Ninoslav Trifunović

Najefikasnije sredstvo protiv hipotermije

Ukoliko se udaljavamo od civilizacije, makar na jednu noć, pogotovo ukoliko idemo u planinu ili je nastupilo hladno vreme vreća za spavanje ima prioritet prvog reda.
Ukoliko idemo u prirodu i planirano ili ne, moramo napolju da prenoćimo, moramo se obezbediti od hipotermije. Nesporno je da je u divljini moguće napraviti prilično udoban ležaj od priručnih sredstava i ložiti vatru kako bi održavli telesnu temperaturu. Ali to ima svoju cenu.
Da biste izradili ležaj, treba da provedete mnogo vremena u njegovoj pripremi, a u planini noć pada nekoliko sati pre nego u ravnici. Takođe, potrebno je prikupiti dovoljnu količinu drva za ogrev. Još jedan od problema je da neko možda neće biti u situaciji da naloži vatru. Recimo, kiša je danima lila i nakvasila je drva, a hipotermija je počela da uzima svoj danak.
Tada dolazi do punog izražaja vreća za spavanje. Adekvatna veća za spavanje omogućava dobru zaštitu od hladnoće i miran san, neophodan za prikupljanje snage za novi dan. Međutim, nije svaka vreća podjednako dobra za sve prilike.

Ukoliko znate kojom konkretnom aktivnosti ćete se baviti i znate ponešto o samim vrećama, možete napraviti najbolji izbor. Na taj način, imaćete vreću koja će vas adekvatno štiti od hladnoće, ali će ujedno biti i dovoljno kompaktna da ne predstavlja problem kod pakovanja i nošenja.
Pojedini tipovi civilnih vreća za spavanje su namerno izrađeni u jarkim bojama tako da su lako uočljivi i sa velikih daljina. Ovo je od izuzetne važnosti kod preživljavanja, kada vreća za spavanje može poslužiti i kao sredstvo za signalizaciju. Logorski (kamperski) tip nudi nešto veću udobnost, prostranije su, te prilikom spavanja, ukoliko se prevrćete, to ćete činiti unutar vreće.
Planinarski ili alpinistički tip vreće za spavanje, prati zahteve celodnevnog nošenja, tako da mora da bude kompaktna i lagana, što se postiže kroz materijal izrade, ali i kroj.
Obavezno birajte vodootpornu vreću sa kapuljačom, napunjenu paperjem. Iako je ovo skuplja varijanta u hladnim noćima vrede zlata. Međutim, ukoliko se krećete po području sa većom vlagom, odnosno, ukoliko postoji veća šansa da pokvasite vreću izaberite onu sa sintetičkom ispunom od poliestera. Znatno je jeftinija od guščjeg perja, ali i kada je mokra, zadržava izolaciona svojstva. Mana je u nešto većoj masi i lošijoj kompresivnosti.
Bez obzira na to da li je vaša vreća od sintetike ili guščjeg perja, morate voditi računa da je čista, suva i da je pazite. Na taj način produžavate njen životni vek, a ona će vam uzvratiti kvalitetnom toplotnom izolacijom.

Ninoslav Trifunović

foto: Oaskys

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još