BOV M16 Miloš

Višenamensko oklopno borbeno vozilo namenjeno izvršavanju različitih zadataka kako vojnih, specijalnih i policijskih snaga, ima pogon na sva četiri točka 4×4. Razvijeno je u Jugoimportu SDPR, Velika Plana. U standardnoj verziji borbenog vozila posadu čini 8 članova, od kojih su četiri člana smeštena u zadnjem delu vozila sa mogućnošću brzog iskrcavanja ili ukrcavanja kroz zadnju hidraulički pokretanu rampu ili zadnja vrata, dok je za četiri člana posade u prednjem delu obezbeđen ulazak i izlazak iz vozila kroz četvora klasična bočna vrata.
Uz svoju masu od preko 14 tona, instaliran je nezavistan sistem oslanjanja koji omogućava izrazito visok nivo pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima, opremljen je sa pet puškarnica za potrebe ličnog naoružanja članova, zaštićene balističkim staklima. Točkovi su opremljeni gumama produžene mobilnosti sa takozvanim „run-flat“ ulošcima. Ukoliko dođe do oštećenja guma, moguće je kretanje vozila brzinom do 50 km/h na ograničenim relacijama. Postoji i mogućnost centralnog upravljanja pritiskom u pneumaticima. Točkovi sa aluminijumskim naplacima od 20 inča daju vozilu vrlo robustan izgled i doprinose pokretljivosti i prohodnosti po teškim terenima.
Može biti komandno vozilo, vozilo za patrolne zadatke, izviđačke zadatke, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica, kontrolu teritorija i druge specifične zadatke.
Vozilo je opremljeno sistemom za klimatizaciju, savremenom komunikacionom opremom, komandno informacionim sistemom kao i kamerama za noćno osmatranje i vožnju. Oklopna zaštita je modularnog tipa a konstrukcijom je omogućena brza zamena oštećenih ploča dodatnog oklopa u terenskim uslovima i postizanje različitog nivoa zaštite kombinovanjem balističkih ploča dodatnog oklopa u zavisnosti od njegove namene. Puškarnice su zaštićene balističkim staklom što omogućava neometano osmatranje svim članovima posade u zadnjem delu. Vozilo je namenjeno za izvršavanje niza taktičkih zadataka i u tom cilju može biti opremljeno različitim vrstama naoružanja i specijalizovane opreme

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još