Rendžerski debakl

Bitka u Mogadišu vodila se između američkih i somalijskih gerilskih snaga lojalnim ratnom vođi Mohamedu Farahu Aididu između 3. i 4. oktobra 1993. u glavnom gradu Somalije, Mogadišu.
Akcija, poznata i pod kodnim nazivom operacija Kod Irena, završila je kao fijasko za američke specijalne snage, koje su izgubile 18 vojnika i 2 helikoptera, ne uhvativši Aidida i njegove saradnike. Na strani gerilaca bilo je oko 1.000 poginulih.
Operacija počinje u poslepodnevnim časovima 3. 10. 1993. godine, nakon što je dobijena informacija o boravku dvojice visokih oficira Aididove ratne milicije u jednoj kući u središtu Mogadiša – ministra spoljnih poslova Salada i Aididovog političkog savetnika Avalea. U operaciji učestvuje 160 američkih rendžera i pripadnika jedinice Delta uz podršku 12 vozila i 19 helikoptera tipa UH-60 Blek Houk i MH6 Mala ptica. Plan je predviđao da jedinica Delta bude helikopterima prebačena do kuće u kojoj se nalaze osumnjičeni te da nakon njihovog hvatanja američki komandosi kolonom vozila budu zajedno s zarobljenicima vraćeni u bazu. Zaštitu akcije i transport konvoja do baze trebalo je da osiguraju rendžeri.
Dva sata po dobijanju informacije počinje napad na kuću na pijaci Bakara, a već nakon samo dvadesetak minuta uhapšena su oba osumnjičena. No, operacija nakon toga kreće nepredviđenim tokom. Prilikom zaposedanja položaja oko kuće jedan je vojnik ispao iz helikoptera sa visine od tridesetak metara i ostao teško ozleđen. Istovremeno i kolona vozila rendžera koja je trebalo da dođe na dogovoreno mesto zakasnila je, jer su somalijski civili i lokalna milicija na ulicama podigli barikade od zapaljenih automobilskih guma. Odmah po hapšenju na mestu događaja počinje da se okuplja veliki broj civila i naoružanih ljudi koji onemogućavaju odvođenje uhapšenih. Ubrzo dolazi i do prve razmene vatre američkih vojnika i pripadnika somalijskih milicija. U toj razmeni vatre protivoklopnim bacačima raketa, ruske proizvodnje srušena su dva helikoptera Crni soko. Pilot helikoptera Majkl Duran zarobljen je, a oslobođen je tek nakon jedanaest dana (korišćenje snimaka njegovog maltretiranja po ulicama je u medijima kasnije i okrenulo američku javnost protiv učešća američkih vojnika u Somaliji).
Pokušaji izvlačenja preživelih iz srušenih helikoptera razdvojili su konvoj i dodatno zakomplikovali akciju, te uzrokovali nove žrtve među američkim vojnicima. Dva sata nakon početka akcije konvoj se ipak okupio i pokušao krenuti, međutim promašen je smer i konvoj počinje lutati mogadiškim ulicama. Grupu su sve vreme napadali somalijski gerilci, a američki vojnici iz pratnje su desetkovani. Deo vojnika sa zarobljenicima vratio se u bazu, no oko stotinak američkih vojnika ostaje u gradu i dalje odsečeno. U poslepodnevnim satima iz američke baze poslata je jedinica za pomoć odsečenim vojnicima, ali se ona ne uspeva probiti i vraća se natrag u bazu. Uprkos ograničenoj vazdušnoj potpori odsečeni vojnici pružaju otpor tokom cele večeri i dela noći. Istovremeno skupljaju se američke, malezijske i pakistanske jedinice te u jutarnjim satima dolaze u pomoć odsečenim američkim vojnicima, deblokiraju ih i vraćaju u bazu.
U operaciji „Kod Irena“ poginulo je 18 američkih vojnika, a 73 su ranjena, dok je među Somalijcima izgubilo život oko 350 ljudi. Punu odgovornost za neuspeh akcije prihvatio je američki general Gerison.
Razlozi američkog debakla bili su sledeći: nedovoljna vazdušna potpora jedinicama na zemlji koja je bila ograničena samo na helikoptere, nisu napravljene ozbiljne procedure izvlačenja ako akcija krene rđavo, nije bilo planova koordinacije sa ostalim UN snagama u gradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još