Izbor mnogih specijalaca

SIG SG 550 je švajcarska automatska puška koju proizvodi firma SIG. Nastala je na osnovu ranijeg modela SIG SG 540 koji je našao upotrebu u italijanskoj i francuskoj vojsci. 1978. godine švajcarska vojska je objavila tender za razvoj nove automatske puške. Zahtev je bio da nova automatska puška bude kompaktibilna s preklopivim kundakom koju bi, osim pešadije, koristile posade oklopnih vozila, specijalne jedinice, padobranci, komanda. Drugi zahtev je bio da se radikalno smanji težina puške i poboljša njena preciznost u odnosu na prethodnice. Puška se usvaja u proizvodnju 1983, a u operativnu upotrebu je uvedena 1990. godine.
U osnovi, reč je o pozajmici gasova sa dugim klipom i rotacionim zatvaračem sa dva brega. Donji deo oružja sa okidačkim mehanizmom izrađen je najvećim delom od polimera, a na prednjem kraju je osovinom/šarkom spojen sa sandukom od presovanog lima, u kome su cev, zatvarač sa klipom, gasni cilindar i nišani. Vađenjem jedne čivije i prelamanjem, omugućeno je rasklapanje puške, tako što se po uklanjanju ručice zatvarača kompletan mehanizam izvlači unazad.
Na taj način je fiksni gornji deo sanduka moguće koristiti za montiranje optike i druge prateće opreme, bez potrebe za bočnim nosačima karakterističnim za kalašnjikov. Zahvaljujući rigoroznoj kontroli kvaliteta i automatizovanoj izradi, dobijena je skoro idealna borbena puška – izvanredno precizna sa skoro svim vrstama municije, udobna za korisnika zbog male mase i dobre ergonomije, a pouzdana.
Zbog brižljivo određenih tolerancija skoro da nema zastoja, postala je oružje izbora mnogih specijalnih jedinica u svetu. Na žalost, vrhunski kvalitet za regularne trupe je suviše skup, pa je običan pešadinac nosi samo u švajcarskoj vojsci. Zbog toga je kompanija „Sigarms“ ponudila tržištu sportsku verziju ove puške namjenjenu kako ambicioznim strelcima u dinamičnim IPSC disciplinama, tako i takmičarima u preciznom gađanju do 300 m.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još