Model kome se divio Zapad

 

Poznata i kao SVD ili samo Dragunov je sovjetska i ruska poluautomatska snajperska puška kalibra 7.62x54R. Konstruisao ju je početkom 1960. Jevgenij Dragunov, iskusni konstruktor preciznog oružja, te je u njegovu čast i dobila ime.
Snajperska puška Dragunov je u to vreme bila u samom vrhu snajperskog naoružanja, a i danas je jedna od najprepozatljivijih i narasprostanjenijih snajperskih pušaka na svetu
Krajem 1950-ih objavljen je konkurs za izradu poluautomatske snajperske puške za sovjetsku vojsku. Na konkursu je pobedio konstruktorski tim na čelu s konstruktorom Jevgenijem Dragunovim.[5] Oni su napravili pušku koja funkcioniše po principu pozajmice barutnih gasova i rotirajućeg zatvarača, a 1963. je uvedena u naoružanje vojske i nazvana je po imenu njenog konstruktora (Snaйperskaя Vintovka Dragunova). Specijalno za ovu snajpersku pušku bio je napravljen novi „snajperski” metak kalibra 7,62x54R sa zrnom od čeličnog jezgra, puška takođe može koristiti i običan pešadijski ili mitraljeski metak u tom kalibru ukoliko specijalan snajperski nije dostupan. Uporedo za Dragunov snajper su razvijene i nove optičke sprave, dnevni optički nišan PSO-1 koji je u to vreme predstavljao sam svetski vrh, a svojom jednostavnošću je uz minimalnu obuku omogućavao laganu upotrebu čak i neiskusnim strelcima.[6] Razvijene su i noćne optičke sprave 1PN51, a kasnije i 1PN58 kako bi strelcu omogućile dejstvo po mraku.
Dragunov se pokazao vrlo dobro tokom Prvog rata u Avganistanu, Iračko-iranskog rata i u brojnim drugim sukobima širom sveta i predstavlja jedan od najtraženijih ratnih trofeja. Strani stručnjaci su pisali o snajperskoj pušci Dragunov: „Nema ništa nepotrebno, ništa komplikovano niti osetljivo za rukovanje. Sve što vam preostaje je – nišani i pali. U švajcarskom vojnom časopisu Schweizer Waffen-Magazin je 1989. objavljen članak posvećen ovom oružju. U konstrukciji Dragunova koristi se isti rad automatike kao i kod automatske puške AK-47, ali s izmenjenim sistemom korišćenja energije gasova. Osim osnovnog optičkog nišana sa fiksnim povećanjem 4H na ovu pušku se mogu postaviti i noćni nišani. Na ranijim verzijama kundak i obloge bili su izrađeni od drva, dok je na savremenijim verzijama obloga izrađena od plastike, kundak može biti drven ili polimerski. Na puškama s oznakom SVD-S postoji poseban polimerski rukohvat i metalni preklopni kundak. Jedna od karakteristika snajperske puške Dragunov je što cev ima posebni dodatak za montiranje bajoneta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Simbol SSSR

Makarov PM (Pistolet Makarova PM) je poznati sovjetski poluautomatski pištolj kalibra 9×18 mm