Zoran Petronijević

Podešavanje končanice

Korišćenjem mehaničkih nišana, mušica i zadnji nišan moraju se poravnati u liniji prema tački na meti koja se pogađa. Sa optičkim nišanom su prednji i zadnji mehanički nišan virtualno spojeni u jednu tačku na končanici – tačku nišanjenja.

Tačka nišanjenja
Tačka nišanjenja

Dok cilja sa optičkim nišanom, lovac mora da poravna samo dve tačke, tačku nišanjenja sa željenom tačkom na meti. Končanica ne sme biti pomerena usled udara ili posle pucanja od trzaja oružja, jer bi u tom slučaju gađanje bilo nepouzdano i van kontrole. S druge strane, končanica nužno mora biti pomerljiva da bi se oružje moglo uopšte upucati. Podešavanje končanice je osmišljeno preko takozvanih tureta i klik sistema. Na primer, svaka klik promena pomera mesto pogotka za 1 cm (0,39 inča) na 100 m (109,36 yds). Inače, nije uvek tako, jer se klik sistem razlikuje od proizvođača do proizvođača. Pomeranje končanice u reverzibilnom sistemu gde je smeštena se meri u stotinama milimetara. To illustruje koliko je majstorstvo potrebno da se končanica postavi precizno, upuca, a da se ne pomeri, slomi ili bilo kako ošteti od surovih vibracija trzaja oružja.

Postavka reverzibilnog sistema/končanice u SWAROVSKI OPTIK optičkim nišanima
Postavka reverzibilnog sistema/končanice u SWAROVSKI OPTIK optičkim nišanima

Kada bi poredili sile i efekat ubrzanja, sila ubrzanja pri ispaljivanju metka .460 Weatherby Magnum bi se slikovito mogla ovako opisati: oružje zajedno sa optičkim nišanom na njemu ubrzava 770x brže nego Formula 1.

Nišanjenje
Nišanjenje

U praksi to znači da je trzaj ovog oružja jednak udaru koju bi napravila čelična kugla prečnika 10 cm sa masom od 4,5 kg bačena na zemlju sa visine od 2,5 m. Prilično bolno, zar ne? Končanica sve to mora da izdrži zadržavajući savršen položaj u svom ležištu. I to bezbroj puta.

Pripremio: Zoran PETRONIJEVIĆ
Foto: SWAROVSKI OPTIK

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još