Srednji mitraljez u najavi

Češka firma FK Brno najavila je lansiranje svog prvog mitraljeza. BKS je kalibra .338 Norma Magnum i koristi redenike koji nisu razgradivi.
Vizuelno, BKS podseća na mitraljeze opšte namene PK, ali proizvođač tvrdi da je trzaj njihovog mitraljeza kalibra .338 N.Mag. uporediv sa onim kod 7,62×51. Težak je 11 kilograma, a dvonožac se montira na šinu sa donje strane gasne cevi. Brzina paljbe je 550 metaka u minutu. Na gornjem delu sanduka postoji Picatinny šina za postavljanje optike.
Odnedavno je američka vojska pokazala interesovanje za kalibre jače i brže od .338 N.Mag, tako da su brojne kompanije razvile lake i srednje mitraljeze u ovom kalibru. FK Brno je krenuo u projektovanje, razvoj i proizvodnju srednjeg mitraljeza kalibra .338 Norma, za novu NATO kategoriju kojom bi se premostio jaz između oružja u 7,62×51 i 12,7×99 mm.


BKS je dovoljno lagan da uđe u kategoriju lakih mitraljeza, ima efektivni domet od 1700 metara, a maksimalni 6500 m. Može da se rastavi i spakuje u ranac zamanje od jednog minuta.
Kada je probojnost u pitanju probija čelične ploče 12 mm na oklopnim vozilima na daljinama 600 metara, a na 1000 metara stanag lični oklop nivoa 4. Ukupna težina borbenog kompleta sa 400 metaka je 32-35 kg, što je dovoljno za dvočlani tim. Iako u izuzetnim okolnostima može da ga ponese jedan čovek.

R.K.
Foto: FK Brno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još