Redakcija Kalibra

Skupljač mesinganih čaura

U svetu (a delom i kod nas) veoma je zastupljeno ručno punjenje municije pištoljske ili puščane – karabinske i sačmene. Iz tog razloga nije neuobičajeno ponovno korišćenje čaura već ispaljenih metaka.
U svakom slučaju posle treninga na strelištima ili u streljanama potrebno je očistiti vatrene linije – pokupiti sve čaure (čak i ako su oštećene) i ukloniti nesagoreli barut. Jer, mesing je skup i može da se reciklira, a nagomilavanje čestica nesagorelog baruta predstavlja opasnost od mogućeg izbijanja požara.

Kontejner na uređaju može da se skine, kako bi se ispraznio
Kontejner na uređaju može da se skine, kako bi se ispraznio

Na sajmu Enforce Tac 2024. predstavljeno je mnogo noviteta namenjenih za pomoć prilikom vežbanja gađanja, pojedincu ili vlasniku strelišta. Bez obzira da li ste IPSC takmičar, long range strelac, lovac ili pripadnik neke od policijskih ili vojnih formacija, tokom treninga se potroši velika količina municije i ostane značajna količina mesinganih čaura.
Jedno od pomagala za prikupljanje municije je i uređaj 18” Ammo-Up. Najviše liči na retro kosilicu za travu sa specifično urađenim valjkom i dovoljno velikim kontejnerom za čaure. Valjak je obojen u električno-plavo, kako bi se žuti mesing što bolje uočavo na njemu, a može da pokupi sve čaure metaka kalibra 9 mm, 10 mm, .40 SW, .45 Auto, .38 Special, .357 SIG, .308 (7,62 mm), .223 (5,56 mm) i još mnogo drugih. Jedino nije projektovan da skuplja čaure malokalibarske municije sa ivičnim paljenjem kalibra .22 (LR, Short, WMR..).
Sakupljač čaura može da se koristi na različitim podlogama: beton, veštačka trava, utabana zemlja, tepih, ili prirodna trava visine desetak centimetara (4 inča).

R.K.
Foto: Enforce Tac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Bokerica CZ Drake

“Uspešan lov na planinske i vodene ptice počinje sa CZ Drake” reklamni je slogan američkog ogranka “Češke Zbrojovke”