Borbeno vozilo „Lazanski“

BVP je nazvano po bivšem srpskom ambasadoru u Ruskoj Federaciji i poznatom vojno-političkom komentatoru Miroslavu Lazanskom.
Lazanski je srpsko višenamensko borbeno vozilo pešadije 8×8. Razvijeno je u Jugoimportu SDPR, Velika Plana. Zvanično je predstavljeno na međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“ u Beogradu. Vozilo je nastalo kao produkt daljeg razvoja vozila Lazar. Šasija vozila je iz Finske, odnosno fabrike SISU. Glavne razlike u odnosu na Lazara su veća vatrena moć i kvalitetnija oklopna zaštita. Motor koji pogoni ovo vozilo je Caterpillar, 13.000 kubika i 711 konja, menjač je ALLISION šestostepeni, a transmisija je dvostepena. Vozilo poseduje i nazavisno vešanje.
Posadu čine 3 člana + 10 vojnika koji se mogu prevesti u desantnom delu vozila. Vojnici se iskrcavaju kroz hidraulički pokretanu rampu. U vozilu su ugrađena moderna sedišta izraelskog proizvođača MOBIUS Protection Systems i vojnici sede licem u lice. Vozilo je opremljeno najsavremenijim video-sistemom, poseduje šest kamera, tako da je sa svake strane postavljena dnevna i termovizijska kamera. Standardna zaštita vozila sa svih strana odgovora STANAG nivou 4, tj. štiti od projektila kalibra 14,5 mm i može da izdrži 10 kg eksploziva. Oklop vozila je modularan, pa se tako po potrebi (npr. zbog određene misije) može staviti i dodatni STANAG nivo 6 sa prednje i STANAG nivo 5 sa ostalih strana, pa vozilo može izdržati udare projektila 30 mm sa prednje odnosno 25 mm sa ostalih strana. Oklop je uspešno testiran u Izraelu i Nemačkoj.
Vozilo je opremljeno ruskom besposadnom daljinski upravljivom kupolom AU-220M „Bajkal“. Kupola poseduje automatski top kalibra 57 mm i mitraljez 7,62 mm. Borbeni komplet sastoji se od 80 granata za top i 500 metaka za mitraljez. Domet top je maksimalnih 14 km horizontalno i 7,5 km vertikalno, efektivno probija 100 mm oklopa na udaljenosti od 1 km, odnosno 80 mm na udaljenosti od 2. Top se takođe efektivno može upotrebiti i protiv vazdušnih ciljeva, najpre bespilotnih letelica. Varijanta „Bajkala“ koja je izabrana za vozilo je lakša u odnosu na druge, pa tako sama kupola ne ulazi u prostor gde je posada. Time se ne smanjuje kapacitet za transport vojnika, ali je borbeni komplet ove lakše varijante kupole smanjen sa 144 na 80 granata, odnosno sa 1.000 na 500 metaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još