Operacija Hitan bes

Poznata i pod šifrom „Operation Urgent Fury“, bila je vojna akcija kojom su u jesen 1983. godine američke oružane snage, uz simboličko učešće nekoliko karipskih ostrvskih država, zauzele ostrvsku državu Grenadu i tako svrgnuli pro-sovjetski režim generala Hadsona Ostina. Pojavom demokratije na Grenadi 1950. godine, vlast u ovoj koloniji Velike Britanije (do 1974. godine) je s kratkim prekidima uvek bila u rukama Grenadske ujedinjene laburističke partije i njene tajne policije sve do 1976. godine i kontroverznih izbora u kojima je ona proglasila pobedu s čime se nije složilo niti lokalno stanovništvo niti internacionalna zajednica.

Tokom tog razdoblja dolazi do drastičnog pogoršanja životnih uslova na ostrvu-državi tako da je 1979. godine u doba komunističke revolucije 80% osoba mlađih od 25 godina bilo nezaposleno dok se od trenutka nezavinosti. Bruto domaći proizvod našao u padu.[2] Posledica takve političko-ekonomske situacije postaje komunistička revolucija kojom na vlast 13. marta 1979. godine dolazi Moris Bišop koji odmah po preuzimanju vlasti ukida sve političke partije osim one svoje imena Pokret Nju džul. Unutrašnja neslaganja unutar pokreta rezultovala su novim državnim udarom 14. oktobra 1983. kojim je na vlast pet dana kasnije došao Hadson Ostin, a što je ujedno i kasus beli za američku invaziju.


Zvanično objašnjenje za američku invaziju je bilo strahovanje da će tadašnji grenadski režim kroz gradnju novog aerodroma stvoriti novu sovjetsku vojno-pomorsku bazu iz koje bi se mogle ugroziti ključne pomorske komunikacije u Karipskom moru, odnosno dodatno ugroziti sigurnost američkih komunikacija. Drugo objašnjenje kojim je američki predsjednik Ronald Regan akciju opravdao brigom za bezbednost 1000 američkih državljana – studenata Univerziteta Sent Džordžiz. Akcija je, s obzirom na potpunu vazdušnu i pomorsku nadmoć Amerikanaca, kao i relativnu malobrojnost i slabu obučenost grenadske Narodne revolucioanrne armije (PRA), nakon nekoliko dana završila američkom pobedom. Početkom decembra 1983. američke su se snage počele povlačiti, a generalni guverner Pol Skun imenovao privremenu vladu koja je sledeće godine organizovala „demokratske izbore“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još