak i kamena

U kasnijem periodu, kao i svugde, vatreno oružje preuzelo je primat. Bio je to najkraći kompozitni luk sa dužinom od oko 40-48 inča. Krakovi su u punom nategu bili paralelni, kao kod najmodernijih lukova današnjice.

Kompaktan i snažan

Interesantan je opis jednog modernog streličara, prilikom njegovog prvog susreta sa starim, tradicionalnim korejskim lukom. Nije ništa znao o drevnom streličarstvu. Dečko iz velikog grada, bavi se streličarstvom i ima moderan, olimpik luk. Perspektivan streličar… – Prvi utisak, kada sam video tu jadnu “granu savijenu kao krivuljar”, bio je da je slab i neprecizan, s obzirom da sam navikao na izgled modernog luka sa gomilom dodataka na sebi. Doneo ga je na takmičenje jedan stariji čovek, koga sam zamolio da pogledam luk. Primerak vrhunskog korejskog kompozitnog luka. Kada sam ga uzeo u ruke, prvo me je iznenadila izuzetno mala težina. S ispruženom rukom, imao sam utisak da ga mogu držati satima. Zaista je mali. Kada sam uhvatio tetivu, ponovo iznenađenje.

 

Majstor isprobava da li je tetiva dobro zategnuta (printscreen Introduction to traditional Korean archery)
Majstor isprobava da li je tetiva dobro zategnuta (printscreen Introduction to traditional Korean archery)

Po tenziji sam osetio da ta grana “misli” ozbiljno. Tetiva je pucala od nategnutosti. Potegao sam luk i brzo vratio tetivu rukom. Ostao sam u šoku. Otkud ovoliko snage, u tako laganom predmetu? Povlačenje je izuzetno glatko, kako streličari vole da kažu, što znači da luk ravnomerno dodaje snagu svakim svojim inčom. Međutim, u punom nategu sam se uplašio, videvši koliko su se kraci savili. Pomislio sam da će se raspući i razleteti u paramparčad. Viđao sam to na nekim modernim lukovima. Ništa od toga nije se desilo. Nekoliko puta pun nateg-nazad i ništa. Radi, stvarno radi. Uzeo sam strelu, nategao luk i usmerio ka meti dalekoj četrdesetak metara. Tvang i pogodak blizu centra! Bez nišana, stabilizatora, resta, okidača. Strela se dobro nabila u metu. A vibracije? Nisam ih ni primetio. Moj ultramoderni luk bio je „postiđen“. Daleko od toga da nije bolji, ali ne koliko sam mislio. Bez svih tih dodataka, stvarno ne znam…

Preseci korejskog luka, na osnovu kojih može da se zaključi koliko je teško bilo napravii takve oblike, bez modernih alata i mašina
Preseci korejskog luka, na osnovu kojih može da se zaključi koliko je teško bilo napravii takve oblike, bez modernih alata i mašina

Ova tvrdnja nam govori da su stari kompozitni lukovi imali neke karakteristike, koje novi modeli tek treba da dostignu. Mala težina i otpornost na vibracije. Predubeđenje je takođe odigralo svoju ulogu. Novo je bolje? Da, ali ne znači uvek da je mnogo bolje. Prednost novih lukova je u preciznosti, ne zahtevaju održavanje, otporni su na mehanička oštećenja, vlagu i visoke temperature. Trajniji su i mogu da budu snažniji od starih. Nose se novi lukovi i sa vibracijama, ali samo uz upotrebu dobro proračunatih i postavljenih dodataka, za tu svrhu.

Poštovanje tradicije – takmičenje u gađanju lukom sa konja u trku (printscreen Introduction to traditional Korean archery)
Poštovanje tradicije – takmičenje u gađanju lukom sa konja u trku (printscreen Introduction to traditional Korean archery)

Bez njih, novi materijali, kao aluminijumske legure, nisu baš najsrećnije rešenje. Težina je na strani starih lukova. Iako su novi lukovi sve bolji u tome, primenom najsavremenijih materijala postaju lakši i za “petama” su starim lukovima – još nisu u prednosti. Težine od 1,5-2 kg još uvek su imaginarne za novi luk.

Odlična konfiguracija

Hvarang luk je lako dostizao brzine strela od 180 fps (fita u sekundi), malo jači primerci išli su oko 250, a najjači i preko 300, što je danas u streličarstvu veoma respektabilno. Ono što ga razlikuje od većine drugih je sastav baziran na bambusu u jezgru i rogu i tetivi spolja. Kao i drugi lukovi, rog je do strelca, a tetiva spolja. Oblik u otpuštenom stanju je priča za sebe. Toliko je refleksan i savijen, da se vrhovi krakova spajaju, čak i preklapaju. Konfiguracija koju je imao hvarang ponos je i današnjih paralel krakova na modernim lukovima, koji su po svemu sudeći ideju preuzeli od njega. Vrhovi krakova rađeni su od javora ili duda, koji su spajani sa radnim delom kraka u V izrezu i ojačani tetivom. Rukohvat je od hrastovine ili drugog, tvrdog drveta.

Stari crtež prikazuje kako se postavlja tetiva i isprobava luk (printscreen Introduction to traditional Korean archery)
Stari crtež prikazuje kako se postavlja tetiva i isprobava luk (printscreen Introduction to traditional Korean archery)

Bio je sastavljan od dva-tri laminata bambusa i lepljen lepkom spravljanim od ribljih mehura. Kao neka vrsta oplate i zaštita od vlage koristila se kora breze iz Kine, koja je pre postavljanja potapana u slanu morsku vodu do godinu dana, radi boljih karakteristika nepropusnosti i impregnacije. Domet korejskog luka ne razlikuje se mnogo od većine kompozitnih lukova i može da dostigne 600-700 m. Nešto je manji od npr. turskog luka, ali to je cena njegovih malih dimenzija. Snaga najjačih primeraka kretala se preko 150 funti, što je za tako kratak i savitljiv luk izuzetan rezultat.

Korejanci redovno upražnjavaju streličarstvo. Ima više od 400.000 registrovanih streličara
Korejanci redovno upražnjavaju streličarstvo. Ima više od 400.000 registrovanih streličara (printscreen Introduction to traditional Korean archery)

Jedinstven po dimenzijama i obliku u svetu streličarstva, hvarang luk predstavlja preteču i tradiciju današnje korejske streličarske industrije. Tradiciju koja se zove gungsul ili na srpskom – stvaranje luka. U streličarskom svetu, Koreja je danas jedna od vodećih sila i proizvođač najboljih olimpik lukova od najsavremenijih materijala i najnovijom tehnologijom. Streličarima su dobro poznate firme „Samic“, „Njin i Njin“, „Kap“… Na Olimpijadi su zastupljeni preko 70%. Stari luk se i dalje proizvodi i veoma je popularan u Koreji, kao i tradicionalno takmičenje na 140 m udaljene mete sa crvenim krugom kao centrom. Dakle, još jedan dokaz genijalnog inženjeringa u kombinaciji sa prirodnim materijalima.

Boris RAKIĆ
foto: YouTube Introduction to traditional Korean archery

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još