Samostrel PSE TAC – 15

U svetu tetivnog oružja promene su retke i spore, pa je svaka novost mala senzacija. Proteklih decenija, najveća inovacija bilo je uvođenje tzv. compound koturača i primena kompozitnih materijala. Dok se kod lukova sistematski radilo na povećanju snage i brzine izbačaja strele, uz smanjenje mase, samostreli nisu imali naročito dinamičan razvoj. Naravno, pratili su osnovnu liniju razvoja kao i lukovi, ali poboljšanja i napredak u performansama išli su sporije. Zahvaljujući bazičnoj konstrukciji imaju veću preciznost, snagu i brzinu u odnosu na lukove, ali uz veću masu i dimenzije i manji broj strela ispaljenih u isto vreme. Sem u specifičnim sportskim disciplinama, samostrel se koristi u lovu na najkrupnije životinje, našao je mesto i u naoružanju pojedinih specijalnih formacija – ali nikad nije dostigao popularnost i masovnost luka. Težak, komplikovan i skup, pojavom vatrenog oružja je skoro nestao sa scene. Tek sedamdesetih godina prošlog veka, počinje “renesansa” ovog oružja.

Jedna od nekoliko firmi u svetu, čiji samostreli zaslužuju ozbiljniju pažnju je američka “Precision Shooting Equipment“ – PSE. Nastala 1970, u Mahometu (Ilinois), brzo se nametnula kvalitetom streličarske opreme. Porastom potražnje, ukazala se potreba za proširenjem kapaciteta, pa se PSE seli u Tuson (Arizona). U međuvremenu, prijavili su više od 20 patentnih rešenja koja se široko primenjuju u streličarskoj industriji. PSE je pionir u izradi i primeni sintetičkih pera za strele, kevlara za tetive, prvi su na tržište izbacili “okidač” za streličare, ponudili pravi compound samostrel… Zbog toga, PSE nastavlja ulaganje u istraživanje i razvoj, ne samo novih tehnologija i konstrukcija, već i tržišta i njegovih potreba.
Početkom ove godine, predstavljen je novi proizvod bombastičnog imena Tactical Assault Crossbow – TAC-15, koga je teško svrstati u određenu kategoriju, jer je na pola puta između puške i samostrela. Filmska industrija, kult oružja i aktuelna situacija, učinili su standardnu jurišnu pušku M-16 i njene brojne derivate jednim od najpopularnijih oružja u SAD. Istovremeno, pokrenut je trend da skoro svako oružje preuzima ergonomska rešenja s ove puške: od malokalibarki, borbenih sačmarica i automata, do teških velikokalibarskih snajperki. Najčešće se kopira kundak, rukohvat i okidački mehanizam…
Iz PSE su ponudili briljantno, jednostavno rešenje: samostrel, kao nadgradnju za M-16! Konstrukcija ove puške je takva, da se na donjem delu rama nalaze kundak, rukohvat, okidački mehanizam sa regulatorom paljbe i uvodnik okvira. Ujedno, to su i sklopovi koji oružje definišu u ergonomskom smislu. Nadgradnja TAC-15 se montira na isti način kao sklop cev – zatvarač. Na prednjem delu ih povezuje osovina kao svojevrsnu šarku, a u zadnjem ga osigurava poluga za rasklapanje. Novo oružje izgleda moderno i opasno, poput neke futurističke sprave za ubijanje zombija u video-igrama…

Osnovu konstrukcije predstavlja profilisana šina od visokokvalitetne aluminijumske legure, olakšana nizom uzdužnih otvora. Na prednjem delu je glava luka izrađena od istog komada metala, za koju su pričvršćeni limbovi – kraci u skoro paralelnom položaju. To širinu oružja svodi na skromnih 425 mm i samo 298 mm kada je samostrel zapet, uz dužinu natega od 444 mm. Kraci su udvojeni “X-tech” po split-limb sistemu i izrađeni su od višeslojnog kompozita, čiji je sastav poslovna tajna proizvođača. Naglašeno ekscentrične koturače imaju malu debljinu, zbog smanjenja mase i izrađene su na CNC mašini radi maksimalne preciznosti. Sila natega je ozbiljnih 78 kg, pa je zbog udobnijeg rukovanja na desnoj strani, u zadnjem delu ugrađena obrtna ručica za zapinjanje luka. Tetiva se nateže namotavanjem konopca od dakrona, koji je povezan sa prizmatičnim blokom na sredini tetive. Specifičnost ovog rešenja je što tetiva uopšte nema kontakt sa strelom, jer je po okidanju gura pomenuti blok koji klizi po vođicama na gornjoj površini rampe. Uz to, strela ne leži u uobičjenom kanalu za pucanje, već je prednjim delom oslonjena na centar kružnog nosača, koji čine monogobrojne elastične lamele radijalno raspoređene oko strele. Time je, navodno, povećana preciznost za koju u PSE tvrde da je spektakularna, čak i na, za samostrel ekstremnoj udaljenosti od 100 m (uobičajeno, računa se da je optimalna udaljenost za korišćenje samostrela od 30 do 50 m)!

Činjenica je da je TAC-15 trenutno najbrži samostrel na tržištu: sa brzinom od 125 m/s za strelu od 425 grena, brži je od konkurencije za skoro 20%. Uz to, ima odličan okidač sa puške M-16. To je značajna prednost u odnosu na klasične samostrele, čiji okidači najčešće nisu naročito fini. Uz to, TAC-15 ima uređaj koji sprečava “opaljenje na prazno”, čime štiti krakove luka od ekstremnih vibracija, koje ih mogu oštetiti ili čak i polomiti. Sličnu ulogu imaju dva paralelna, cilindrična stopera sa gumenim štitnicima, tako da je odapinjanje strele potpuno mirno i bez karakterističnog praska oslobođene tetive. Masa TAC-15 je malo ispod 3 kg, a montiran na donji deo rama AR-15 teži 3,63 kg. Na gornjoj strani je nezaobilazna pikatini šina za montažu nišanskih uređaja, a postavljena je i sa donje strane rukohvata, da bi omogućila montažu sklopivih nožica.
Sa cenom od 1.300 dolara (samo nadgradnja, bez donjeg dela puške), postavlja se pitanje: kome je TAC-15 namenjen? Iako je mnogo napora uloženo da novo oružje postane “M-16 sa tetivom”, malo je verovatno da će se naći na spisku naoružanja vojske SAD, čak i za specijalne jedinice, jer već raspolažu kompaktnijim i efikasnijim prigušenim oružjem. Bez obzira na neke osobine, samostrel je za taktičku namenu prevaziđeno sredstvo. Čak i da zanemarimo cenu koja je veoma visoka, lovci sa ovom vrstom oružja uglavnom preferiraju klasičniji izgled i malo njih želi samostrel sa imidžom automatske puške. Iako u SAD postoji velika zajednica zaljubljenika u M-16 i razne dodatke koji uz nju idu, lako je moguće da će TAC-15 na kraju završiti kao holivudski rekvizit. PSE je i ranije plasirao proizvode čija uloga nije bila komercijalna, već su poslužili kao svojevrsni tehnološki demonstratori novih trendova. Setimo se ultrakompaktnog luka Infinity.


Bilo šta da je razlog za njegov nastanak, TAC-15 predstavlja impresivno oružje i po performansama i ideji nadgradnje za jurišnu pušku. U svakom slučaju, privukao je pažnju radikalnim dizajnom i mnoštvom novih rešenja, koja ćemo sigurno imati prilike da vidimo i na budućim modelima ove firme.

D. Šaponjić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još