Klasik za 21. vek

Dobro oružje je kvalitetno i pouzdano jer se stalno menja, usavršava, ide u korak sa novim tehnologijama i zahtevima tržišta.
FBI je 1998. godine došao u “Springfild” sa zahtevom da za potrebe tima za spašavanje talaca naprave ekstremno izdržljiv i precizan pištolj na bazi konstrukcije M1911. Tako je u SA Custom Shopu nastao model HRT nazvan po jedinici za koju je projektovan, ali poznatiji pod rasprostranjenijim imenom Professional.
Usavršavanjem Professionla 2001. je napravljen Tactical Response Pistol – TRP. Prati ih izreka: „To su pištolji koje izvadite iz kutije, očistite, podmažete, ispalite par probnih hitaca i odmah idete s njima u akciju. Oni su robusni, precizni, pouzdani i dokazano prepoznati kao jedni od najboljih borbenih pištolja iz linije M1911“.


Dvadeset godina kasnije Stiv Kramer, potpredsednik marketinga za SA, izjavio je da je došlo vreme da se napravi verzija TRP za 21. vek. I to ne jedna, nego šest varijanti, sa dve dužine ceivi i različitim finišom. Cevi su duge 5 inča i druga 4,25 inča. Oba modela imaju kvalitetan čekering na prednjoj i zadnjoj strani rukohvata, koji omogućava sigurniji prihvat oružja.
Testirani na daljini od 25 jardi svi modeli su imali grupe u okiru prečnika od 7/8 inča. Prodaju se za nepunih 2000 dolara, ali i cena varira od varijante do varijante.

R.K.
Foto: „Sringfield Armory“

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još