Oružje štiti trezor

Decenijama su u svetu banke, pošte zlatare, kladionice i transporti novca na meti pljačkaša. Pritom ne mislimo na dugo planirane pljačke koje podrazumevaju inteligentan pristup, najčešće noćnu akciju i obavezno milionski plen. Govorimo o prepadima usred dana, kada plen nije toliko veliki, ali razbojnici su sve drskiji, naoružani a često ne prezaju od upotrebe oružja usred gužve na ulici ili u banci.
U takvim akcijama dešava se da stradaju civili, ali i radnici obezbeđenja. Dugo su banke zapošljavale penzionisane policajce (naročito u SAD), koji su uglavnom bili naoružani revolverima ili pištoljima. Šta je zapravo pripadnik službe obezbeđenja i kako njegov posao treba da izgleda? Neprestano praćenje i analiziranje klijenata koji ulaze u ekspoziture. Koordinacija sa odgovornim zaposlenicima u bankama ili poštama, kao i stalno unapređenje rada.
Po bezbednosnoj proceni ugrožena mesta pri eventualnom napadu pljačkaša, mogu se braniti jedino dugim cevima. Stručnjaci kažu da je najbolje opredeliti se za automatsku pušku  i to isključivo na poluatomatskom režimu. Ništa manje efiksan nije i automat 9×19 mm, u istom režimu. Ipak, najveći vatreni, ali i psihološki efekat postići će borbena sačmarica. Ona najbolje deluje u takvim situacijama. Kada je u pitanju pištolj ili revolver, onda on mora da bude  savremen, dvostruke DA i jednostruke SA akcije, kalibra 9×19 i veći. Bezbednost prilikom nošenja sa metkom u cevi, mora da bude na prvom mestu, veliki kapacitet dvorednih okvira, kao i mogućnost njihove brze izmene. Nikako sistem reza na dnu rukohvata.
Neprestana obuka
Za prijem u službu obezbeđenja, kao najvažniji uslov postavlja se završena obuka za bezbedno rukovanje oružjem. To je svakako bitan uslov, ali često nedovoljan. Obuka mora da bude kompletna, periodična i da podrazumeva više oblasti. Procena mogućih počinioca nedela, je takođe važna. Trening sa oružjem, treba da se radi po pravillima IPSC – praktičnog streljaštva. U ovoj streljačkoj disciplini susrešćete se sa različitim i nepredvidivim situacijama, gde uz realne mete, postoje i one u koje ne sme da se puca (taoci, prolaznici, civili). Kroz ovakvu obuku, svaki radnik obezbeđenja mora da prođe bar jednom godišnje.
Putujući po svetu, imali smo priliku da vidimo službe obezbeđenja koje po opremi i obučenosti izgledaju kao manja armija. U njihovoj obuci primenjuju se sistemi praktičnog streljaštva koji podjednako pokrivaju taktiku i fizičku spremnost.
R.K.
Foto: V.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još