Dragan Šaponjić

Rasprodat “jubilarac”

Zajedničke karakteristike serije folderaa pune veličine su snažna, relativno velika sečiva od savremenih čelika, odličnih mehaničkih osobina, udobne drške sa oblogama od otpornih sintetičkih materijala, mogućnost veoma brzog otvaranja i zatvaranja noževa jednom rukom, neprimetno i bezbedno nošenje u džepu i sigurne brave čvrste konstrukcije. Iako su zamišljeni kao noževi univerzalne namene, ne mogu se prenebregnuti njihovi naglašeni taktički atributi.

Sečivo od damascusa
Sečivo od damascusa

Benchmade Mod.710 nastao je kao rezultat saradnje čuvene kompanije i dvojice poznatih nožara Billa McHenrya i Jasona Williamsa. To je ujedno i prvi nož na kome je primenjena ingeniozna axis-lock brava, a u ponudi kod „Benchmadea“ je neprekidno od 1999. godine, što ga čini pravim klasikom. Izuzetno elegantne, izdužene linije blago zakrivljenog sečiva, čine ga jednim od najatraktivnijih modela na tržištu. Sa gornje strane je lažna oštrica, koja pomaže pri probijanju, a pljosnata drška olakšava diskretno nošenje. Ali, pozicija šnale za nošenje koja dozvoljava poziciju samo sa vrhom naviše, ostavlja zadnji deo drške da viri iz džepa dobrih petnaestak milimetara.
Najnovija verzija ovog popularnog foldera napravljena je u ograničenoj seriji povodom obeležavanja četvrt veka od njegovog nastanka. Jubilarni model ima konstrukciju drške od titanijuma, a sečivo od damaskusa. Uprkos ceni od 1500 dolara ceo tiraž jubilarca je prosto planuo.
Voleo bih da je konstrukcija drške otvorena, što bi olakšalo održavanje. Olakšani lajneri smanjuju masu, otvaranje je glatko i zabravljivanje pouzdano, a sve ove radnje mogu se potpuno jednako obavljati levom i desnom rukom. Nikakvo čudo što je Mod.710 jedan od najprodavanijih Benchmade noževa.
Tekst i slike: Dragan Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još