FN FAL

 

Jedna od najpoznatijih automatskih pušaka u svetu i jedna od prvih automatskih pušaka u NATO. Razvoj FAL puske počeo je odmah nakon završetka Drugog svjetskog rata i prvi prototip je napravljen 1947. godine u kalibru 7.92×33 mm. Na čelu konstruktorskog tima se nalazio Dieudonne Saive koji je u isto vrijeme radio i na projektu razvoja puške za puščani metak pune snage iz kojeg će nastati FN 49. To je i jedan od razloga što su puške mehanički prilično slične. Na zahtev Velike Britanije FN je razvio prototip u kalibru 280 British, a kasnije i Belgija usvaja isti kalibar. Za potrebe testiranja britanske vojske proizveden je bullpup prototip u kalibru 280 British.
Godine 1950. puška je demonstrirana u SAD zajedno sa britanskom EM-2 i na zahtev Amerikanaca razvijen je model u kalibru 7.62×51. Iste godine Britanci usvajaju EM-2 kao pušku koja će naslediti Lee Enfield, ali naredna vlada 1952. poništava tu odluku i usvaja 7.62×51 kao kalibar koji će biti univerzalan kod svih NATO članica. Pod uticajem SAD i ostale zemlje usvajaju 7.62×51, a FN prekida sa razvojem puške u ostalim kalibrima. To je ujedno i najveći nedostatak puške, jer je razvijana za metak manje snage, dok se 7.62×51 pokazao kao suviše jak naročito kod automatske paljbe.
U konstrukcionom pogledu, gasni sistem je vrlo sličan sovjetskom SVT-40 dok je bravljenje vrlo slično SKS-u ili francuskom MAS-49. Interesantan je regulator gasova koji omogućava podešavanje zavisno od uslova korištenja i municije. Postoje dva osnovna tipa sanduka: metrički i inch. Metrički su daleko češći i razlika je u dizajnu okvira za municiju. Inch sanduci su korišteni kod britanske, kanadske, australijske i malezijske verzije FAL i okviri se razlikuju po debljem prednjem uvodniku. Puške sa inch sanducima mogu da koriste i metričke okvire. Standardni kapacitet okvira je 20 metaka dok se ređe nalaze okviri od 30 metaka ili doboši od 50 metaka. Commonwealth standard je bio 8 okvira, iako su u praksi vojnici često nosili samo četiri zbog težine municije. Commonwealth puške su najčešće imale isključivo poluautomatski režim paljbe, a Kanađani su razvili puškomitraljez sa težom cevi, koji se nije pokazao kao uspešan dizajn i relativno brzo je napušten.
Preko 90 država je imalo FN FAL u naoružanju, a interesantno je da se u Zapadnoj Nemačkoj zadržao jako kratko zbog odbijanja FN-a da dozvoli licencnu proizvodnju u Njemačkoj. Nemci su već početkom 1960. prešli na Heckler & Koch G3.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još