Završna vežba “Aktivni strelci”

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u organizaciji sa Biroom Stejt Departmenta za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona, u partnerstvu sa Federalnim istražnim biroom SAD, u Nastavnom centru „Mitrovo polje“ 27. juna ove godfine izveli su završnu vežbu „Aktivni strelci“, kojom se unapređuju kapaciteti u borbi protiv savremenih bezbednosnih pretnji.


Kroz ovu dvonedeljnu obuku, koju su vodili vrhunski stručnjaci iz FBI, prošlo je 50 srpskih policijskih službenika iz područnih policijskih uprava, kao i dvojica pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice MUP.
„Aktivni strelci” deluju brzo, koristeći element iznenađenja, sa ciljem da prouzrokuju što veći broj žrtava pre nego što ih zaustave snaga reda i korišćenjem drugih sredstava, zbog čega je ključna brza i efikasna reakcija kako bi se minimizovale posledice i spasili životi.


Ova specijalizovana obuka predstavlja osnovu za razvoj taktika koje se koriste u slučajevima napada aktivnih strelaca. Za cilj ima da se unaprede sposobnosti svih učesnika da efikasno reaguju i zaštite civilne ciljeve od masovnih napada kroz proaktivno planiranje i pripremu.

Tekst i slike: MUP Republike Srbije

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još