BOV-KIV

Vozilo je nastalo kao produkt modernizacije BOV-3, a razvio ga je VTI. Proizvodnju vrši FAP. Predstavljeno je 2016. godine, a 2020. je ušlo u službu Vojske Srbije.
Posadu čini šest lica, čiji sastav zavisi od varijante KIV. Osnova vozila BOV M16 odlikuje se visokim stepenom balističke zaštite, dobijenom ugradnjom nove generacije modularnog oklopa.
Na vozilima su, takođe, postavljeni i novi hodni delovi povećane nosivosti sa ojačanim vešanjem. Platforma je opremljena podsistemom naoružanja i to sa daljinski upravljanom borbenom stanicom (DUBS) 7,62/40 mm, koju čine mitraljez 7,62 mm i automatski bacač granata 40 mm.
Za potrebe komandovanja KIV je opremljen odgovarajućom savremenom telekomunikacionom i informatičkom opremom, kao osnovom za formiranje komandno-informacionih sistema.
Vozilo je, takođe, opremljeno dizel agregatom snage 5 kW za potrebe napajanja opreme i sistema unutar vozila. Ovo nezavisno napajanje sa električnom energijom se koristi kada glavni motor ne radi. Budući da je posada u KIV izložena dugotrajnom radu, usavršavanjem platforme obezbeđen je i sistem za klimatizaciju i grejanje, koji omogućava posadi nesmetan rad u uslovim visokih i niskih temperatura.
Sistem za poboljšanje vizuelizacije vozača čine dve televizijske kamere, termovizijska kamera i sistem za prikaz slike. Televizijske kamere projektuju sliku u okularima i svojom postavkom omogućuju 3D predstavu, odnosno vozač dobija predstavu o dubini scene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još